Comerțul ilegal cu hrană pentru animale de companie ia amploare în Rusia / Moscova interzice mărci occidentale pentru a încuraja industria locală și vizează exporturi masive în statele post-sovietice

putin tine in brate un catel Sursa foto: Wikimedia Commons / Kremlin.ru

Agenția rusă pentru agricultură și medicină veterinară, Rosselkhoznadzor, a descoperit vânzări ilegale de hrană pentru animale de companie în Rusia. Este vorba de produse care nu aveau documentația veterinară adecvată, ceea ce face dificilă verificarea originii și siguranței acestora, transmite Petfood Industry. Această problemă a ieșit la iveală în urma numeroaselor plângeri din partea proprietarilor de animale de companie și a monitorizării online efectuate de agenție.

Ancheta a identificat vânzarea de produse de la Hill’s, o marcă interzisă anterior, precum și de la mărcile canadiene Acana și Orijen, ambele restricționate în Rusia din iunie 2021. De asemenea, au fost descoperite companii din Belarus, precum Garfield, Little Paws și Leopold, care distribuiau aceste produse interzise.

Ca răspuns la aceste preocupări, Rosselkhoznadzor a impus restricții suplimentare în ianuarie 2024 asupra importurilor de la unitatea italiană a Hill’s. Interdicția a invocat motive precum controlul inadecvat al compoziției ingredientelor, prelucrarea necorespunzătoare a materiilor prime și lipsa informațiilor privind sursele materiilor prime.

Pentru a combate contrafacerea alimentelor pentru animale de companie, Rusia a inițiat reglementări privind etichetarea obligatorie a alimentelor pentru animale de companie și a medicamentelor de uz veterinar. Procesul de etichetare, supravegheat de Centrul pentru Dezvoltare Tehnologică Prospectivă (CRPT), a început la 1 septembrie 2024. Toate alimentele uscate pentru animale de companie trebuie să poarte etichete începând cu 1 octombrie, iar cerințele de etichetare a alimentelor umede vor intra în vigoare la 1 martie 2025. Această inițiativă urmărește să asigure trasabilitatea completă a lanțului de aprovizionare, produsele neetichetate fiind interzise după aceste date.

Deși noile cerințe de etichetare reprezintă o povară financiară pentru furnizori, guvernul rus consideră că îmbunătățirea trasabilității poate stimula exporturile de hrană pentru animale de companie. Ministerul Agriculturii din Rusia intenționează să dubleze exporturile de hrană pentru animale de companie până în 2030, vizând 150.000 de tone, în valoare de 350 de milioane de dolari. Sunt vizate statele post-sovietice, Mongolia și piețele emergente din Asia.

Citește și: FEDIAF a publicat orientări nutriționale actualizate pentru pisici și câini: „Reprezintă o resursă esențială pentru producătorii care se angajează să producă alimente sigure, nutritive și gustoase”

Sursa foto: Wikimedia Commons / Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *