10 pericole casnice comune pentru păsări

papagali in cusca Sursa foto: Pexels/Murilo Folgosi

Păsările sunt animale de companie fantastice, însă păstrarea lor în siguranță poate fi o provocare. Există numeroase lucruri într-o gospodărie care le pot face rău. În timp ce unele pot fi evidente, altele pot fi pericole mai ascunse, transmite PetMojo.

Iată cele mai comune 10 pericole casnice pentru păsări:

1. Alimente și plante toxice

Există multe lucruri pe care păsările pot fi interesate să le mănânce și care pot fi de fapt toxice pentru ele. Multe dintre acestea sunt alimente comune, ciocolata fiind cel mai mare vinovat. Alte alimente periculoase sunt avocado, sarea, ceapa, usturoiul și cofeina. Asigurați-vă că nu lăsați resturi afară atunci când pasărea nu este în cușcă.

Pe lângă acestea, există și multe plante de apartament comune care pot fi periculoase dacă sunt digerate, inclusiv crinul, filodendronul și crăciunița.

2. Fumul periculos

Cu plămânii lor mici, păsările au un sistem respirator extrem de sensibil. Există multe fumuri care pot fi periculoase pentru ele. De exemplu, vasele de gătit antiaderente pot elibera substanțe chimice toxice atunci când sunt supraîncălzite. Dacă ați gătit în prezența păsărilor, atunci este o idee bună să verificați dacă există probleme comune de sănătate.

Alți vapori menajeri care le pot afecta provin de la produsele chimice de curățare, spray-urile cu aerosoli și lumânările parfumate. Toate acestea pot provoca moartea subită dacă sunt inhalate direct. Asigurați-vă că aerul pe care îl respiră păsările este întotdeauna curat.

3. Cablurile și cablurile casnice

Păsărilor le place să roadă lucrurile, inclusiv cablurile electrice. Pericolele acestui lucru sunt evidente, deoarece nu numai că poate provoca șocuri electrice păsărilor, dar poate crește și riscul unui incendiu în casă. Din acest motiv, trebuie să vă asigurați că toate cablurile sunt acoperite sau bine ascunse.

4. Ferestre și oglinzi

Unele păsări pot avea o vedere excelentă, dar se pare că nu au învățat să înțeleagă ce este un geam. Ele pot zbura în ferestre crezând că sunt în aer liber și pot avea o problemă similară când vine vorba de oglinzi.

Acest lucru poate provoca, din păcate, răni grave. Atunci când pasărea este în afara cuștii, cel mai bine este fie să trageți perdelele/jaluzele, fie să le adăugați autocolante pentru a le face să pară o barieră. În ceea ce privește oglinzile, de obicei este mai bine să le îndepărtați din orice cameră în care pasărea dumneavoastră zboară.

5. Ventilatoare de tavan

Aceasta este o amenințare care nu are nevoie de prea multe explicații. Ventilatoarele de tavan pot fi un pericol serios pentru orice om care îndrăznește să se joace cu ele, darămite pentru păsări. În funcție de cât de repede se învârte ventilatorul, o rănire gravă, cel puțin, este foarte probabilă.

Oprirea ventilatoarelor de tavan înainte de a vă lăsa pasărea să iasă din cușcă este o regulă evidentă

6. Pericole de sufocare

O parte din farmecul păsărilor este că sunt curioase în mod natural. O parte din această curiozitate constă în a alege obiecte mici, cum ar fi mărgele, bijuterii sau jucării mici. Uneori, o pasăre poate ingera aceste obiecte mici, crezând că sunt mâncare.

Acest lucru poate reprezenta un pericol de sufocare, dar chiar dacă le înghit, ele pot cauza probleme de ingestie. Asigurați-vă că cercetați camera în care se află pentru a găsi orice obiecte mici.

7. Alte animale de companie

Desigur, este important să luați în considerare modul în care alte animale de companie pot interacționa cu păsările dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care au instincte de prădător și capacitatea de a vâna păsări. Aici, principalii vinovați vor fi pisicile și câinii. Chiar și fără a vâna, o mușcătură jucăușă poate fi suficientă pentru a răni grav o pasăre.

Cel mai bine este să vă țineți animalele într-o cameră separată atunci când lăsați pasărea să iasă din cușcă. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci asigurați-vă că sunteți acolo pentru a supraveghea orice interacțiune.

8. Mutarea mobilei

Păsările pot fi creaturi curioase și iscoditoare, dar acest lucru le poate determina să stea în cale atunci când sunt mutate lucruri grele. Acest lucru poate duce, din păcate, la riscul ca ele să fie strivite sau rănite. În plus, ele pot fi prinse sau rănite în spații mici.

Este important să fiți atenți ori de câte ori deschideți ușile sau mutați mobila.

9. Vase sau zone cu apă neacoperite

Păsările se pot îneca chiar și într-o cantitate mică de apă. Deși este posibil să le vedeți bând din băi pentru păsări și să presupuneți că nu este un pericol, realitatea poate fi diferită în cadrul unei gospodării. Chiuvetele, toaletele și căzile de baie pot fi un pericol semnificativ.

Dimensiunile mici ale acestor recipiente cu apă deschisă și laturile lor alunecoase pot face foarte dificilă ieșirea. Păsările se pot chinui să își întindă aripile și pot deveni rapid stresate. Dacă pasărea poate ajunge în jurul acestor zone, asigurați-vă că acoperiți întotdeauna vasul de toaletă și nu lăsați apă în chiuvetă sau cadă.

10. Fumul de tutun

Unii spun că este imoral să ai o pasăre de companie dacă fumezi în casă. Deloc surprinzător, acest lucru este extrem de dăunător pentru păsări și poate duce rapid la probleme respiratorii precum pneumonia și cancerul pulmonar. Cu toate acestea, fumatul în preajma lor poate provoca, de asemenea, probleme de piele, împreună cu alte probleme de sănătate, cum ar fi probleme cu inima, ochii și fertilitatea.

Impuneți o regulă conform căreia niciun membru al familiei nu poate fuma în aceeași cameră cu pasărea.

Sursa foto: Pexels/Murilo Folgosi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *