Cum să ai grijă de un piton regal, un șarpe de companie excelent. Cât trăiește, cât de mult crește și ce mănâncă reptila

line-358245_1920 Sursa foto: Pixabay / Die_Sonja

Pitonul regal (Python regius), cunoscut și sub numele de piton minge, este o specie de șarpe neveninos originar din Africa de Vest și Centrală. Este cel mai mic dintre pitonii africani și este popular ca animal de companie datorită temperamentului său docil și mărimii moderate.

Pentru a avea grijă de un piton regal ai nevoie de anumite materiale esențiale, cum ar fi un habitat de dimensiuni adecvate, substrat, mușchi vegetal, vas cu apă, o ascunzătoare, plante, emițător de căldură, clește de hrănire, termometre, termostat, indicator de umiditate și rozătoare congelate, relatează PetMD

Habitatul pitonului regal

Pitonii regali tineri au nevoie de un terariu cu un volum de 35-75 de litri. Pe măsură ce șarpele ajunge la vârsta adultă, stăpânul trebuie să mărească dimensiunea habitatului pitonului pentru a se adapta creșterii acestuia. Toate adăposturile trebuie să fie bine ventilate și să aibă un capac securizat, ecranat, pentru a preveni evadarea șarpelui. 

Un piton regal va atinge dimensiunea de adult în decurs de trei ani. Un adult ar trebui să fie adăpostit într-un terariu de 150 de litri sau mai mare. Asigurați întotdeauna cel mai mare habitat posibil.

Temperatura

Pitonii minge au nevoie de un gradient termic în habitat astfel încât acesta să se poată încălzi și răcori în funcție de necesități. Temperatura recomandată pentru partea caldă a habitatului unui piton minge este de 35 de grade Celsius, în timp ce partea mai rece ar trebui menținută la aproximativ 25 de grade Celsius. 

Este indicat pentru stăpânii de pitoni regali să verifice zilnic temperaturile din habitatul șarpelui. Două termometre – unul în zona caldă și unul în zona rece – ar trebui amplasate în incintă, astfel încât ambele zone să poată fi verificate simultan. De asemenea, se poate utiliza un termometru digital de tip „point-and-shoot” pentru a citi instantaneu temperatura habitatului. 

Lumina și suportul de căldură

Deținătorii de pitoni minge trebuie să instaleze o lampă de încălzire deasupra terariului pentru a furniza căldură în habitatul șarpelui. Puterea necesară pentru bec depinde de dimensiunea terariului, de distanța dintre bec și șarpe și de temperatura ambientală a camerei în care este ținut terariul. Ajustați puterea becului pentru a menține gradientul de temperatură recomandat în interiorul acvariului.

Pot fi adăugate și covorașe de încălzire pentru a menține temperaturi adecvate în terariu. Covorașele ar trebui să fie întotdeauna atașate la un termostat pentru a vă asigura că animalele de companie care stau pe ele nu se ard.

Notă: Unele becuri furnizează nu numai lumină pentru terariu, ci și căldură și/sau lumină ultravioletă (UV). Stăpânii ar trebui să verifice sursele de lumină pe care le iau în considerare înainte de a le plasa într-un habitat.

Deși pitonii regali sunt animale nocturne, studiile arată că expunerea zilnică la lumina UV poate fi benefică pentru sănătatea lor generală. Lumina UVA/UVB poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar și poate promova un comportament normal la toate reptilele. Stăpânii  ar trebui să ofere pitonului lor între 8-12 ore de lumină UV zilnic pentru a imita lumina naturală a soarelui.  

Deoarece luminile UV diferă în intensitate, urmați recomandările producătorului privind amplasarea becurilor în raport cu animalul de companie.

Înlocuiți becurile la fiecare șase luni (chiar dacă acestea încă emit lumină), deoarece puterea lor scade în timp. Un temporizator de zi/noapte poate facilita menținerea unui ciclu de zi și noapte constant. 

Luminile albe nu trebuie lăsate aprinse continuu, deoarece vor perturba ciclul natural de somn al șarpelui și îi vor afecta negativ sănătatea. Noaptea, treceți la o lumină nocturnă sau în infraroșu, pentru a vă asigura că șarpele se poate odihni. 

Umiditatea

Nivelul ideal de umiditate pentru habitatul unui piton minge este de 40-60%. În timpul ciclurilor de năpârlire, creșteți umiditatea incintei la aproximativ 70%. Utilizați un higrometru (indicator de umiditate) pentru a măsura zilnic umiditatea acvariului.

Substratul

Un așternut pe bază de hârtie, un covor pentru reptile, coajă de nucă de cocos și așchii de lemn de plop sunt toate opțiuni potrivite pentru substrat. Păturile de pin și cedru nu trebuie utilizate, deoarece au uleiuri care pot irita pielea pitonilor și pot provoca boli.

Dacă se utilizează aspen ca substrat, acesta trebuie înlocuit săptămânal pentru a preveni umezirea excesivă, murdărirea sau mucegăirea substratului. În cazul în care se utilizează orice fel de așternut din așchii de lemn sau coajă de nucă de cocos, șarpele trebuie hrănit într-o zonă separată, fără substrat. În caz contrar, șarpele poate consuma accidental particule de așternut care sunt nedigerabile și pot provoca obstrucție gastrointestinală. 

Mușchi vegetal

Pentru a crea o ascunzătoare umedă, adăugați mușchi de sphagnum umezit în interiorul unei cutii ținute pe partea caldă a incintei unui piton regal. Mușchiul reține bine umiditatea. 

Mușchiul trebuie înlocuit des pentru a preveni formarea mucegaiului. 

Plante și fundal de terariu: Adăugarea de plante și a unui fundal de terariu unui pot îmbogăți mediul șarpelui și pot adăuga o notă estetică. Asigurați-vă că toate plantele vii adăugate în incintă sunt non-toxice.

Curățarea habitatului unui piton regal

Habitatul unui piton minge trebuie curățat și dezinfectat cel puțin o dată pe săptămână cu un produs de curățare a habitatului disponibil în comerț sau cu o soluție cu înălbitor de concentrație 3%. Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte și după manipularea șarpelui sau a conținutului terariului, deoarece toate reptilele sunt purtătoare potențiale de boli infecțioase.

Ce mănâncă pitonii minge și cum?

Nu vă hrăniți pitonul cu pradă vie. În timp ce sunt încă vii, rozătoarele pot deveni agresive și pot provoca răni care pot duce la infecții care pun viața în pericol.

În mod ideal, sesiunile de hrănire ar trebui să aibă loc într-o incintă separată. Astfel, șarpele va învăța să nu asocieze mâna stăpânului său cu hrănirea. În loc de degete, folosiți clești lungi de hrănire pentru a oferi hrana.

Nu folosiți niciodată cuptorul cu microunde pentru a dezgheța sau încălzi rozătoarele congelate și nu oferiți niciodată hrană care este încă congelată unui animal de companie. Alimentele congelate care nu sunt consumate nu trebuie niciodată recongelate pentru utilizare ulterioară, deoarece acest lucru încurajează formarea de bacterii în alimente. 

Evitați prepararea rozătoarelor congelate în aceeași zonă în care se prepară mâncarea. Dacă acest lucru este inevitabil, asigurați-vă că dezinfectați bine zona după utilizare. 

Întrebări frecvente

Cât de mari cresc pitonii regali?

În general, aceștia ating o lungime cuprinsă între 90 și 150 de centimetri. Femelele tind să fie mai mari decât masculii, uneori ajungând chiar și la 180 de centimetri, deși acest lucru este mai rar.

Cât mult trăiesc pitonii minge?

Pitonii minge pot trăi până la 30 de ani dacă sunt întreținuți bine.

Sunt pitonii regali veninoși?

Pitonii minge nu sunt veninoși.

Este pitonul regal un animal de companie prietenos?

Deși aceste animale se simt foarte bine în singurătate și este posibil să nu caute atenție, pitonii regali sunt adesea afectuoși și prietenoși cu familia lor. 

Sunt pitonii regali animale de companie bune?

În general, pitonii cu bile sunt animale de companie excelente. Ei necesită experiență și vin cu o curbă de învățare, deoarece sunt predispuși la câteva probleme de sănătate, cum ar fi anorexia cronică sau problemele cu paraziții. 

Citește și: Corn snake-ul, recomandat pentru cei care nu au mai deținut niciodată un șarpe. De ce terariu are nevoie, ce mănâncă și la ce dimensiuni poate ajunge

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pixabay / Die_Sonja

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *