Responsabilitățile unei persoane care are o pisică sunt diferite de cele ale unei persoane care are un câine: de la nevoia de activitate fizică a celor două animale până la subiectul nevoilor fiziologice. În cazul câinelui suntem implicați activ în această situație pentru că este necesar să scoatem câinele afară, însă în cazul pisicii suntem nevoiți doar să curățăm litiera.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Cum ne păstrăm casa proaspătă eliminând mirosul de litieră? Ca să elimini complet mirosul de litieră din baie este imposibil. Însă, asta nu înseamnă că nu poți menține prospețimea și curățenia în zona în care este amplasată litiera.
Este foarte important, atât pentru noi, cât și pentru pisicile noastre ca ele să aibă o litieră curată. De ce? O pisică nu va fi foarte fericită dacă litiera ei este murdară și putem fi puși în fața unor surprize foarte neplăcute. Și nu numai. O litieră murdară înseamnă și o predispoziție la diverse afecțiuni medicale, care apar în timp, în cazul pisicii tale.
Ce ar trebui să facem pentru a menține casa proaspătă, fără miros de litieră?
1. Litiera pisicii trebuie curățată în fiecare zi
Cea mai importantă metodă prin care prevenim mirosurile neplăcute din casă este curățarea zilnică a litierei, scrie Pet Place. Specialiștii recomandă curățarea acesteia cel puțin o dată pe zi.
Eu, ca proprietar de pisică, curăț litiera o dată dimineață și o dată seara atunci când nu sunt acasă. În weekend, curăț litiera de mai multe ori pe zi, în funcție de frecvența cu care este utilizată de pisica mea.
Știm deja despre pisici că sunt obsedate de curățenie, iar o litieră necurățată la timp înseamnă mult disconfort pentru ele. De exemplu, dacă litiera conține multe resturi pisicile deprind obiceiul de a se curăța mai des sau excesiv, ceea ce duce la leziuni ale pielii.
În plus, o litieră care nu este curățată la timp înseamnă un focar de infecții bacteriene pentru pisica ta.
2. Nisipul trebuie să fie schimbat regulat
Chiar dacă menținem litiera curată pe parcursul unei zile, schimbarea nisipului este un alt factor care poate contribui la mirosul proaspăt al casei și la sănătatea noastră și a pisicii noastre.
Indicat este să schimbi stratul de nisip săptămânal, spun specialiștii. Curățarea zilnică a litierei nu contribuie la un nisip curat în permanență. Mirosul de urină rămâne impregnat în celelalte granule de nisip, iar schimbarea regulată a nisipului ajută în menținerea unui miros proaspăt și unui nivel optim de igienă pentru noi și pisica noastră.
Și uite un sfat de la mine: nu te păcăli cu nisipul cu parfum. Parfumul acestuia se va estompa în timp și nu garantează o litieră curată pe termen îndelungat.
3. Folosește metode suplimentare de împrospătare a aerului din jurul litierei
Există șervețele pentru uscător pe care le poți plasa pe fundul litierei sau le poți lipi pe marginea litierei astfel încât să reduci mirosul din jurul acesteia.
Mai poți opta pentru odorizantele electrice: le poți pune în preajma litierei pentru a te asigura că ai în zona respectivă un miros plăcut constant.
O altă variantă ar putea fi litiera acoperită: acest tip de litiere ajută la stoparea răspândirii mirosurilor în restul casei. Există foarte multe variante de astfel de litiere în comerț.
4. Alege un loc bun pentru litiera pisicii
Locul în care plasezi litiera pisicii influențează foarte mult nivelul de prospețime al casei. Este ideal să alegi un loc mai ferit, departe de guri de aerisire, dar suficient de confortabil și intim pentru pisica ta.
Așadar, pentru o casă curată și mereu proaspătă nu trebuie să faci mari eforturi. Curățarea litierei și schimbarea regulată a nisipului sunt lucruri obligatorii atunci când ai o pisică: nu uita că aceste două practici mențin și sănătatea pisicii tale, dar și sănătatea ta.