Mulți dintre noi, cei care avem câini acasă, ne-am întrebat dacă animalele noastre știu cât este ceasul. Răspunsul este da, dar ceea ce este cu adevărat uimitor este că ei își dau seama de timp datorită simțului lor olfactiv. Mirosul din jurul lor variază pe parcursul zilei, iar câinii pot „simți” trecerea timpului prin schimbările subtile ale mirosurilor, notează Dogtime.
Cum „miros timpul” câinii?
Dacă patrupedul tău are obiceiul să latre lângă bolul cu mâncare sau să te urmărească insistent când se apropie ora mesei, probabil te întrebi dacă știe cât e ceasul. Pe scurt, da, câinii au o percepție a timpului. Totuși, ei îl simt diferit de noi.
Cercetările arată că simțul timpului la câini funcționează pe alte coordonate. Ei percep trecerea timpului prin schimbări fizice, observații și miros. Deși poate că nu știu exact când este „ora 5”, pot recunoaște momentul potrivit ghidați de senzația de foame din stomac.
În mod natural, câinii au un „ceas intern” cunoscut sub numele de ritm circadian. Deși nu sunt capabili să știe ora exactă, precum 16:10, ei își monitorizează timpul prin ritmul lor biologic. Astfel, câinii reacționează la semnale fiziologice care se declanșează într-un anumit moment al zilei, pe care le corelează cu diverse evenimente.
Alexandra Horowitz, fondatoarea Dog Knowledge Laboratory de la Universitatea Barnard din Statele Unite, explică în detaliu cum câinii pot percepe timpul. În cartea sa „Being a Dog”, ea subliniază că fiecare moment al zilei are un miros unic, pe care oamenii nu-l pot percepe. Câinii, însă, sunt animale extrem de olfactive, având între 200 și 300 de milioane de receptori olfactivi, comparativ cu doar cinci milioane cât au oamenii.
Mirosul unui loc se schimbă de-a lungul zilei, deoarece aerul cald ridică mirosurile, iar curenții de aer pot modifica intensitatea acestora. Câinii pot detecta aceste variații ale mirosurilor, care indică timpul care trece.
Mirosurile intense sunt cele noi, apărute recent, în timp ce mirosurile mai slabe sunt cele mai vechi, provenind din câteva ore în urmă. Această abilitate le permite câinilor să „simtă” timpul și chiar să anticipeze evenimentele. De pildă, de multe ori, câinele nostru va fi la ușă atunci când ne întoarcem acasă, știind că suntem pe drum, chiar înainte de a deschide ușa.
Câinii nu înțeleg timpul în același mod în care o facem noi, dar ei își creează propria percepție a timpului prin asocierea mirosurilor cu anumite activități. Astfel, animalele pot „simți” când este momentul pentru masă, plimbare sau joc, având un fel de percepție unică asupra timpului care nu depinde de ceas.