Ungurul Oliver Varhely, propus comisar european pentru sănătate și bunăstarea animalelor / De ce acesta e considerat „portofoliul pe care nu-l dorea nimeni”

Oliver Varhely Oliver Varhely (Sursa foto: Wikimedia Commons / European Union)

Ursula von der Leyen a anunțat, într-un comunicat, că ungurul Olivér Várhely va fi comisar european pentru sănătate și bunăstarea animalelor.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară din cadrul Comisiei Europene este responsabil de elaborarea politicilor UE privind sănătatea publică, siguranța alimentară și bunăstarea animalelor. Acest rol implică asigurarea faptului că produsele alimentare îndeplinesc standarde ridicate de siguranță, protejarea consumatorilor împotriva riscurilor legate de alimente și gestionarea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății.

Comisarul supraveghează, de asemenea, reglementările privind produsele farmaceutice și dispozitivele medicale și acționează pentru combaterea bolilor animalelor, promovând standardele de bunăstare în toate statele membre.

În plus, rolul său include stabilirea și punerea în aplicare a politicilor privind tratamentul uman în creșterea, transportul și sacrificarea animalelor. Comisarul colaborează cu agenții precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în vederea menținerii standardelor de sănătate, a prevenirii izbucnirii de boli și a îmbunătățirii asistenței medicale și a siguranței alimentare generale în cadrul UE. Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) îl sprijină pe comisar în punerea în aplicare a acestor politici.

Anterior, Varhely a fost comisar pentru multilingvism, educație și sport.

Relațiile dintre Bruxelles și Ungaria au ajuns la un nivel scăzut după „misiunile de pace” autodeclarate de liderul ungar Viktor Orban la Kiev, Moscova, Beijing și Washington. Dacă Varhelyi nu trece de audierea din Parlamentul European, Ungaria va trebui să trimită un alt candidat.

Ungaria a primit „portofoliul pe care nu-l dorea nimeni” în noua Comisie Europeană, scrie Politico despre acest post, potrivit G4Media. „E un portofoliu pe care nimeni nu și l-a dorit cu adevărat”, a transmis publicația, cu referire la faptul că cele două domenii nu beneficiază nici de politici comune UE, nici de bugete semnificative.

Oliver Varhely (Sursa foto: Wikimedia Commons / European Union)

Comentarii

  1. Daca asta este un “ portofoliul pe care nimeni nu și l-a dorit cu adevărat”, inseamna ca suntem jalnici! Numarul obezilor este ingrozitor de mare. Oare exista o legatura intrecele doua domenii, cel al sanatatii populatiei si bunastarea animalelor? Si portofoliul este chiar mai delicat din cate citesc.. Shame!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *