Ce vârstă are pisica ta: metoda simplă de calcul care îți spune câți ani are, de fapt. Rasele sterilizate trăiesc mai mult

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Mulți iubitori de pisici adoră să marcheze ziua de naștere a companionului lor blănos, căci pentru aceștia, pisica e mai mult decât un animal de companie: face parte din familie. Totuși, o aniversare anuală nu reflectă cu adevărat ritmul de îmbătrânire al unei pisici, care trece prin etape de viață destul de diferite de ale noastre, notează PetMD.

Cum convertim vârsta pisicii în ani umani

Pentru a înțelege mai bine procesul de îmbătrânire al unei pisici, se poate face un echivalent în „ani omenești”. De exemplu, o pisică de 11 ani, similară unui om de 60 de ani, poate întâmpina provocări legate de mobilitate, explică medicul veterinar Mary Gardner, cofondator al Lap of Love Veterinary Hospice. Acest mod de convertire ajută la pregătirea îngrijirii specifice pe care o necesită pisica pe măsură ce înaintează în vârstă.

Câți „ani de pisică” corespund unui an uman?

Pentru pisici, trecerea timpului se simte diferit. Conform Asociației Americane de Medicină Veterinară, o pisică atinge echivalentul a 15 ani umani în primul an de viață și 24 de ani umani în al doilea. Apoi, din al treilea an, fiecare an felin adaugă aproximativ patru ani umani. Așadar, o pisică de 10 ani are, aproximativ, vârsta unui om de 56 de ani.

Cum afli vârsta pisicii tale

Medicii veterinari pot evalua vârsta pisicii prin analizarea unor semne precum:

Dinții: Dezvoltarea dinților este unul dintre cei mai clari indicatori ai vârstei. La pisici, dinții de lapte cresc între trei și patru săptămâni. Ulterior, uzura și acumularea de tartru ajută la estimarea vârstei adulte.

Blana și pielea: Pisicile mature pot avea o blană mai tocită și pielea mai puțin elastică. În plus, durerile articulare ori dentare reduc frecvența cu care se îngrijesc, afectând aspectul blănii.

Starea musculară: Pierderea masei musculare este frecventă la pisicile în vârstă, mai ales pe spate și în zona omoplaților.

Sănătatea ochilor: Schimbările oculare, cum ar fi ușoare tulburări sau degenerarea irisului, sunt semne comune ale îmbătrânirii la pisici.

Care este durata medie de viață a unei pisici

Datorită progreselor medicale, pisicile trăiesc azi mai mult. În medie, o felină atinge 12-15 ani, însă speranța de viață variază în funcție de rasă. Pisicile de rasă pură trăiesc aproximativ 12,5 ani, în timp ce felinele fără pedigree ajung până la 14 ani, explică dr. Gardner.

Pe de altă parte, o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară Davis, California, incluzând specialiști în chirurgie, oncologie, patologie, radiologie și neurologie, a desfășurat un proiect de cercetare de lungă durată pentru a investiga anumite întrebări comune printre proprietarii de pisici.

Studiul a analizat informații extrase din arhiva electronică medicală a Universității. Rezultatele cercetării, recent publicate în jurnalul PLoS One, au luat în considerare un eșantion amplu, format din peste 3.100 de pisici, dintre care majoritatea (85%) erau de rasă mixtă. Aceste pisici au fost supuse necropsiei sau examinării post-mortem la Spitalul Veterinar Davis între 1989 și 2019, ca parte a unui program amplu de sănătate a animalelor de companie.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Rasele sterilizate trăiesc mai mult

Cercetătorii au studiat factori precum vârsta, mediul, statutul de sterilizare/castrare, cauza decesului și alte date demografice, detalii care, de obicei, nu sunt incluse în raportele standard de patologie, dar care s-au dovedit esențiale despre longevitatea pisicilor.

Una dintre cele mai notabile descoperiri ale echipei a fost legătura dintre sterilizare și durata de viață.

„Am fost cu adevărat surprinși să descoperim că pisicile nesterilizate, indiferent de sex, aveau o durată de viață semnificativ mai scurtă,” a declarat coordonatorul studiului, subliniind importanța acestei constatări.

Rezultatele arată că pisicile nesterilizate trăiesc, în medie, mult mai puțin decât cele sterilizate. De exemplu, vârsta medie la deces a pisicilor femele nesterilizate era de doar 1,5 ani, însă acest calcul include și pisoi cu boli congenitale, care nu au avut șansa de a fi sterilizați. După ce au exclus din calcul pisicile sub vârsta de un an, cercetătorii au descoperit că media de vârstă a decesului pentru femelele nesterilizate de peste un an era de 4,7 ani, în contrast cu 10,5 ani pentru femelele sterilizate. În cazul masculilor, cei necastrați cu vârsta peste un an au avut o vârstă medie de deces de 3,7 ani, comparativ cu 9,8 ani la motanii castrați.

„Diferențele între vârsta medie la deces a pisicilor castrate și a celor necastrate sunt extraordinar de mari și arată, de asemenea, costul ridicat al reproducerii pentru femele. Știam că pisicile suferă de cancer, boli renale și de inimă, dar ne-am dorit o imagine mai clară a ceea ce poate afecta procesul bolii sau, dimpotrivă, contribuie la longevitate”, a mai punctat echipa de cercetători.

Descoperirea făcută de cercetători

Studiul a evidențiat că, în peste 35% dintre cazuri, cancerul, considerat boala secolului, a fost cauza decesului, deși diagnosticat la 41% dintre pisici, ceea ce sugerează că nu toate cazurile de cancer au provocat deces. Aproximativ o treime dintre pisici aveau o tumoră canceroasă, în timp ce 146 dintre acestea prezentau două tumori, iar în câteva cazuri, s-au identificat până la cinci tumori.

La fel de surprinzător a fost procentul de cazuri cu boală renală: „Anomaliile renale au fost prezente la aproape 63% dintre pisicile din studiu”, a transmis dr. Patricia Pesavento, membru al echipei.

„În timp ce boala renală primară a fost responsabilă pentru uciderea a 13%, comorbiditatea (prezența a două sau mai multe boli) ar putea afecta calitatea vieții sau ar putea crește susceptibilitatea la alte boli la mai multe pisici. Întrebarea este ce cauzează boala renală la pisici? Ce putem face în privința asta? Centrul nostru pentru sănătatea animalelor de companie, datorită unor sponsori generoși, dedică resurse importante cercetării, pentru a reuși, într-o zi, să răspundem la aceste întrebări”, a mai spus aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *