Amenzi de aproape 350.000 lei aplicate de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor, de la începutul anului, în județul Harghita / Au fost amendate și primăriile care nu au înființat adăposturi

caine, caini, labuta de caine Sursa Foto: Unsplash.com

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita au aplicat, de la începutul anului, amenzi de aproape 350.000 lei pentru încălcări ale reglementărilor legale în domeniul protecţiei animalelor, fiind sancţionate şi majoritatea primăriilor din judeţ, întrucât nu au înfiinţat adăposturi pentru animale, transmite Agerpres.

“De la începutul anului şi până în luna august, poliţiştii de la Protecţia Animalelor au întocmit 21 dosare penale, fiind cercetate 23 de infracţiuni. În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniile cu incidenţă asupra protectiei animalelor, poliţiştii au aplicat 306 sancţiuni contravenţionale (151 de amenzi şi 155 de avertismente) în valoare totală de 348.310 lei”, a informat, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul şef Mircea Iordan.

Potrivit acestuia, cele mai multe din sacţiuni au fost aplicate în urma constatării abaterilor la O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv 139 din totalul sancţiunilor, urmate de 108 referitoare la abateri prevăzute de H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, 39 la O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân şi 15 amenzi pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, fiind şi cinci pentru alte abateri menţionate în Legea 61/1991.

Prezentă la conferinţa de presă, şefa Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Manuela Cioancă, a precizat că au fost controlate şi sancţionate majoritatea unităţilor administrative teritoriale din judeţ, întrucât nu au amenajat adăposturi pentru animale, cu precădere câini, aşa după cum prevede legea.

În ceea ce priveşte dosarele penale, aceasta a arătat că au fost întocmite pentru uciderea, rănirea sau schingiurea animalelor, pentru introducerea ilegală în ţară a unor câini periculoşi, fiind înregistrat şi un caz de zoofilie.

Datele furnizate de conducerea IPJ Harghita mai arată că, în perioada de referinţă, la nivelul Biroului pentru Protecţia Animalelor au fost înregistrate 49 de petiţii, numărul crescând semnificativ de la înfiinţarea structurii.

Potrivit sursei citate, sunt sesizate situaţii în care animalele nu sunt îngrijite corespunzător atât de către cetăţeni din judeţ cât şi de către persoane aflate în tranzit.

“Pentru sesizările legate de acest domeniu de activitate, adresa de e-mail a structurii de profil este protectiaanimalelor@hr.politiaromana.ro, prin intermediul căreia cetăţenii pot semnala eventuale încălcări ale reglementărilor legale în domeniul protecţiei animalelor”, a punctat şeful IPJ Harghita, comisar şef Mircea Iordan.

Totodată, acesta a mai arătat că, de la începutul anului, poliţiştii au emis 11 ordine de plasare a animalelor în adăpost, în urma căror au fost plasate în adăposturi, în total, 33 de animale, în special câini.

Sursa Foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *