Animalul tău de companie ar putea declanșa un incendiu? Experții dezvăluie pericolele

caine care roade o jucarie Sursa Foto: Pexels.com

Experții avertizează gospodăriile să își protejeze locuința de labele animalelor de companie, deoarece acestea ar putea provoca un incendiu.

Sfatul vine ca urmare a unui videoclip viral cu un câine care roade o bancă electrică. Imaginile virale au adunat milioane de vizualizări, arătând un câine curios care mestecă un mic încărcător portabil de baterie pentru telefonul mobil. Într-o fracțiune de secundă, animalul de companie pare să străpungă acumulatorul, aruncând scântei în aer – un incendiu cuprinde rapid camera, în timp ce câinii fug în siguranță.

Acum, experții în siguranță de la Electrical Safety First îi îndeamnă pe proprietarii de animale de companie să își protejeze iubiții prieteni blănoși de pericolele de incendiu din casă atunci când sunt lăsați singuri.

„Este deosebit de important să păstrați bateriile litiu-ion, cum ar fi cele găsite în vapoare și bănci de putere, departe de îndemâna lor”

Giuseppe Capanna, inginer de siguranță a produselor la Electrical Safety First, spune: „Ne gândim adesea să ținem lucrurile departe de copiii mici, dar același lucru ar trebui să se aplice și câinilor și pisicilor noastre curioase, a căror natură curioasă poate declanșa un incendiu neintenționat. Animalele noastre de companie au nevoie ca noi să luăm deciziile corecte pentru ele, așa că, înainte de a părăsi casa, luați în considerare câteva măsuri simple, cum ar fi: asigurarea cablurilor și oprirea aparatelor de la rețea, cum ar fi plitele electrice, pe care animalele de companie le-au pornit accidental anterior.

„Animalele de companie ar putea chiar să își înlocuiască osul cu o baterie și, prin urmare, este deosebit de important să păstrați bateriile litiu-ion, cum ar fi cele care se găsesc în vapoare și power banks, departe de îndemâna lor. Nu le lăsați pe canapea sau pe o masă la îndemână, unde ar putea pune mâna pe ele. Dacă aceste baterii se găuresc, pot duce la incendii intense care i-ar putea pune în mare pericol.”

În videoclipul viral se vede inițial fumul care se degajă din baterie înainte de a avea loc un proces numit fugă termică, în care celulele din baterie se supraîncălzesc și se prăbușesc unele în altele ca piesele de domino, creând o explozie similară cu cea a unui foc de artificii. Odată ce procesul începe, este imposibil de oprit.

„Am văzut animale de companie care, din păcate, și-au pierdut viața în incendiile din casă atunci când nu au putut să scape”, adaugă Giuseppe Capanna. „Cățeii pot fi deosebit de vulnerabili din cauza faptului că în primii ani de viață explorează lumea cu gura, ceea ce înseamnă că pot fi și mai predispuși să mestece cabluri, baterii și alte obiecte electrice pe care le pot găsi în casă. Cel mai urât coșmar al oricărui proprietar de animale de companie este să audă că prietenul lor blănos a fost implicat într-un incendiu, însă noi toți avem posibilitatea de a face casa mai sigură pentru ei. Acțiunile dumneavoastră de astăzi le-ar putea salva viața.”

În timp ce imaginile virale au apărut din SUA, Marea Britanie nu este străină de incendiile provocate de animalele de companie indiscrete. Luna trecută, un câine a fost resuscitat după un incendiu izbucnit atunci când animalul de companie al familiei a reușit să pornească plita electrică de acasă. Se crede că o tigaie pentru chipsuri se afla deasupra aragazului în acel moment. În Jersey, anul trecut, se crede că un animal de companie a pornit accidental o plită electrică, care ulterior a luat foc la obiectele aflate deasupra dispozitivului. Două persoane au fost duse la spital cu arsuri.

„Dacă animalele dvs. de companie sunt lăsate singure acasă, vă recomandăm să închideți plita la rețea”

Ce se întâmplă dacă o baterie litiu-ion este perforată?

Bateriile litiu-ion alimentează multe lucruri, de la bateriile de mari dimensiuni din e-bikes și e-scootere până la versiunile mult mai mici găsite în vapoare, power banks și telefoane mobile.
Cu toate acestea, dacă aceste baterii sunt perforate sau grav deteriorate, ele pot intra într-un proces numit scăpare termică, așa cum se vede în acest videoclip viral recent. Inițial, este emis un nor de gaz toxic care poate cauza probleme grave de sănătate dacă este inhalat.

La scurt timp după ce acest gaz este emis, se poate instala un efect de incendiu asemănător cu cel al roții de catherine, pe măsură ce celulele individuale din baterie se supraîncălzesc și se prăbușesc una în cealaltă, ca un efect de domino, scuipând foc și, uneori, proiectând flăcări și celule individuale în jurul camerei, provocând un incendiu care crește rapid.

Nu lăsați o baterie să devină un os

Bateriile litiu-ion care se găsesc în power bank-uri și vapoare sunt jucării de mestecat periculoase și, prin urmare, ar trebui să fie ținute întotdeauna departe de animalele de companie. Nu le lăsați pe mese la care ar putea ajunge sau pe canapea. Dacă sunt perforate, acestea pot provoca incendii devastatoare.

Câinii nu sunt buni bucătari – Închideți plita de la rețea

În timp ce câinii sunt companionii perfecți, ei nu sunt buni bucătari și au fost raportate incidente în care câinii au provocat incendii pornind plita. Dacă animalele dvs. de companie sunt lăsate singure acasă, vă recomandăm să opriți plita de la rețea pentru a preveni activarea accidentală a acesteia de către orice labe indiscrete. De asemenea, este important să vă asigurați că nu lăsați nimic deasupra plitei care ar putea atrage animalul dvs. de companie.

Asigurați cablurile
Asigurați-vă că cablurile nu sunt lăsate acolo unde animalele de companie le-ar putea roade. Cablurile expuse pot fi atât un pericol de incendiu, cât și un pericol pentru animalele de companie.

Opriți și scoateți din priză încălzitoarele
Evitați să lăsați nesupravegheate încălzitoarele portabile, în special în zonele în care animalele de companie sunt active. Întotdeauna opriți și scoateți din priză aceste dispozitive atunci când nu sunt utilizate.

Țineți animalele de companie departe de aparatele calde
Animalele de companie se încolăcesc adesea pe dispozitive calde, cum ar fi computerele și laptopurile, blocând ventilația și provocând supraîncălzirea. Asigurați-le propriile locuri confortabile departe de aceste aparate.

Evitați supraîncărcarea prizelor
Nu supraîncărcați prizele, deoarece acest lucru poate provoca supraîncălzire. Asigurați-vă că prizele nu sunt folosite pentru prea multe aparate de mare putere în același timp.

Țineți aparatele electrice departe de apă
Pentru locuințele cu acvarii, țineți dispozitivele și cablurile electrice la distanță mare de sursele de apă pentru a preveni scurtcircuitele periculoase.

Nu lăsați aparatele în funcțiune nesupravegheate
Nu lăsați niciodată mașinile de spălat rufe sau vasele în funcțiune în timp ce sunteți plecat din casă sau dormiți.

Scoateți din priză telefoanele încărcate complet și verificați dacă sunt deteriorate
Scoateți telefoanele mobile din priză atunci când sunt încărcate complet pentru a evita riscurile de supraîncărcare. Asigurați-vă că verificați în mod regulat ștecherele, prizele, luminile și cablurile pentru a depista orice semn de deteriorare sau uzură.

Țineți articolele inflamabile departe de sursele de căldură
Asigurați-vă că articolele care pot lua ușor foc sunt ținute departe de sursele de căldură, cum ar fi cuptoarele cu microunde și cutiile de siguranțe.

 

Sursa Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *