5 povești remarcabile despre animale de companie care au supraviețuit în condiții dificile din timpul războaielor / Chips, cel mai viteaz câine, și Simon, singura pisică care a primit cea mai importantă medalie pentru animale

animale in razboi Sursa foto: Wikimedia Commons (colaj G4Food)

Nu doar oamenii au trecut prin situații grele în timpurile nenumăratelor războaie ale omenirii, ci și animalele de companie. Vă prezentăm cinci cazuri de patrupede care au trecut prin „iad” și au supraviețuit.

Chips a fost cel mai decorat câine american din al Doilea Război Mondial. Inițial un animal de companie al unei familii, Chips a fost antrenat ca santinelă și repartizat la Divizia a treia de infanterie a Armatei a șaptea a lui Patton. El a servit în Africa de Nord, Italia, Franța și Austria timp de trei ani și jumătate. Chips a întâlnit personalități proeminente, inclusiv președintele Roosevelt și prim-ministrul Churchill, și chiar l-a ciupit pe generalul Eisenhower. Cel mai eroic moment al său a avut loc în timpul invaziei aliate a Siciliei din 1943, când a atacat un cuib de mitraliere inamic, reușind să captureze patru soldați italieni, în ciuda rănilor suferite. Deși inițial a primit decorații militare, acestea au fost revocate din cauza reglementărilor care interziceau animalelor să primească astfel de onoruri. După război, Chips s-a întors acasă, decedând în anul următor. În 2018, i s-a acordat postum Medalia PDSA Dick, transmite Military History Now.

Chips (Sursa foto: Wikimedia Commons)

Iapa Olga avea 12 ani când a început să fie folosită în Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în operațiunile de control al mulțimii și de salvare în timpul bombardamentelor cu rachete V-1 din 1944. Deși a fost speriată inițial de o explozie, ea a continuat să ajute la operațiunile de căutare și salvare. Olga și alți doi cai polițiști au primit Medalia PDSA Dickin pentru curajul lor din timpul războiului, devenind singurii cai care au primit această onoare timp de aproape 70 de ani, relatează Military History Now.

Pisica Simon a fost o pisică adoptată de echipajul navei de război britanice HMS Amethyst în timpul războiului civil chinez din 1949. După ce a supraviețuit unui atac violent asupra navei, Simon a jucat un rol crucial în ridicarea moralului echipajului, vizitând marinarii bolnavi și prinzând șobolani, care amenințau rezervele de hrană ale navei. Pentru contribuțiile sale, Simon a primit Medalia PDSA Dickin, fiind singura pisică din istoria militară britanică care a primit această onoare, potrivit Military History No.

Rags a fost un terrier vagabond găsit de soldatul James Donovan în Paris, în timpul Primului Război Mondial. Câinele a devenit mascota unei divizii de infanterie a SUA și a fost antrenat să transmită mesaje pe linia frontului și să localizeze soldații răniți. Chiar și după ce a fost rănit de bombardamentele germane, Rags a supraviețuit și a fost adus în siguranță în Statele Unite, unde a trăit o viață celebră, potrivit History Facts.

Rags (Sursa foto: Wikimedia Commons)

Judy, un Pointer englez de rasă pură, a fost mascota navei HMS Gnat în 1936 și ulterior a navei HMS Grasshopper. Ea a alertat marinarii cu privire la pericole, cum ar fi avioanele inamice care se apropiau și a găsit apă proaspătă pentru echipajul său eșuat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Judy a devenit singurul animal care a fost înregistrat oficial ca prizonier de război. Ea a supraviețuit prizonieratului și a primit Medalia Dickin pentru curajul său, transmite All That’s Interesting.

Bonus: Unsinkable” Sam, o poveste a cărei autenticitate este dezbătută

Probabil cel mai faimos caz de animal care a supraviețuit într-un război este cel al lui „Unsinkable” Sam, care ar fi fost un motan ținut ca animal de companie pe o navă de război despre care se crede că ar fi supraviețuit scufundării a trei nave diferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Naval Historia. Povestea lui ar fi început la bordul cuirasatului german Bismarck, care a fost scufundat în mai 1941. Sam ar fi fost găsit plutind pe o bucată de lemn de către echipajul distrugătorului britanic HMS Cossack și ar fi fost adus la bord. Câteva luni mai târziu, HMS Cossack a fost de asemenea torpilat și scufundat. Sam ar fi supraviețuit din nou și ar fi fost dus pe portavionul HMS Ark Royal. Din nefericire, nava Ark Royal a avut o soartă similară când a fost torpilată în noiembrie 1941. Sam ar fi supraviețuit pentru a treia oară și ar fi fost în cele din urmă adus pe țărm, unde și-ar fi trăit liniștit restul vieții.

Povestea lui Unsinkable Sam este foarte răspândită, dar autenticitatea sa este dezbătută. Lipsa unor documente concrete, în special din arhivele navale, sugerează că povestea sa ar putea fi mai mult o legendă navală decât un fapt istoric.

Citește și Fiki, câinele erou din Galați! Cum i-a salvat viața stăpânului său în timpul inundațiilor catastrofale din județul Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *