10 lucruri pe care le faci și pe care câinele tău nu le suportă

un caine suparat sta pe covor Sursa foto: Pixabay

Se spune că stăpânul este întreaga lume a câinelui, dar chiar și așa, există anumite gesturi pe care noi, oamenii, le facem, dar care le creează disconfort blănoșilor. Iată care sunt cele mai comune astfel de gesturi, potrivit The Spruce Pets.

1. Îmbrățișările

Cu toate că poate să pară frumos să privim poze cu oameni care își îmbrățișează câinii, în realitate, patrupedelor nu le place asta. Mulți câini nu apreciază îmbrățișările, mai ales pe cele care vin din partea străinilor. Mai mult, atunci când simt mâini în jurul gâtului sau al corpului, se consideră amenințați. O alternativă ar fi să lăsăm câinele să se gudure atât cât dorește și să îl mângâiem pe spate și pe piept, mai ales atunci când nu cunoaștem câinele foarte bine. Desigur, există și câini care adoră să fie îmbrățișați. Este important să fim atenți la limbajul corpului lor când sunt îmbrățișați. Dacă se îndepărtează, are o privire îngrijorată sau se linge pe bot, cel mai probabil nu se simte confortabil.

2. Să ne repezim la ei

Ca și îmbrățișările, mulți câini simt disconfort când ne repezim la ei. E bine să evităm să le punem mâna pe față, să ne ridicăm deasupra lor sau să fugim spre ei. Chiar și curățatul urechilor sau spălatul dinților trebuie să fie făcute cu multă grijă, cu atenție și cu recompense. E important să le urmărim reacțiile și să vedem dacă se simt inconfortabil, mai ales dacă vrem să evităm o mușcătură.

3. Să nu fie lăsat să adulmece și să exploreze în timpul plimbărilor

Câinilor le plac plimbările și nu doar pentru mișcare. Ieșirile în aer liber le dau câinilor șansa de a explora lumea. Și pot face asta mai întâi prin miros și abia apoi cu ajutorul celorlalte simțuri. Așa că patrupedele nu apreciază deloc dacă sunt grăbite atunci când se opresc să adulmece diverse mirosuri.

4. Lipsa rutinei și a regulilor

Chiar dacă nu pare, câinii au nevoie de reguli. Dacă un câine nu se comportă așa cum ar trebui, asta se întâmplă cel mai probabil din cauză că nu a fost învățat ce are voie și ce nu are voie să facă. Dresajul este o parte importantă din viața câinelui, iar rutina este necesară, pentru că blănoșii au un ceas intern. E bine să încercați să îi hrăniți la aceleași ore în fiecare zi și să aibă și o rutină de plimbare. Veți observa după câteva zile că sunt mai fericiți, întrucât rutina și regulile le fac lumea mai previzibilă și le dau încredere.

5. Țipetele și loviturile

Nimănui nu-i plac țipetele sau pedepsele aspre, precum bătăile. Câinii nu înțeleg cuvintele pe care oamenii le spun, dar simt emoțiile pe care aceștia le transmit. Un câine fricos și sensibil va fi timorat de un asemenea comportament. Iar frica nu înseamnă respect și nu întărește relația cu omul. În același timp, cu un câine hiperactiv și răsfățat nu vor funcționa nici țipetele și nici loviturile pentru că se va desensibiliza, ceea ce înseamnă că va continua să facă ce vrea, indiferent de tratamentul pe care îl primește.

6. Costumațiile

În cazul în care câinele nu este obișnuit gradual cu îmbrăcămintea, șansele ca acesta să aprecieze costumațiile sunt foarte mici. Mulți vor tolera să fie îmbrăcați, dar majoritatea nu vor fi încântați. Cei mai mulți câini acceptă piese precum bluzele, dar nu le place să aibă capul acoperit sau lăbuțele. Dacă totuși considerați că are nevoie de protecție împotriva frigului, încercați cu lucruri ușoare, subțiri și asociați-le cu recompense.

7. Parfumuri puternice

Mirosul câinilor este de la 10.000 la 100.000 de ori mai sensibil decât al oamenilor. De obicei, le plac toate tipurile de miresme. Totuși, parfumurile puternice și chimicalele îi pot deranja și chiar să le irite nasul. Ca regulă, este bine să evitați să pulverizați orice înspre câine. Dacă totuși are nevoie de un spray ca tratament medical, încercați să-i evitați capul.

8. Să fie lăsat singur sau ignorat

În general, câinii urăsc să fie lăsați singuri. Unii sunt consolați de prezența unui alt câine, dar alții vor doar compania oamenilor. Există și cazuri de blănoși care au chiar fobie de singurătate și dezvoltă anxietate. Desigur, stăpânii nu pot fi mereu în preajmă, iar pentru a face momentele de singurătate mai ușor de tolerat, este important să existe o rutină, un interval în care câinele să fie plimbat cu regularitate, momente de joacă, iar în situațiile în care stăpânul lipsește o perioadă mai lungă de timp, să existe o persoană de încredere care să se ocupe de patruped.

9. Să fie pus în situații inconfortabile

Mulți proprietari de câini s-au confruntat cu situații în care câinele lor pur și simplu a refuzat să facă ceva. Că e vorba de cada de baie, de mersul la veterinar sau de urcatul în mașini. De cele mai multe ori, asta se întâmplă deoarece câinele are o fobie. Rețineți că a-l forța să facă ceva îl pune într-o situație stresantă. E important ca apropierea de ceea ce-i creează teamă să se facă gradual, cu ajutorul recompenselor.

10. Când stăpânul e supărat

Câinii pot simți emoțiile, așa că atunci când stăpânul trece printr-o perioadă grea sau are o depresie, unii blănoși se întristează sau chiar se îmbolnăvesc. Alții devin plictisiți sau frustrați și vor dezvolta comportamente nedorite, din încercarea de a primi atenție.

Citește și: 13 semne evidente că pisica ta te iubește

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *