EXCLUSIV: Top 5 cei mai mari jucători de pe piața românească de îngrijire a animalelor de companie. Doi retaileri înrudiți concurează cu giganții Mars și Nestlé

piata-petcare Sursa foto: Pixabay (colaj Pets&Cats)

Cel mai mare jucător de pe piața locală de îngrijire a animalelor de companie, care include produsele dedicate acestora și hrana, este compania Mars România, cu o cotă de piață estimată la 21% la finalul anului trecut, potrivit raportului „Pet Care in România”, realizat de compania de cercetare a pieței Euromonitor International.

Pe poziția a doua s-a situat Nestlé România, cu o cotă de piață de 17,5%, iar podiumul a fost completat de Kaufland România (8,7%).

„Mars și Nestlé au continuat să domine domeniul îngrijirii animalelor de companie în 2023, cu o prezență relativ slabă a altor jucători internaționali și producători interni. Ambele companii beneficiază de o acoperire puternică pe toate canalele de distribuție, inclusiv în pet shop-uri, supermarketuri pentru animale de companie și comerț electronic, cu o gamă largă de mărci care acoperă toate segmentele, de la economic la premium”, arată raportul.

Pe locurile patru și cinci s-au situat Royal Canin România (7,7%) și Lidl Discount (5,2%).

Dintre acești cinci mari jucători, doi – Kaufland și Lidl (care fac parte din Grupul Schwarz) – își vor mări cota de piață în următoarea perioadă, potrivit estimărilor din raport. Acești retaileri dețin branduri proprii populare de hrană și produse pentru animale de companie. „Mărcile private mențin o prezență puternică în domeniul îngrijirii animalelor de companie, datorită unui accent pus pe brandurile economice care sunt atractive pentru consumatorii afectați de costul ridicat al vieții”, notează analiștii Euromonitor International.

Sursa: Euromonitor International

Vânzările de hrană pentru animale de companie din România vor ajunge în acest an la peste 5,54 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro), în creștere cu 9,7% comparativ cu anul trecut. Din această sumă, produsele pentru animale de companie reprezintă aproape 577 de milioane de lei (aproape 116 milioane de euro), restul de aproximativ 4,97 miliarde de lei (aproape 998 de milioane de euro) fiind alimentele.

Piața de îngrijire a animalelor de companie din România – situația actuală și tendințe:

  • Ca valoare, cea mai mare parte a vânzărilor de produse de îngrijire a animalelor de companie din România este realizată prin intermediul retailerilor de produse alimentare. Acest canal este din ce în ce mai important în ceea ce privește distribuția de mărci premium, precum Royal Canin, care până acum au fost oferite de pet shop-uri, supermarketuri pentru animale și magazine online.
  • Pet shop-urile dețin o cotă relativ ridicată din vânzările cu amănuntul, datorită capacității lor de a oferi o gamă largă de produse, inclusiv mărci premium, precum și consultanță de specialitate.
  • Retailerii din sectorul de bricolaj, precum Dedeman și Hornbach, au și ei o pondere tot mai mare în vânzările de produse de îngrijire a animalelor de companie.
  • Comerțul electronic și-a sporit constant cota de piață în domeniul îngrijirii animalelor de companie în perioada analizată, o tendință care se așteaptă să continue în 2024. Acest lucru a fost determinat de activitățile unor jucători precum Zooplus.ro și Pentruanimale.ro, dar și de serviciile de livrare oferite de retailerii de produse alimentare.
  • În ciuda faptului că populația de animale de companie nu va înregistra o creștere, volumul vânzărilor de produse pentru îngrijirea animalelor de companie în România va continua să crească în 2024, datorită unei reduceri notabile a inflației, scăderii prețurilor unitare și recuperării veniturilor disponibile.
  • Datorită încrederii sporite a consumatorilor, proprietarii români de animale vor continua tranziția de la mâncarea gătită și resturi la hrana preparată comercial, în principal prin intermediul mărcilor economice și de preț mediu.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pixabay (colaj Pets&Cats)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *