Medicamentele umane: Când și cum să le administrăm animalelor de companie. Ce le poate face rău?

medicamente care pot fi date animalelor de companie Sursa foto: Pexels

Anumite medicamente umane pot fi utilizate și pentru animale. Totuși, este esențial ca acestea să fie administrate doar cu recomandarea unui medic veterinar. Multe medicamente sigure pentru oameni pot fi toxice sau letale pentru animalele de companie, așa că este important ca proprietarii de animale să evite automedicația, spune medicul veterinar Beatrice Ilea.

Iată ce medicamente le putem da animalelor noastre:

  • Antibiotice (Amoxicilină, Doxiciclină). Prescrise de medicul veterinar în doze specifice pentru animale.
  • Antihistaminice (Benadryl – difenhidramină). Pot fi utilizate pentru alergii sau reacții alergice la câini, dar doza variază.
  • Medicamente pentru durere/antiinflamatorii (Carprofen, Meloxicam). Special formulate pentru câini, dar sunt similare cu unele utilizate la oameni. Se recomandă evitarea ibuprofenului și acetaminofenului.
  • Probiotice (Enterolactis). Pot fi utile pentru tulburări digestive, dar întotdeauna cu acordul unui medic veterinar!

Medicamente pentru stomac (Famotidină, Omeprazol). Pot fi administrate în anumite cazuri pentru probleme gastrointestinale la câini.

Trebuie să știți că există medicamente pentru oameni care pot face mult rău animalelor de companie, cauzând chiar moarte! Iată care sunt acestea:

  • Ibuprofen și aspirină. Extrem de toxice pentru câini și pisici, pot cauza insuficiență renală și alte complicații grave.
  • Acetaminofen (Paracetamol). Foarte periculos pentru pisici și poate fi letal chiar și în doze mici.
  • Medicamente pentru tuse și răceală care conțin pseudoefedrină. Pot provoca probleme cardiace grave la animale.

Este foarte important de menționat, spune medicul veterinar Beatrice Ilea, că toți proprietarii de animăluțe trebuie să consulte întotdeauna un specialist înainte de a administra orice medicament unui animal. Dozele și tipurile de medicamente sigure pentru oameni pot fi foarte diferite pentru animale, iar greșelile pot avea consecințe grave.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *