7 animale de companie fără somn noaptea. Nu te lasă să dormi, îți pot transforma nopțile în insomnii

Camelia Petrescu 14 octombrie 0 comentarii 1983 vizualizări
sursa foto: loveandkissespetsitting sursa foto: loveandkissespetsitting

Unele animale de companie își desfășoară majoritatea activităților pe timp de noapte, în timp ce stăpânii lor dorm. Este important să ții cont de ciclul lui natural de somn și activitate atunci când alegi un animal pentru familia ta. Deși câinii și pisicile se pot adapta la atenția primită în timpul zilei, instinctul lor le dictează să fie mai activi în timpul nopții, scrie petmd.

Animale de companie care nu au somn noaptea

Animalele active noaptea se împart în două categorii: nocturne și crepusculare. Primele își încep activitatea odată cu apusul soarelui și rămân treze toată noaptea, exceptând momentele în care trag un pui de somn. Cele crepusculare sunt active în două perioade: la amurg și înainte de răsărit. Acestea se trezesc cu puțin timp înainte de apus și își desfășoară activitățile câteva ore după aceea. După un somn adânc în timpul zilei, ele se activează cu puțin înainte de zorii zilei.

Hamsterii

Sunt animale nocturne și potrivite pentru familiile care au activități după lăsarea întunericului. Hamsterii pot fi zgomotoși, deoarece adoră să alerge pe roți ore în șir și să roadă diferite obiecte. Este indicat să nu plasezi cușca hamsterului în dormitor, deoarece activitățile sale nocturne îți deranjează somnul.

Aricii

Aricii sunt creaturi solitare care își fac majoritatea explorărilor și căutărilor de hrană pe timp de seară. Deși pot fi zgomotoși când aleargă pe roată, de obicei explorează liniștit mediul înconjurător. Oferă-le un loc cald și retras, cu o lampă de căldură sau o pernă încălzită.

Pisicile

Se adaptează ușor familiilor cu programe aglomerate. Deși dorm între 12-16 ore pe zi, pot deveni active noaptea sau în zorii zilei, cerând mâncare și atenție. Fiind animale crepusculare, pisicile tind să se joace și să exploreze în timpul dimineții și serii.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Chinchilla

Ca și pisicile, chinchilele sunt animale crepusculare. Deși pot fi active noaptea, preferă să își desfășoare activitățile seara și diminețile devreme. Poți petrece timp cu ele înainte de culcare și imediat ce te trezești, iar acestea vor fi încântate să te revadă.

Chinchila are tendința de a fi activă și pe timpul nopții, și poate fi destul de zgomotoasă. Îi place să se cațere, să sară, să alerge și să roadă, așa că are nevoie de un spațiu generos pentru a se putea juca și a se desfășura în timpul nopții.

Șopârla Gecko

Gecko sunt reptile compacte, de dimensiuni mici, care se activează, de regulă, în orele crepusculare. Aceste șopârle devin active seara și își desfășoară majoritatea activităților atunci, precum și dimineața devreme.

Activitățile lor nocturne sunt în general liniștite, astfel că un habitat pentru Gecko poate fi amplasat în apropierea zonelor de dormit ale oamenilor. Mai trebuie menționat că, deoarece au nevoie de o sursă de căldură activă 24 de ore din 24, aceste șopârle te pot deranja în timpul nopții.

Șoarecii

Sunt creaturi active pe timpul nopții, petrecându-și timpul alergând pe roți, mestecând și zgâriind colțurile cuștii lor. Deși au dimensiuni mici, aceștia pot produce zgomote destul de puternice, iar asta înseamnă adio somn în cazul oamenilor. Pentru odihnă sănătoasă, este recomandat să nu-i ții în dormitor.

Câinii

Nopțile nedormite nu sunt neobișnuite pentru căței, dar insomnia poate apărea și la câinii adulți. La fel ca și în cazul oamenilor care se confruntă cu probleme de somn, incapacitatea câinelui tău de a dormi pe timp de noapte poate avea mai multe cauze posibile.

Potrivit medicilor veterinari, există câteva cauze comune ale insomniei la câini: singurătatea, lipsa exercițiilor fizice, prezența insectelor, stresul, durerea sau o problemă de sănătate.

Singurătatea

Anxietatea de separare, în special în timpul somnului, este frecvent întâlnită la căței. Așadar, dacă ai adus recent un cățel acasă, nu te mira că plânge noaptea. Patrupedul tânjește după prezența ta, deoarece îi este dor de mama și frații săi. De aceea, este mai predispus să sufere în timpul nopții dacă este lăsat să doarmă într-o cameră prea departe de dormitorul tău. Chiar și câinii adulți pot experimenta anxietate de separare și se pot simți foarte singuri noaptea. Prin urmare, vor lătra și vocaliza pentru a atrage atenția și a-ți transmite mesajul: „Sunt singur! Lasă-mă să dorm lângă tine!”

Întunericul

Un alt factor ce poate provoca lătratul nocturn la căței este „frica de întuneric”. Deși este o situație rară, dormitul în întuneric poate agrava sentimentul de singurătate și poate duce la o vocalizare excesivă. Câinii adulți și cei în vârstă sunt, de obicei, obișnuiți să doarmă în diverse condiții, cu sau fără lumină.

Lipsa activității fizice

Dacă ai fost foarte ocupat în ultima perioadă și nu ai reușit să acorzi suficient timp nevoilor fizice și mentale ale câinelui tău, să nu te surprindă atunci când animalul tău de companie are prea multă energie și nu doarme noaptea.

Stresul

Schimbările de mediu, oamenii mulți din casă sau alte situații pot provoca stres câinelui tău. Astfel, dacă patrupedul tău a fost expus brusc la o mulțime de persoane noi, arome sau sunete puternice, este foarte probabil ca acești stimuli să-i provoace neliniște și să-i afecteze somnul. De asemenea, focurile de artificii reprezintă o cauză frecventă de stres pentru câini, notează loveandkissespetsitting.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *