Contractele prenupțiale au început să includă și animalele de companie / Dispoziții în ce privește “petimony” sau “petcations” în caz de divorț

nunta, animale de companie, divort animale de companie Sursa foto: pexels.com

Din ce în ce mai mulți americani își sărbătoresc nunta prin încheierea unui contract prenupțial, un document juridic care prezintă modul în care bunurile unui cuplu logodit vor fi împărțite în caz de divorț.

Și avocații specializați în divorțuri observă o creștere a includerii dispozițiilor privind animalele de companie în contractele prenupțiale, asigurându-se că animalele iubite sunt luate în considerare în cazul în care relația merge prost.

„De foarte multe ori, constat că oamenii se ceartă mai mult pentru un animal de companie decât pentru bani”, a declarat Jacqueline Newman, avocat specializat în divorțuri din New York.

Contractele prenupțiale pentru animale de companie sunt un fenomen relativ nou în lumea căsătoriei și a încheierii căsătoriei, dar de când oamenii se căsătoresc și se separă, au fost preocupați de prețioșii lor „pui de blană”, a declarat Newman pentru Business Insider.

Unele cupluri au inclus dispoziții privind animalele de companie în contractele prenupțiale încă de la mijlocul anilor ’80, dar aceste acorduri erau rareori aplicabile și adesea nepractice din punct de vedere juridic, potrivit lui Erin Levine, fost avocat specializat în divorțuri și fondator al platformei de divorț online Hello Divorce.

Instanțele au fost mult timp obișnuite să trateze animalele de companie ca proprietate în divorț, hotărând soarta unui animal alături de alte bunuri, cum ar fi casele și veniturile.

Cu toate acestea, în prezent, modificarea legilor statelor, evoluția atitudinilor privind etica animalelor și creșterea pandemică a adopțiilor au dus la o creștere a așa-numitelor contracte prenupțiale pentru animale de companie, au declarat mai mulți avocați de divorț și mediatori pentru Business Insider.

Termenul „acord prenupțial privind animalele de companie” se referă la orice acord prenupțial care include o dispoziție referitoare la animalele de companie, au declarat experții juridici.

La începuturile practicii sale în dreptul familiei, Newman a declarat că a lucrat uneori cu cupluri aflate în divorț care doreau să includă animalele de companie în acordurile lor de custodie, în timp ce încercau să își dea seama unde vor merge copiii după o separare.

Pe măsură ce oamenii au început să se căsătorească mai târziu în viață, renunțând adesea complet la copii, Newman a declarat că a început să observe o creștere a numărului de acorduri de divorț exclusiv cu animalele de companie, în care cuplurile se certau doar cu privire la animalele pe care le aveau în comun.

Levine a întâlnit primul ei „contract prenupțial pentru animale de companie” în urmă cu aproximativ un deceniu, a spus ea. Cuplul de millenials cu care lucra se gândea să își combine bunurile și avea un câine comun despre care erau siguri că va deveni celebru într-o zi.

Ca urmare, părinții cățelușului doreau să se asigure că există dispoziții legale privind viitoarele câștiguri ale animalului și controlul carierei acestuia în cazul în care se despart.

Kristyn Carmichael, avocat specializat în dreptul familiei și mediator în Arizona, a declarat pentru BI că acordurile prenupțiale privind animalele de companie desemnează deseori proprietatea absolută, de exemplu, Fido a aparținut partenerului A înainte de căsătorie, astfel încât Fido va locui cu partenerul A după căsătorie.

Dar multe înțelegeri permit, de asemenea, un plan mai structurat de custodie a animalelor de companie, asemănător cu un acord de custodie a copiilor – cunoscut în industrie sub numele de „acord de co-paternitate”, potrivit lui Levine.

Cuplul divorțat ar putea împărți în mod egal timpul petrecut cu animalul de companie, sau un acord ar putea desemna un partener ca proprietar principal al animalului de companie, oferind în același timp celui de-al doilea partener „dreptul de prim refuz” în cazul în care primul partener nu mai poate avea grijă de animal, a declarat Carmichael.

Multe dispoziții privind animalele de companie includ, de asemenea, detalii financiare pentru animal – cunoscute sub numele de „petimony” – cum ar fi facturile de veterinar, costurile pentru hrană și litieră și îngrijirea animalelor, au declarat experții în divorțuri.

Fără o clauză privind animalele de companie inclusă în contractul prenupțial al unui cuplu, lupta pentru animalele comune poate deveni neplăcută, a spus Newman.

În majoritatea statelor, animalele de companie sunt încă considerate bunuri mobile sau personale, astfel încât un judecător va decide de obicei unde va merge un animal de companie după divorț dacă cuplul nu poate ajunge la un acord, au declarat avocații specializați în divorțuri. În mod similar cu modul în care un judecător ar putea decide custodia copiilor, instanța acordă cel mai adesea dreptul de proprietate îngrijitorului principal al animalului de companie.

„Totuși, ultimul lucru pe care un judecător dorește să îl facă este să se ocupe de probleme legate de custodia animalelor de companie”, a declarat Levine. „Și ultimul lucru pe care părinții de animale de companie doresc să îl facă este să cheltuiască mii de euro pe taxe legale în instanță.”

Meg McKinney, un avocat specializat în dreptul familiei din Maryland, a estimat că aproximativ un sfert din acordurile prenupțiale din zilele noastre includ un fel de dispoziții privind animalele de companie, în timp ce avocatul specializat în dreptul familiei din New York, Yonatan Levoritz, a estimat că numărul acestora se apropie de 20%.

Conform unui sondaj realizat de Rover în 2024 pe 1 000 de proprietari de animale de companie, peste 80% dintre aceștia sunt în favoarea aranjării proactive a viitorului animalului lor de companie înainte de orice posibilă separare. Acest lucru nu este surprinzător pentru o populație care consideră că animalele lor de companie fac parte din familie la fel de mult ca și ceilalți oameni, conform unui sondaj Pew Research din 2023.

Cu toate acestea, numai aproximativ 28% dintre părinții de animale de companie au de fapt un acord oficial privind animalele de companie, conform sondajului Rover, iar experții în divorțuri au declarat că dispozițiile privind animalele sunt încă mai puțin frecvente decât cele care nu sunt.

Ca urmare, unii mediatori de divorț îi încurajează pe cei care nu au un acord prenupțial privind animalele de companie să se gândească la acestea încă din primele etape ale procesului de separare.

Platforma lui Levine, Hello Divorce, își propune să automatizeze multe dintre aspectele logistice juridice și financiare asociate divorțului. În ultimii ani, Levine a declarat că a introdus întrebări specifice despre animalele de companie în chestionarul de bun venit al site-ului.

Ca urmare, Levine a declarat că a văzut mai multe evoluții neortodoxe ale dispozițiilor tipice privind animalele de companie, inclusiv certuri cu privire la contul Instagram al unui animal, negocieri cu privire la „petcations” și schițe pentru aranjamentele funerare ale unui animal.

Schimbarea atitudinii juridice și culturale față de animalele de companie ar putea contribui la creșterea numărului de contracte prenupțiale privind animalele de companie, au declarat experții în divorțuri.

În timp ce animalele de companie sunt încă considerate proprietate personală în cea mai mare parte a țării, unele state au început să ia în considerare „interesul superior” al acestora prin aplicarea aceluiași standard utilizat în cazurile de custodie a copiilor pentru animale, a declarat Atty Bruggemann, avocat de drept al familiei din New York. Alaska, California, Illinois, Maine, New Hampshire, New York și Washington DC au toate astfel de legi în vigoare, potrivit Hello Divorce.

Pe de o parte, acest tip de legi pro-animale ar putea încuraja oamenii să adopte o abordare mai proactivă pentru a se gândi la animalele lor de companie într-un mod de custodie, au declarat avocații de divorț.

Dar stipulările privind „interesul superior” fac, de asemenea, ca dispozițiile privind animalele de companie din contractele prenupțiale să fie mai puțin clare, un judecător trebuind să ia în considerare și partenerul care este cel mai bine echipat pentru a oferi animalului o viață bună, a declarat Leigh Kahn, un avocat din New York care întocmește în mod regulat contracte prenupțiale.

„Instanțele încep să ia acest lucru foarte în serios. Nu mai tratează animalele doar ca pe niște obiecte”, a spus Newman. „Sunt ființe vii cu sentimente și nevoi”.

Creșterea numărului de legi favorabile animalelor de companie corespunde obsesiei din ce în ce mai mari a Americii pentru animalele noastre de companie.

Deținerea de animale este în creștere, în special în urma pandemiei, în timpul căreia milioane de gospodării au adoptat un nou animal în perioada de distanțare socială. Joe și Cheryl Dillon, mediatori de divorț la Equitable Mediation, au declarat în comentarii pentru BI că boom-ul pandemic al animalelor de companie a fost un factor care a contribuit la creșterea numărului de contracte prenupțiale cu animale de companie.

„Animalele de companie sunt într-adevăr foarte des primul copil al unui cuplu”, a spus Newman. „Și dacă aveți adolescenți, s-ar putea să vă placă animalul de companie mult mai mult decât vă plac copiii”.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *