Culoarea blănii pisicilor poate influența personalitatea acestora: Mit sau realitate?

Pisici care stau aliniate pe pervaz. Sursa foto: Pexels

Este culoarea blănii unei pisici un factor care să-i influențeze personalitatea? Despre pisicile cu blană roșcată sau portocalie se spune frecvent că sunt independente. Uneori sunt descrise chiar ca fiind deosebit de mâncăcioase, probabil din cauza celei mai cunoscute pisici portocalii din lume, motanul din desene animate – Garfield. Dar există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații?

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Spune-mi ce culoare e pisica ta ca să-ți spun cum e

Se spune despre pisicile albe că par deosebit de elegante. Sunt descrise și fiind calme și senine, dar aparent au nevoie de multă afecțiune și cer atenția stăpânului. Unele persoane le percep ca fiind distante, scrie PetBook.

Pisicile portocalii, roșcate sau roșu-alb sunt considerate mâncăcioase, tind să aibă un comportament neobișnuit, sunt curioase și foarte atașate de stăpâni.

Despre pisicile gri se spune că sunt deosebit de jucăușe și curioase, dar că ar avea un control de sine redus.

Pisicile negre sunt considerate imprevizibile și timide cu străinii, dar foarte afectuoase cu îngrijitorii lor.

Pisicile calico sau în trei culori sunt considerate foarte jucăușe, dar și ușor iritabile.

Despre pisicile tigrate se spune că sunt deosebit de aventuroase.

Pisicile alb-negru sunt considerate deosebit de inteligente.

Pisicile maro sunt considerate inteligente și jucăușe, dar conform stereotipurilor, miaună mult.

Culoarea blănii unei pisici îi influențează personalitatea: Mit sau realitate? Ce spune știința?

Au existat câteva studii despre legătura dintre culoarea blănii pisicilor și personalitatea acestora. Totuși, există puține dovezi științifice care să ateste trăsături de personalitate sau comportamente specifice asociate cu anumite culori ale blănii.

Presupunerea că blana influențează comportamentul este mai degrabă influențată cultural decât demonstrabilă statistic.

De exemplu, prejudecățile față de pisicile negre duc la faptul că acestea sunt adoptate mai rar.

Știința s-a concentrat mai mult pe prejudecățile larg răspândite ale stăpânilor. Un studiu din 2012 de la Universitatea din California, Berkeley, a arătat că stăpânii atribuie anumite trăsături de personalitate în funcție de culoarea blănii.

Studiul realizat pe 189 de posesori de pisici a constatat că aceștia credeau că pisicile portocalii sunt prietenoase, cele albe sunt demne și distante, iar cele tricolore sunt mai puțin tolerante. Toate pisicile – indiferent de culoarea blănii – au fost descrise ca fiind încăpățânate.

Într-un comunicat de presă al universității, autoarea principală a studiului, Mikel Delgado, a spus că: „Există puține dovezi, până acum, că aceste diferențe percepute între pisicile de diferite culori chiar există, dar credințele oamenilor au efecte serioase asupra pisicilor, atunci când aceștia consideră că unele sunt mai prietenoase decât altele datorită culorii”.

Într-un alt studiu din 2015, nu s-au putut demonstra diferențe semnificative privind potențialul de agresivitate al pisicilor cu culori diferite ale blănii.

Pentru acest studiu a fost realizat un chestionar online, care a arătat din nou existența prejudecăților legate de anumite culori ale blănii. Totuși, aceste prejudecăți nu au putut fi confirmate în timpul vizitelor la veterinar, în interacțiunile zilnice sau în relația cu stăpânii.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *