Buenos Aires este astăzi în centrul atenției la nivel global deoarece are unul dintre cele mai ridicate procente de proprietari de animale de companie pe cap de locuitor din lume. Aproximativ 80% dintre gospodăriile din oraș dețin cel puțin un animal de companie – un procent cu 20% mai mare decât media orașelor din Statele Unite, notează AP.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Buenos Aires, orașul câinilor
Acest interes pentru animale vine într-un context socio-economic destul de complex. Într-o țară cunoscută pentru instabilitatea sa economică, un număr tot mai mare de argentinieni aleg să nu aibă copii. În schimb, câinii au devenit tovarăși de viață, membri deplini ai familiei.
Datele oficiale arată că în Buenos Aires trăiesc peste 493.600 de câini – mai mulți decât copiii sub 14 ani, care numără aproximativ 460.600.
Nu „stăpâni”, ci „părinți”
Tot mai mulți argentinieni nu se mai consideră „proprietari” de animale, ci „părinți”. Această apropiere vine într-un moment în care natalitatea din Argentina este în scădere dramatică. În 2023, rata nașterilor a fost cu 6,5% mai mică decât în anul precedent și cu 41% mai mică decât în urmă cu un deceniu. În aceste condiții, nu este de mirare că grădinițele se confruntă cu dificultăți în a-și umple sălile de clasă.
În lipsa posibilității de a accesa credite, de a cumpăra locuințe sau de a forma familii tradiționale, clasele mijlocie și superioară din Argentina își redirecționează resursele către animalele de companie. În contextul în care salariile din sectorul public scad, șomajul crește, iar economia abia iese din recesiune, câinii au devenit „rude”.
„Accesul la o viață clasică de familie devine tot mai greu. Animalele ocupă acum acel spațiu afectiv și social. În casă, ele participă la dinamici, ritualuri și rutine alături de oameni”, explică psihologul Marcos Díaz Videla, specializat în relațiile om-câine.
Mare parte din economie, dedicată câinilor
Această „umanizare” a câinilor a transformat orașul Buenos Aires. Apar hoteluri pentru animale, cafenele, buticuri, cimitire și chiar saloane de înfrumusețare dedicate exclusiv patrupedelor.
La salonul Guau Experience, un tratament complet (care include baie, tuns, condiționare, parfum și chiar pedichiură) poate ajunge la 120 de dolari, adică aproximativ un sfert din salariul mediu lunar în Argentina.
Nicole Verdier, proprietara primei brutării pentru câini din Argentina (Chumbis) spune că oferă produse de calitate superioară, de la fursecuri și prăjituri până la croissante, burgeri și aperitive din carne de vită, pui sau porc.
„Sunt ființe care nu stau mult timp lângă noi. Cât sunt, trebuie să le oferim tot ce e mai bun”, spune ea.
Legislația se adaptează trendului
Această tendință a născut și un cuvânt nou în limba spaniolă: perrhijo, adică un amestec între perro (câine) și hijo (copil), care reflectă schimbarea de mentalitate.
În multe cartiere din Buenos Aires, lesele sunt acum mai numeroase decât cărucioarele de copii. În acest context, autoritățile locale au început să propună inițiative legislative menite să îmbunătățească viața animalelor de companie. Printre proiectele de lege se numără facilitarea accesului animalelor în transportul public sau obligativitatea ca plimbătorii profesioniști de câini să obțină o certificare la fiecare doi ani, care include cunoștințe de prim ajutor și comportament canin.