Ce trebuie să faci dacă animalul tău de companie a fost stropit în ochi de un sconcs?

Un sconcs stă cu coada ridicată. Sursa foto: Pexels

Sconcșii au un sistem de apărare care se activează atunci când sunt surprinși: pulverizează un jet de lichid cu miros foarte urât spre cel sau cea care prezintă un pericol pentru ei. Fie că este vorba despre o persoană sau un animal. Dacă pisica sau câinele tău au fost ținta unui „atac” al unui sconcs, soluția este simplă: o baie bună și ai îndepărtat mirosul. Însă, te-ai întrebat vreodată ce este de făcut dacă animalul tău de companie este stropit în ochi de un sconcs?

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Până ajungem la posibile soluții, hai să înțelegem puțin mai bine cum funcționează aceste animăluțe, pe care nu ar trebui să le surprinzi sau enervezi niciodată.

Motivul pentru care sconcșii au acest sistem de apărare: Pot pulveriza la o distanță de până la 5 metri

Sconcșii sunt niște animale foarte drăguțe și blânde, dar ca oricare dintre celelalte animale au un sistem de apărare atunci când se simt amenințate. Însă, pentru a da dovadă de bunătate, sconcșii transmit un avertisment prima dată: șuieră, lovesc solul cu piciorușele și ridică coada, scrie The Spruce Pets.

Dacă mergi mai departe și insiști să te poziționezi drept o amenințare pentru un sconcs, acesta te va pulveriza cu un lichid care miroase foarte urât. Trebuie să știi că pot „ataca” la o distanță de până la 5 metri.

Din ce este compus lichidul cu care pulverizează sconcșii atunci când se simt amenințați

Lichidul secretat de glandele anale ale unui sconcs este un amestec de compuși volatili: tiole, tioacetate și chinaldină sau 2-metilchinolină.

Tiolele sunt responsabile în principal pentru mirosul respingător, în timp ce tioacetatele contribuie la menținerea mirosului pentru o perioadă lungă, mai ales în contact cu apa — motiv pentru care animalele continuă să miroasă chiar și după o baie clasică.

Care sunt efectele unui astfel de atac al unui sconcs?

Severitatea se află în strânsă legătură cu distanța față de sconcs, iar dacă animalul a fost stropit direct în față, acesta poate inhala substanțele din lichid.

Compușii chimici mai sus menționați pot produce iritații dacă sunt inhalați de animal, pot inflama mucoasa nasului, mucoasa gâtului și chiar și mucoasa plămânilor. De asemenea, dacă animalul a înghițit din lichidul pulverizat de sconcs, acesta poate prezenta stare de greață și vărsături.

Simptomele unui animal stropit de un sconcs

  • Roșeață și inflamații ale ochilor;
  • Hipersalivare;
  • Clipire frecventă.

Cum se poartă un animal care a fost stropit de un sconcs

  • Multe dintre animale își freacă fața, iar altele se vor rostogoli pe partea pe care au fost stropite.
  • Alte animale vor strănuta și vor vomita.
  • Există și riscul apariției orbirii temporare.

Ce trebuie să faci dacă animalul tău de companie a fost stropit în ochi de un sconcs

1. Clătește fiecare ochi al animalului de mai multe ori

Trebuie să ții cont de faptul că atunci când începi să speli ochii animalului trebuie să ai la îndemână câteva recompense pentru a face ca procesul să fie cât mai suportabil.

Trebuie să clătești fiecare ochi, de mai multe ori, timp de 10-15 minte, folosind o soluție oftalmică potrivită situației. Nu folosi soluții pentru lentile de contact sau picături de ochi pentru oameni.

Evită ca soluția să ajungă în ochi, urechi sau gură. Poți folosi o cârpă moale, umezită cu apă călduță, pentru a-i șterge fața, dacă este nevoie.

2. Șterge cu grijă fața animalului

Folosește prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei de pe fața și blana animalului. Secreția este un ulei galben care aderă bine la suprafețe și nu se amestecă cu apa.

Fii atent să nu răspândești uleiul – tamponează doar zonele afectate pentru a nu înrăutăți problema.

3. Monitorizează starea animalului tău de companie

Lichidul pulverizat de un sconcs poate duce la ulcere de cornee, iar dacă animalul tău se freacă la ochi excesiv poate provoca leziuni suplimentare.

Pune-i animalului un guler de protecție până când ajungi cu el la medicul veterinar.

Întotdeauna, sună medicul veterinar pentru explicații sau îndrurmări suplimentare, imediat ce i-ai clătit ochii animalului tău de companie.

4. Rămâi întotdeauna calm pentru liniștea animalului tău de companie

Chiar dacă situația nu este una tocmai plăcută, trebuie să-i transmiți animalului tău de companie că ești stăpân sau stăpână pe situație și poate avea încredere totală în tine.

Nu trebuie să-i oferi animalului tău de companie motive să fie mai speriat decât oricum este deja dupa atacul sconcsului.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *