Pisicile și iarba: De ce o mănâncă și la ce le ajută

pisica, motan, iarba matei, iarba pisicii sursa foto: Pixabay/ makamuki0

Dacă ești începător într-ale pisicelilor probabil n-ai auzit încă sau ți se pare bizar că felinei tale, o carnivoră la bază, nu numai că îi place iarba, dar chiar are nevoie de ea. Cum se explică asta? În primul rând, iarba pisicii (Catnip sau, sub denumirea științifică, Nepeta cataria) se găsește în mai multe forme, proaspătă sau uscată, sub formă de jucării, pastile sau mărunțită.

Specialiștii arată că este o plantă perenă aromatică înrudită cu menta, cu frunze de culoare verde deschis și flori violet:

  • ”Originară din Europa și Asia, vorbim despre o specie invazivă, dar care a căpătat rapid popularitate fiind folosită în mai multe modalități interesante. Aceasta are o istorie lungă în medicina umană, fiind utilizată pentru prepararea de ceaiuri, dar este renumită și pentru efectul său de respingere a insectelor. Însă, este cunoscută în special pentru atracția pe care o exercită asupra pisicilor”, arată The Vets.

Este o certitudine că pisicile se dau în vânt după ”iarba mâței”, așa cum mai este cunoscută planta, dar încă nu e 100% sigur ce activează efectul ierbii mâței, arată site-urile de profil.

  • ”Se presupune că mirosul plantei este asociat cu ritualul de împerechere. Acest miros are un efect intoxicant pentru majoritatea pisicilor. Ele se freacă de plantă și devin mai relaxate. Pe lângă asta, iarba mâței crește instinctul de joacă al felinelor, iar pisicile leneșe vor deveni mai active sub efectul plantei. Se mai dovedește utilă și în situații neplăcute, cum ar fi transportul la veterinar, când poți atrage o pisica încăpățânată în cușca de transport, cu ajutorul plantei. Mulți stăpâni de pisici se întreabă dacă iarba mâței este otrăvitoare pentru feline. Până acum nu se cunosc nici efecte secundare, nici afecțiuni. Prin urmare, o poți folosi fără ezitare. Dar nu se recomandă să expui felina la mirosul acesteia zilnic. O dată pe săptămână este mai mult decât suficient și previne suprastimularea. Dar pentru că niciodată nu poți fi suficient de sigur, oferă iarba mâței doar pisicilor sănătoase”, recomandă o parte din specialiști.

Dacă stai la curte, trebuie să știi că poți planta iarba mâței cu efecte benefice și pentru tine și spațiul tău, nu doar pentru pisici: Planta ține la distanță insectele și paraziții și este relativ ușor de îngrijit și rezistentă. Nu este foarte pretențioasă și crește cel mai bine în locuri luminoase. Iarba mâței crește aproape în orice fel de pământ. După prima înflorire o poți tunde un pic pentru a te asigura că înflorește din nou, explică ZooPlus.

Trebuie să știi, însă, că reacțiile pisicilor în contact cu iarba pot fi foarte diferite, în funcție de personalitatea și tabieturile felinei: Ele pot ”exploda” într-o bucurie autentică, într-un spectacol sălbatic și ciudat, cu accese de hiperactivitate, sau vor alerga prin cameră sau curte într-o cursă nebună. Dar, pe de altă parte, ele se pot liniști brusc, ca și cum ar fi ”sedate”, se pot calma instantaneu, arată portalurile de profil. Iarba le ajută, de asemenea, și la digestie și eliminarea eficientă a părului pe care pisicile îl îngurgitează în timp ce își fac toaleta sau din atmosferă.

De asemenea, iarba le poate ajuta pe feline să se acomodeze într-un loc nou, să accepte noutatea în spațiul ei (spre exemplu, mobilier, o pătură nouă, o reamenajare a casei etc) sau să treacă de o perioadă sau de un fapt stresant.

Conform biotur.ro, există mai multe specii de iarba mâței, aproximativ 250. Cele mai des întâlnite și cunoscute sunt:

– Nepeta cataria

– Nepeta camphorate – flori albe cu puncte mov

– Nepeta parnassica (iarba mâței grecească)

– Nepeta cataria citriodora – frunzele plantei au o aromă intensă de lămâie

– Nepeta mussinii (iarba mâței Persiană)

Iarba pisicii este o plantă adorată de aproape toate felinele, doar 20 – 30% dintre ele nu au nicio reacție la semnalele olfactive ale mentei.

sursa foto: Pixabay/ makamuki0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *