Cum o ajută pe Mihaela, studentă, animalele sale de companie, Blacky și Figo, să își reducă stresul și să evite burnout-ul în sesiune

Figo Sursa Foto: Mihaela stăpâna lui Figo

Indiferent de facultate, toți studenții trec prin experiențe asemănătoare, fie că vorbim de sesiune, presesiune sau pur și simplu de prezentarea unui proiect. Toate acestea au ca factor comun stresul. Pentru a gestiona aceste sentimente, studenții apelează la diferite metode de reducere a stresului și anxietății. Una dintre aceste metode este interacțiunea cu un animal de companie.

Am stat de vorbă cu Mihaela, studentă în București, la Facultatea de Istorie, care are un câine și o pisică, Blacky și Figo. Tânăra locuiește împreună cu părinții ei la casă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care, de-a lungul anilor, a avut mai multe animale de companie. În prezent, îi are doar pe Blacky și Figo.

„Pe Figo o am de doi ani, dar nu știu exact ce vârstă avea când am adoptat-o de pe stradă. Ea nu este de rasă, sau mai corect zis, este rasa europeană. Despre Blacky nu știu prea multe să îți spun. Îl am de 13 ani și, la fel, nu este de rasă, fiind adoptat de la mătușa mea de la țară. Cu el mă simt foarte în siguranță”, a declarat ea pentru Pets&Cats.

Studiile recente arată că pisicile pot detecta nivelul de stres, anxietate sau depresie al stăpânului lor și, de cele mai multe ori, reacționează, deși ele nu înțeleg că acesta simte depresie sau anxietate. Ele analizează schimbarea stării prin observații vizuale și auditive. Astfel, dacă sunteți deprimat și vă simțiți lipsit de energie, s-ar putea să vă adresați pisicii cu o voce apatică, pe care ea o observă. Sau, dacă sunteți încruntat sau plângeți, animalul dumneavoastră de companie va observa cu siguranță. Iar dacă, de câteva zile, nu ați mai simțit nevoia să părăsiți patul decât pentru a vă hrăni pe dumneavoastră și pisicile dumneavoastră, puteți fi siguri că pisica dumneavoastră a observat că ceva nu este în regulă.

Mihaela ne-a mărturisit că are frică de întuneric încă de când era mică și nu îi place să stea singură în întuneric, lucru pe care și Figo l-a observat. Pisica doarme în fiecare noapte alături de Mihaela, în camera ei. Când vine vorba de stresul și presiunea academică, Figo o relaxează pe Mihaela și prin simplul fapt că se joacă împreună.

„Când trebuia să învăț pentru facultate, Figo mă ajuta foarte mult când eram stresată și nu mai plecam de lângă cursuri, nu mă mai ridicam de la birou și învățam întruna. Asta era înainte să o adopt pe Figo, iar după ce am adoptat-o, îmi aminteam să iau pauze, pentru că îmi aduceam aminte că o am și voiam să petrec mai mult timp cu ea. Astfel, luam pauze pe care le petreceam cu pisica și reușeam să mă liniștesc foarte tare.”

În perioada în care a adoptat-o pe Figo, Mihaela lucra la cafeneaua cu pisici Miau Cafe din București, o cafenea în care clienții pot să bea o cafea și să se joace în același timp cu pisicile. În cazul în care doresc să adopte una, acest lucru este posibil, deoarece Miau funcționează și ca adăpost. „În perioada în care am adoptat-o pe Figo, lucram la Miau, cafeneaua cu pisici. Nu erau pisicile mele propriu-zis, doar că stăteam în fiecare zi cu ele. Inclusiv în zilele mele libere veneam și lucram la proiecte pentru facultate sau învățam înconjurată de pisici, pentru că mă simțeam mult mai calmă în preajma lor.”

Când vine vorba despre câini, Mihaela scoate în evidență faptul că aceștia sunt mult mai energici decât pisicile. „Dacă ai nevoie să ieși din casă, cel mai bine e să ai un câine. Te face să socializezi mai mult, pe când pisicile sunt foarte calme și te ajută, la rândul lor, să te calmezi.” Într-adevăr, studiile au demonstrat că patrupezii canini pot ajuta la reducerea stresului prin mai multe metode: exercițiu fizic, dispariția sentimentului de singurătate, apariția unui sens al scopului, iar din punct de vedere medical, compania unui câine poate scădea tensiunea arterială.

Întrebată dacă universitățile ar trebui să introducă animale de companie ca suport moral în cadrul complexelor universitare, Mihaela a fost de acord cu ideea, reamintind faptul că animalele pot reduce stresul și anxietatea, un lucru de care o parte dintre studenți suferă. Ea a adăugat și faptul că simplul gând că animalele de companie te iubesc necondiționat poate să facă o schimbare.

„Mai ales dacă ești în burnout și nu mai poți să faci nimic, gândul că ai pe cineva lângă tine, un animal, care te iubește necondiționat și din partea căruia nu îți trebuie validare academică, poate să reducă stresul.”

În România, în momentul de față, nu există facultăți care să pună la dispoziția studenților animale de companie cu scopul de a oferi suport moral. Există, însă, proiecte care permit unor studenți să își aducă animalul de companie cu ei la cursuri. În ultimii ani, s-au derulat proiecte pentru studenți, cum ar fi cel din Cluj, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Acesta constă în două sesiuni de activități asistate de animale, cu scopul reducerii anxietății și stresului. Programul este în parteneriat cu Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și a fost coordonat de specialiști ai Asociației Dog Assist, de unde provin și câinii implicați în proiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa Foto: Mihaela stăpâna lui Figo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *