3 lucruri amuzante despre pisici: nu simt gustul dulce, dorm 70% din viață și transpiră doar prin pernuțe

Ioana Cosma 18 octombrie 0 comentarii 1101 vizualizări
sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Curiozități interesante despre pisici. Ai încercat să-ți mituiești pisica cu ceva dulce? Ai făcut-o degeaba. Felinele sunt singurele mamifere care nu simt gustul dulce. Iată trei lucruri interesante despre animalele noastre preferate, conform PetMD.

Ce nu știai despre pisici: de ce nu simt gustul dulce?

Pisicile au o mutație genetică și nu simt gustul dulce. De aceea, degeaba încerci să îți mituiești pisica cu o bucată dintr-o prăjitură; ea nu va fi interesată. Cercetătorii au descoperit că au doar câteva sute de papile gustative. Dacă oamenii au peste 9.000 de papile gustative, pisicile se pare că au doar 500 de papile gustative care le ajută să deosebească gusturile de bază.

Receptorul pentru gustul dulce este compus din două proteine, generate la rândul lor de două gene diferite, cunoscute sub numele de Tas1r2 și Tas1r3. Atunci când funcționează normal, cele două gene formează proteinele necesare pentru identificarea gustului dulce.

Conform cercetărilor, se pare că felinele (lei, tigri, pisici etc.) nu au una dintre genele responsabile pentru detectarea gustului dulce, astfel că ele nu îl simt ca noi, oamenii, de exemplu. Pe de altă parte, ele pot simți gusturi pe care noi nu le percepem, cum ar fi trifosfatul de adenozină, o substanță care se găsește în carne, alimentul preferat al pisicilor.

Pisicile dorm mult!

70% din viață, potrivit unor studii. Cele mai multe pisici sunt, de obicei, leneșe și dorm mult. Și cum sunt animale de pradă, se odihnesc cel mai mult în timpul zilei.

Conform specialiștilor, o pisică doarme – în medie – între 15 și 20 de ore pe zi, iar un pui doarme mai mult decât o felină adultă. Chiar și pisicile în vârstă au tendința de a se odihni mai mult.

De ce dorm pisicile atât de mult? Pisicile dorm multe ore pentru a se reîncărca pentru următorul episod de vânătoare. Programarea genetică este destul de asemănătoare cu cea a rudelor lor. La fel ca verișoarele lor, pisicile mari, pisica ta își conservă instinctiv energia pentru a putea alerga după următoarea masă.

Pisicile transpiră prin pernuțele de la lăbuțe

Nu prea îți vezi ghemotocul de blană transpirând, nu-i așa? Dar și el transpiră uneori. Un motiv pentru care se întâmplă mai rar este că strămoșii felinelor noastre blănoase își au originea în Africa și Arabia. Deoarece acestea sunt locuri foarte calde, din punct de vedere genetic, sunt mai adaptate la temperaturile ridicate. Cu toate acestea, în zilele calde de vară, ai putea vedea urme de lăbuțe pe pardoseală, semn că pisica ta a ajuns să transpire.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *