Primăria Galați, împreună cu Serviciul Public Ecosal, a demarat în această primăvară o campanie gratuită de microcipare a câinilor. Autoritățile au pregătit nu mai puțin de 1.500 de microcipuri și carnete de sănătate pentru câinii cu stăpân. Cu toate astea, doar 230 de câini au fost microcipați, notează Viața Liberă.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Adică nici 20% din cât era pregătit.
Rezultatele campaniei de microcipare, mult sub așteptări
„Rezultatul este mult sub așteptări și arată clar lipsa de interes și implicare a multor deținători de animale din oraș. Microciparea nu e doar o obligație legală, ci și un minim gest de responsabilitate față de un animal care îți e alături zi de zi. În plus, ajută la găsirea câinelui dacă se pierde, reduce numărul maidanezilor și face orașul mai sigur și mai curat.
Facem un apel sincer, dar ferm, către toți stăpânii de animale: treziți-vă și înțelegeți că responsabilitatea nu se oprește la a da mâncare din când în când. Avem nevoie de fapte, nu de vorbe frumoase despre iubirea de animale. Doar împreună putem construi un oraș în care să conteze și legea, și bunul-simț”, transmit autoritățile.
După această campanie, proprietarii vor mai avea la dispoziție două luni pentru a-și microcipa animalele pe cont propriu. Primăria Galați a avertizat cetățenii că după această perioadă se vor aplica sancțiuni conform legii.
În România, microciparea câinilor este obligatorie prin lege. Dacă nu respecți această obligație, riști o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce spune legea:
- Toți câinii cu stăpân trebuie microcipați și înregistrați în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân) înainte de vârsta de 90 de zile sau înainte de a fi vânduți/donați.
- Microciparea este condiție obligatorie pentru vaccinarea antirabică, fără cip nu se poate face vaccinarea.
- Vaccinul antirabic este și el obligatoriu anual. Deci, dacă nu ai câinele microcipat, riști dublu: amendă pentru lipsa microcipului și pentru lipsa vaccinării.
Cum se face procedura de microcipare:
- Te prezinți la un medic veterinar autorizat.
- Veterinarul introduce sub pielea câinelui (zona cefei) un microcip de mărimea unui bob de orez, cu un cod unic.
- Câinele este înregistrat în RECS de către veterinar.
- Primești un carnet de sănătate completat și un certificat de microcipare (la cerere).
- Costul variază, dar în general e între 50 și 150 de lei, în funcție de cabinet și oraș.
Important:
- Dacă dai câinele altcuiva, trebuie notificată schimbarea de proprietar în RECS (tot printr-un veterinar).
- Dacă animalul moare, trebuie declarat (altfel rămâi „proprietar oficial”).
Care sunt avantajele microcipării?
Microciparea are o serie de avantaje greu de ignorat și apreciate de către orice proprietar responsabil:
- Permite regăsirea mai rapidă a unui câine pierdut în spațiul public;
- Îngreunează furtul animalelor;
- Descurajează abandonul;
- Interzice efectuarea vreunei operațiuni asupra câinelui, fără acceptul proprietarului, în cazul în care acesta este capturat de hingheri;
- Responsabilizează proprietarul în ceea ce privește efectuarea vaccinurilor periodice și sterilizarea obligatorie a exemplarelor fără pedigree;
- Reprezintă o garanție a proprietății, o dovadă clară și legală, actele de achiziție nefiind considerate dovadă în instanță.
ati definit iubitorul.de catei tipic