Hrana specială pentru câini oferă toți nutrienții de care prietenul tău blănos are nevoie pentru a fi sănătos. Totuși, asta nu înseamnă că nu se poate bucura, din când în când, de gustul unor alimente preferate de tine. Nu știi sigur ce alimente sunt sigure pentru câini? Iată o listă cu alimente pentru oameni pe care le poți împărți cu patrupedul tău.
Carne, pasăre și pește
Carnea, carnea de pasăre și peștele, alimente de bază în multe diete pentru oameni, sunt la fel de atrăgătoare și pentru câini. Ficatul, carnea de vită, miel, pui, curcan, creveți și pește sunt bogate în proteine, esențiale pentru o blană strălucitoare, o greutate sănătoasă și un sistem imunitar puternic, notează uptownvethospital.org.
Deși aceste alimente sunt benefice pentru câinele tău, oferă-le în cantități mici pentru a preveni creșterea în greutate sau problemele digestive. Gătește-le înainte de a le oferi, pentru a preveni infecțiile bacteriene sau cu salmonella.
Îndepărtează orice os, mai ales în cazul cărnii de pasăre sau al peștelui. Oasele gătite se pot rupe sau sfărâma, ceea ce poate duce la sufocare sau la leziuni ale gurii, gâtului sau tractului digestiv. De asemenea, îndepărtează grăsimea înainte de a-i oferi câinelui o gustare, deoarece consumul de grăsime poate provoca diaree și crește riscul de obezitate sau pancreatită.
Condimentele îmbunătățesc gustul mâncării pentru oameni, dar pot cauza probleme digestive câinilor. Dacă vrei să îi oferi câinelui carne, pește sau fructe de mare, gătește-le fără condimente sau spală-le bine după preparare pentru a elimina orice urmă de condimente.
Evită preparatele care conțin ceapă, usturoi, șalotă, arpagic sau praz, deoarece aceste ingrediente pot fi toxice pentru câini și pot cauza anemie hemolitică, o afecțiune periculoasă. Potrivit American Kennel Club (AKC), ceapa și usturoiul sub formă de pudră sunt și mai concentrate și trebuie evitate complet.
Din păcate, unii câini pot fi alergici la carne, carne de pasăre sau pește. Simptomele alergiilor alimentare includ vărsături, diaree, gaze intestinale, mâncărimi ale pielii, urticarie sau umflarea pleoapelor, buzelor și urechilor.
Legume
Vrei să împarți legumele cu câinele tău? Unii câini le adoră, în timp ce alții le evită complet. Iată câteva legume sigure pentru patrupedul tău:
- ardei gras;
- broccoli;
- varză de Bruxelles;
- varză;
- conopidă;
- țelină (fără fibrele dure);
- morcovi (gătiți);
- porumb;
- fasole verde (gătită);
- mazăre (gătită);
- cartofi (simpli, fără coajă, copți);
- spanac (gătit, în cantități mici; consumul excesiv poate provoca pietre la rinichi sau vezică urinară);
- cartofi dulci (simpli, fără coajă, gătiți);
- dovlecel.
Conform PetMD, broccoli, mazărea, conopida, varza de Bruxelles și varza pot provoca gaze și balonare. Dacă observi că aceste alimente cauzează probleme câinelui tău, oferă-le în cantități mici sau evită-le complet.
Fructe
Câinele poate savura unele dintre fructele tale preferate, inclusiv:
- mere;
- banane;
- fructe de pădure;
- pepene galben;
- kiwi;
- mango;
- portocale;
- piersici;
- pere;
- ananas;
- dovleac (gătit);
- pepene roșu.
Curăță portocalele de coajă, îndepărtează cojile de pepene roșu și ananas și elimină semințele și sâmburii înainte de a-i oferi câinelui fructe.
Ouă și lactate
Un ou fiert tare (fără coajă) sau un ou jumări pot fi gustări delicioase pentru câinele tău. Ouăle sunt bogate în proteine, seleniu, riboflavină și vitamina D, nutrienți care contribuie la sănătatea câinelui.
O înghițitură ocazională de lapte nu este periculoasă pentru majoritatea câinilor, dar unii sunt intoleranți la lactoză. Dacă patrupedul tău nu poate digera lactoza, poate avea dureri de stomac, vărsături, diaree, balonare, gaze intestinale sau pierderea apetitului din cauza grețurilor.
Câinii pot consuma și iaurt simplu, dar cei cu intoleranță la lactoză ar trebui să-l evite. Cantități mici de brânză pot fi o gustare ocazională, atâta timp cât câinele tău tolerează lactatele. AKC recomandă brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi mozzarella și brânza cottage.
Alte alimente
Câinele tău poate consuma în siguranță și alte alimente, cum ar fi:
- pâine;
- caju și arahide nesărate;
- unt de arahide nesărat;
- miere;
- orez;
- quinoa;
- popcorn nesărat și fără unt.