Câinii confiscați de poliție nu pot fi adoptați până la finalizarea anchetei. Cei mai mulți ajung în adăpost / Cățelușa legată de un copac în Chiajna are nevoie de o familie temporară

caine langa o minge de baschet spartă Sursa foto: Protecția Animalelor CJ Ilfov

Deși, de cele mai multe ori, sunt chiar ei victimele unor abuzuri sau ale abandonului, câinii care fac obiectul unei anchete a poliției ajung în adăpost. Este legislația din țara noastră, care prevede că niciun animal care este implicat într-o investigație a oamenilor legii nu poate fi adoptat până la finalizarea ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Așa că, vreme de o lună, poate chiar două, autoritățile locale sunt nevoite să găzduiască acești câini în locurile pe care le au la dispoziție. Numai că experiența unui adăpost pentru un câine care a trăit mare parte din viață într-un apartament sau într-o curte poate fi extrem de traumatizantă.

Cățelușa din Chiajna, abandonată la marginea drumului are nevoie de „foster”

Sunt mulți câini în situația de mai sus, iar printre ei se numără și cățelușa abandonată în urmă cu câteva săptămâni în localitatea Chiajna, de lângă București, legată de un copac. Persoana care a găsit-o a anunțat poliția, care a început o anchetă. L-a depistat pe proprietar, care a recunoscut ca nu o mai vrea.

Un Amstaff negru legat de un copac.
Sursa foto: Protecția Animalelor CJ Ilfov

Așa a ajuns a nimănui. Poate că s-ar găsi cineva să o adopte, dar legea spune că ea trebuie să meargă, pană la finalizarea anchetei, într-un adăpost al autorității locale.

‘’În conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, Direcția Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov are competența de a prelua câini doar pe baza ordinelor de plasare emise de Poliția Animalelor, parte a Poliției Române. Potrivit prevederilor legale, câinii preluați prin astfel de ordine sunt plasați în adăposturi pentru o perioadă de 45 de zile’’ au declarat pentru Pets&Cats reprezentanții Protecției Animalelor Ilfov.

Pentru că sunt de părere că experiența unor cuști ar putea-o traumatiza și mai mult, cei de la Protecția Animalelor îi caută acum un adăpost temporar cățelușei ghinioniste. O familie care dorește să o îngrijească până când va putea primi undă verde să fie adoptată.

„Deși conceptul de „foster” (găzduire temporară) nu este încă larg răspândit în România, considerăm că plasarea câinilor în cămine temporare ar aduce beneficii semnificative pentru bunăstarea acestora. Un mediu familial oferă un cadru mai stabil și mai puțin stresant comparativ cu adăposturile, facilitând o recuperare fizică și emoțională mai rapidă. Totodată, animalele aflate în grija unor persoane responsabile beneficiază de mai multă atenție și socializare, aspecte esențiale pentru reintegrarea lor într-un cămin permanent.”

Un alt cățel își caută familie temporară

Și nu este singurul caz din Ilfov. Un alt cățel, tot victima abandonului și subiectul unei anchete, se află acum în adăpostul de la Buftea. Cei de la Protecția Animalelor îi caută și lui o familie care să-l găzduiască până când oamenii legii vor finaliza ancheta și el va deveni adoptabil.

Sursa foto: Protecția Animalelor CJ Ilfov

Dacă sunt persoane care vor să le dea acestor căței greu încercați o șansă, pot suna la numărul de telefon 0751.235.009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *