INTERVIU Răzvan Băicoianu, professional dog trainer, unul dintre cei mai cunoscuți tiktokeri, despre Buddy și Soul, cei doi câini vizsla ai săi: Le sunt prieten, partener de joacă, cât și îndrumător, dar niciodată stăpân

razvan Sursa foto: Instagram / razvan_baicoieanu

Discret când este vorba de el, dar generos în privința câinilor săi. Răzvan Băicoianu îi pune în prim plan pe cei doi câini ai săi, Buddy și Soul, alături de care followerii săi au trăit experiențe și i-au văzut cum cresc și se devoltă, de când erau pui. Peste 600.000 de followers are Răzvan Băicoianu pe TikTok, o comunitate activă care interacționează la videoclipurile în care vedete sunt Buddy și Soul.

Dresați atât de bine să asculte replicile și gesturile lui Răzvan, încât au devenit personaje cunoscute pe TikTok și primesc roluri pe care le joacă în reclame. Dar cine este Răzvan, cum se descrie, cum și-a găsit calea de dog trainer, ce cauză susține și ce alte animăluțe ar putea apărea în viitor în viața lor de familie. Bonus, ce povești are Răzvan despre Buddy și Soul, dar și cum crede că este el perceput de câinii săi.

Rep: Urmăritorii tăi de pe TikTok aproape că știu mai multe despre Buddy, câinele tău de rasă vizsla, și, ulterior, Soul, decât despre tine. Cum te descrii?

Răzvan Băicoianu: Da, este adevărat, am prioritizat conținutul cu și despre blănoși, pentru un impact mai puternic asupra publicului, ca oamenii să se bucure că văd ceva “atipic” din societatea noastră și, ulterior, să înțeleagă munca din spatele entertainment-ului și să mă poată identifica și pe mine prin prisma rezultatului… precum filmele care încep cu finalul acțiunii și cu toții ne dorim să vedem cum s-a
ajuns în acel punct.

Pot să zic că sunt o persoană care și-a îndeplinit visul avut în copilărie; de mic am fuzionat bine cu animalele din jurul meu, fie că erau câini, sau animalele din gospodăriile de la țară, din vacanțele școlare. La vârsta de 8 ani, părinții mi-au făcut cadou primul câine, un Airedale Terrier, care a avut o amprentă foarte mare în dezvoltarea mea, mai ales emoțională și un impact major în parcursul meu. De atunci am trăit aproape în permanență cu blănoși în familie și am dezvoltat nativ abilități de îndrumare, interacțiune și leadership față de câini, care ulterior s-au transformat într-un stil de viață.

Până la vârsta de 28 de ani am experimentat diferite joburi, am făcut sport mulți ani și am avut diferite hobby-uri, dar nimic nu mă făcea să mă simt complet, așa că am ales să mă îndrept către dresaj canin și să ajut oamenii să își înțeleagă blănoșii și să formeze conexiuni puternice cu ei. A fost cumva un moment bun pentru că luase amploare și aplicația TikTok în acea perioadă și, în același timp, am început să investesc și în social media, începând să postăm video-uri de efect, ca să atragem oameni pe nișa aceasta în care se investește cu greu, resurse de orice tip, în România…

Pot spune că pe partea de imagine, TikTok-ul ne-a oferit o rampă de lansare către public, să ne putem face auziți. După ce am captat atenția oamenilor, am început să le expunem munca din spate și faptul că eu sunt motorul rezultatelor din conținutul nostru. Doar așa oamenii pot înțelege că noi suntem cei răspunzători de parcursul câinilor noștri și trebuie să ne responsabilizăm.

Rep: Acum invers. Cum crezi că ești perceput de Buddy și Soul – ești stăpânul lor, prietenul lor, partenerul lor de joacă?

Răzvan Băicoianu: Cum mă percep băieții mei… Cu siguranță ca pe un părinte responsabil în care au încredere. Le sunt prieten, partener de joacă, cât și îndrumător, dar niciodată stăpân. Consider că sunt doar un lider al familiei noastre, care furnizează tot ceea ce este necesar pentru a le satisface nevoile și pentru a avea un echilibru în relația dintre noi, iar ei, în acest fel, vor avea o viață echilibrată,
pentru că grijile mi le voi face doar eu, iar problemele vor fi rezolvate de mine.

Rep: Câinii tăi sunt foarte admirați pe TikTok, care este povestea lor? (+ o curiozitate despre Buddy și una despre Soul)

Răzvan Băicoianu: Povestea lor este una simplă. Au venit în familie, pentru că i-am dorit foarte mult și pentru că sunt parte din sufletul meu. Atât Buddy, cât și Soul sunt câini de vânătoare, cu un nivel foarte mare de energie și cu dorință de activitate constantă, iar curiozitatea oamenilor a fost “De ce câini atât de activi în mediul urban”… Eh, pentru că vrem să arătăm cât de bine se adaptează și cât de versatili sunt câinii, în general, chiar dacă au fost concepuți pentru cu totul alte activități.

Povestea noastră, însă, a plecat de la premisa că trebuie să arătăm societății noastre că aceste animăluțe se pot adapta excelent la stilul nostru de viață, dacă alegem câinele potrivit, astfel încât să experimenteze alături de noi, în egală măsură, orice trăim, fie că este vorba de excursii, ieșiri la terase, momente importante din viețile noastre, cumpărături sau chiar activități mai complexe, cum ar fi să facă parte din dezvoltarea copiilor noștri, să ne ajute în activități de muncă și chiar să ne trateze de depresii sau să ne fie sprijin moral în problemele pe care le întâmpinăm.

Să nu uităm, în schimb, că și noi trebuie să le oferim același suport pe parcursul vieții lor, în mod responsabil. Și care era cel mai bun mod prin care să facem cunoscută povestea, dacă nu printr-o platformă cu atât de mult impact, cum este TikTok!?

Rep: Ai observat lucruri nepotrivite pe care le-ai îndrepta la oameni în relația cu pets?

Răzvan Băicoianu: Da, din păcate, așa cum spuneam anterior, este o nișă în care nu s-a investit prea mult, iar la nivel de societate nu ni s-a transmis informația, astfel încât să ne educăm în sensul creșterii și îndrumării câinilor, cum să interacționăm cu ei, când e momentul potrivit să aducem un blănos în familie și cum să îl alegem.

Rep: Ce crezi că este esențial să înțeleagă followerii de pe TikTok, care prin intermediul postărilor tale curente, sunt bine conectați cu viața voastră publică?

Răzvan Băicoianu: Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că aceste suflete patrupede ne oferă încrederea, iubirea și suportul lor în mod necondiționat, dar totodată depind toată viața de noi. Practic, își pun viețile în mâinile noastre, iar noi trebuie să le oferim, la rândul nostru, tot ce este necesar pentru o viață bună, echilibrată și plină de iubire, dar într-un mod responsabil, ca și unui copil în plină dezvoltare. Iar asta înseamnă să formăm un acord comun cu ei, fără să le oferim totul de-a gata și să îi avem acolo doar pentru lipsurile noastre emoționale… pe principiul, “faci ce trebuie, meriți și primești, nu faci ce trebuie, te întorci în punctul zero până urmezi tot ce te îndrum”, tocmai ca să păstrăm un echilibru, să le formăm o structură și să le dezvoltăm capacitățile de adaptare la
rutina și regulile societății în care trăim.

Rep: Buddy și Soul sunt disciplinați, educați, răspund la solicitările tale exact așa cum vrei tu. Vor oamenii să învețe de la tine cum să-și dreseze patrupedele?

Răzvan Băicoianu: Intr-adevar, sunt disciplinați, iar faptul că lucrăm pe toată perioada vieții lor să îi menținem în acest ritm le oferă mai multă libertate și echilibru în societate. Am luptat ceva până să ajungem la oamenii care își doresc cu adevărat să facă schimbarea, sau să învețe cum să se comporte cu blănoșii și cum să abordeze situațiile în care se află, dar mă bucură să văd că din ce în ce mai
mulți sunt interesați să se educe în acest sens, iar aici a adus un aport foarte mare și platforma TikTok prin vizibilitatea oferită către publicul larg.

Rep: Ce creator/creatori de conținut urmărești pe TikTok? Sunteți o comunitate mai mare de traineri canini care vă consultați?

Răzvan Băicoianu: Sincer să fiu, urmăresc mai mult creatori din afara țării, @sayitoncedogtraining @stsk9 @heymynamesluna, aceștia ar fi o parte dintre ei, dar, spre rușinea mea, nu am prea mult timp să urmăresc conținut propriu-zis. Avem, însă, prieteni care sunt pe această nișă, dar, din pacate, nu sunt atât de mediatizați – îl apreciez foarte mult pe Vlad Popescu și pe toți cei de la Câini Căutare
Salvare.

Rep: Ce impact crezi că au subiectele postărilor tale de pe TikTok? Și cum le alegi?

Răzvan Băicoianu: Impactul cred că este unul divers, fie că este mare sau nu, pentru că atragem mult prin postările de tip sketch sau pamflet, ulterior putând să transmit și informații mai serioase prin alt tip de content… Asta este și fain la TikTok, că ne oferă vizibilitate pe orice tip de conținut și algoritmul funcționează în favoarea noastră în funcție de cum îl obișnuim. Cât despre ales, aleg postările în
funcție de starea mea, de obicei fac ce simt să fac și asta păstrează frumusețea de a crea.

@razvan_baicoieanu O parte din progresul lui Soul din exterior 😁 #viatacubuddy #razvan_baicoieanu #buddynuecaine #romania #buddyandsoul #buddyguarzii ♬ original sound – Razvan & Buddy

Rep: Există vreo cauză publică, socială sau de orice altă natură pentru care tu personal militezi?

Răzvan Băicoianu: DA! Milităm ca oamenii să înțeleagă importanța educației și formării structurii câinilor noștri. Doar în acest fel putem milita pentru mai multe drepturi și libertăți în favoarea blănoșilor și putem transforma societatea într-un mediu mai sigur și mai prietenos atât pentru ei, cât și pentru noi. Și, cred eu, că totodată va veni, ca un efect de boomerang, un progres în acceptarea și iubirea acestor animale, iar rata de fobie față de câini va scădea drastic, pentru că ne vom adapta și noi, ca oameni, mult mai bine, nu doar blănoșii, în acest mare colectiv.

Rep: În viitor vor apărea și alți câini-personaje în postările tale de pe TikTok?

Răzvan Băicoianu: Cu siguranță vor apărea și alte suflete în familie, acesta este stilul meu de viață, cum am mai spus, este doar o chestiune de timp. Până atunci mă concentrez pe munca noastră, ca echipă, și pe dezvoltarea juniorului, cât și pe viitoarele proiecte. Va fi un parcurs frumos și sper să bucurăm cât mai mulți oameni prin ceea ce facem… sau măcar să stârnim interesul pentru o parte cât mai mare din populație.

Animalele de companie, extrem de populare pe rețeaua de socializare

Cu peste 100M postări la nivel global, pe TikTok, comunitatea părinților și iubitorilor de animale se reunesc pentru a împărtăși poveștile animalelor lor de companie. Cele mai populare hashtag-uri la nivel global: #PetsOfTikTok (10M posts), #cats (21.1M posts), #dogsoftiktok (38.8M posts), #catsoftiktok (38.5M posts), #birdsoftiktok (956.6K posts), #enrichmentfordogs (34.8K posts). În România, cele mai des utilizate hashtag-uri în zona de pets content sunt: #caini (28.6K posts), #pisica (92.1K posts), #vet (633.3K posts), #animaledecompanie (3.310 posts), #învațăpetiktok (2.716 posts), #medicveterinar (1.975 posts), #medicinaveterinara (816 posts).

Notă: Acest material a fost realizat de Pets&Cats în parteneriat cu TikTok cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor, 4 octombrie. 

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Instagram / razvan_baicoieanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *