Ai pentru prima dată o pisică? Iată primele trei semne care îți vor arăta că cel mai probabil felina ta nu se simte bine / Ce trebuie să faci

hugo motan felina sursa foto: Arhivă personală / Andreea Pavel

Ai pentru prima dată o pisică? Fie că ai primit-o cadou, ai salvat-o de lângă o ghenă, de la marginea drumului sau a salvat-o altcineva și tu ai adoptat-o după un anunț pe rețelele de socializare. Fie că e pisică sau motan, încă n-a făcut ochișori sau are câteva săptămâni ori e deja adult. Mai timidă (greu de crezut că pot fi așa, nu?) sau mai jucăușă, mai leneșă sau pe baterii, distantă sau lipicioasă cât cuprinde.

Indiferent cum ar fi pisica cu care tocmai ai decis să-ți împarți (să cedezi complet adică) spațiul în care locuiești și tot ce cuprinde el, trebuie să știi că vor veni și zile mai urâte în noua voastră viață plină de faze amuzante și momente în care o să te topești după ea, când o să vezi cât de inteligentă și naivă poate fi în același timp.

Vor fi zile cu griji, vizite la medici, tratamente, urmărit litiera, măsurat temperatura, injecții sau pastile pe care trebuie să i le pisezi în mâncarea umedă. E absolut normal și nu cred că există ”stăpân” de pisică sau motan care să nu fi trecut măcar o dată prin asta, indiferent câtă grijă are de camaradul felin.

Dar ca să iei lucrurile din pripă și să eviți situații mai complicate, iată care sunt primele semne care îți vor arăta că pisica ta nu se simte tocmai bine, nu este în apele ei și are nevoie cel puțin de un control medical de rutină.

În primul rând, cu adevărat prioritar, este să îți deparazitezi și vaccinezi pisoiul regulat, să respecți schema de imunizare stabilită de medicul veterinar și recomandările lui. Unei pisici deparazitate și vaccinate îi scade semnificativ pericolul de a se îmbolnăvi. La asta aș adăuga obligatoriu și sterilizarea/castrarea, care nu numai că împiedică înmulțirea necontrolată a pisicilor și prevenirea situațiilor dramatice în care puii sunt abandonați sau mor pe capete la scurt timp de la naștere din cauza expunerii în condiții vitrege ori a bolilor, dar previn anumite afecțiuni medicale.

Apoi, dacă ți-ai imunizat corespunzător felina, dar ea are acces la mediul exterior trebuie să știi că există șanse mai mari ca ea să se îmbolnăvească, prin comparație cu felinele care trăiesc exclusiv la interior, din cauza expunerii la diverși factori externi.

Dar cum îți dai seama că s-a întâmplat asta? 

În primul rând, pisica ta nu o să mai aibă poftă de mâncare. E unul dintre semnele cele mai evidente și clare că felina nu e în regulă. Arată-mi un singur exemplar care nu ciulește urechile, nu i se dilată pupilele sau nu îi zbârnâie coada când aude ”zăngănitul” cutiei cu boabe, foșnetul pliculețului cu mâncare umedă sau sunetul castronului pe care te pregătești să-l umpli. În unele cazuri, cum e și al meu, e suficient doar să mă apropii de locul pe care l-au învățat ca fiind cel de unde iese miracolul mâncării. Oricât și oricând ar fi mâncat, pentru ai mei mereu mai e loc de încă o porție.

Când entuziasmul ăsta dispare, e o problemă. A nu se confunda cu perioadele de caniculă, atunci când sunt letargici, năpârlesc și abia își mută coada dintr-un loc într-altul. Inițial, sigur, am crezut că e o problemă și am mers la veterinar, care mi-a explicat că am la îndemână și alte semne prin care să fac diferența între letargia care ne cuprinde pe toți, deci și pe ei, vara și o problemă medicală.

Apatia este un al doilea semn extrem de important. A nu se confunda, însă, cu lenea proverbială a mustăcioșilor. Ochii sunt primii la care te uiți la o pisică atunci când ai dubii cu privire la starea ei. Niște ochi lipsiți de expresivitate, triști, care parcă privesc în gol, ”căzuți” și goliți de curiozitatea tipică unei feline ascund o problemă. O pisică este apatică atunci când pare ”bleagă”, când corpul are o moliciune aparte. Cel mai simplu verifici asta cu un laser-jucărie special pentru pisici (atenție de fiecare dată să eviți contactul cu ochii pisicii, poate fi foarte periculos) sau dacă nu ai, caută în casă puțin staniol sau orice foșnește/strălucește și șifonează-l în formă de bilă. Aruncă bila pe lângă pisică. Dacă se ridică și atacă bila sau începe să se joace, totul e ok, e doar leneșă. Dacă, însă, privește spre bilă și nu reacționează, trebuie să mergi la medic.

Dacă vezi că unul din semnele de mai sus s-a instalat la felina ta, atunci indicat este să-i măsori temperatura corpului pe cale rectală: Ea trebuie să fie de maximum 38-39 de grade, orice trece de limita superioară reprezintă un pericol pentru felina ta și trebuie să ajungi de urgență la medic. Dacă temperatura este sub 36 de grade, atunci pisica ta poate suferi de hipotermie, deci trebuie să o iei într-un mediu încălzit, să o învelești, eventual să îi pui niște sticle cu apă caldă între pături, iar dacă îi măsori din nou temperatura și tot nu crește, mergi la medic.

Astea sunt primele trei semne, de bază, care îți vor spune că pisica ta nu se simte bine sau ascunde o durere pe care trebuie să o identifici la medic, în urma unor analize de sânge, echografie sau probe de urină și fecale, în funcție de recomandările veterinarului.

Alte semne care ar trebui să îți tragă un semnal de alarmă mai sunt: scaunele cu sânge (care pot ascunde, printre altele, viermi intestinali), urinarea frecventă sau cu sânge (care poate fi semn de infecție urinară sau alte boli ale rinichilor), constipația sau diareea, faptul că își lasă descoperite fecalele sau că își face nevoile în altă parte decât în litieră, voma, mai ales dacă este frecventă (pisicile obișnuiesc să vomite, totuși, și dacă mănâncă foarte repede și lacom sau de la părul îngurgitat, în lipsa ierbii pisicii, despre care vom povesti într-un episod viitor) ș.a. În toate cazurile ar trebui să-ți suni veterinarul și să-l întrebi dacă este cazul să te prezinți la cabinet cu felina.

Până data viitoare, la cât mai sănătoase feline tuturor!

sursa foto: Arhivă personală / Andreea Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *