Cumpăram animale de pe internet? La ce sa fim atenți, potrivit medicului veterinar Beatrice Ilea

o pisica sta pe un laptop Sursa foto: Freepik

Mulți oameni aleg să cumpere câini sau pisici de pe internet. Popularitatea animalelor de companie este în creștere, mai ales după pandemie, ceea ce a dus la o cerere mai mare pe platformele online. Pe internet găsim atât crescători profesioniști, cât și persoane private care vând animale, uneori fiind simple persoane care nu pot întreține puii nou-născuți.

Există anunțuri cu și fără pedigree, iar multe anunțuri se axează pe rasă și pe certificatul de pedigree, acel act care atestă părinți sănătoși, fără boli genetice. Totuși, cumpărătorii pot fi victime ale înșelăciunilor în mai multe moduri atunci când achiziționează animale prin intermediul platformelor online. Iată câteva exemple comune de situații de fraudă, potrivit medicului veterinar Beatrice Ilea:

Perceperea de avansuri fără livrarea animalului

Escrocii postează anunțuri atrăgătoare pentru animale populare (de exemplu, câini de rasă, pisici de rasă, papagali exotici) la prețuri competitive. Cer cumpărătorului să trimită un avans pentru „rezervarea” animalului sau pentru „costurile de transport”. După primirea banilor, escrocul dispare, iar animalul nu este livrat niciodată. Un cumpărător poate trimite un avans de 500 de lei pentru un pui de câine rasa Bulldog Francez, dar vânzătorul nu mai răspunde la mesaje și dispare de pe platformă.

Livrarea unui animal diferit de cel promis

Vânzătorii postează imagini false sau furate de pe internet, prezentând animale sănătoase și atractive. După plata în avans sau livrarea animalului, cumpărătorul primește un animal diferit, care poate fi bolnav, neîngrijit sau de o altă rasă. De pildă, un cumpărător achiziționează un câine de rasă Pomeranian, dar primește un metis care nu seamănă deloc cu animalul din poze.

Falsificarea documentelor

Unele persoane pretind că animalul are pedigree, carnet de sănătate sau este vaccinat, dar documentele furnizate sunt fie inexistente, fie falsificate. Această practică este frecventă în cazul raselor scumpe de câini și pisici. De exemplu, un câine vândut ca având pedigree de rasă pură se dovedește a fi fără acte și posibil metis.

Vânzarea de animale bolnave sau inapte

Unii vânzătorii ascund starea de sănătate reală a animalului sau nu respectă reglementările de protecție a acestuia iar după achiziție cumpărătorul descoperă că animalul are probleme grave de sănătate care necesită tratamente costisitoare. O familie ce achiziționează un papagal exotic care moare în câteva zile din cauza unei boli transmisibile, nedepistată la momentul vânzării, este un alt exemplu trist.

Condițiile de viață ale animalelor

Unii crescători nu respectă normele de bunăstare animală. De multe ori, animalele sunt ținute în condiții precare pentru a avea profit mare. Unele sunt vândute cu probleme de sănătate necunoscute sau ascunse de vânzători. Aceasta este o problemă gravă, mai ales în cazul puilor de câine și pisică din rase populare. De asemenea, mulți vânzători nu oferă suficiente detalii despre animal – vaccinuri, tratamente anti-parazitare, istoricul părinților etc.

Ce spune legea

Legislația de la noi din țară care acoperă vânzarea de animale este puțin pusă la punct, de aceea se pot strecura anumiți vânzători care înșală oamenii creduli. De exemplu, în alte țări există legi care obligă vânzătorii să ofere acte medicale sau să aibă autorizație dacă sunt crescători.

Recomandări pentru cumpărători:

– Să verifice serios surse de unde pot fi achiziționate animale sănătoase, fără probleme.
– Să se documenteze despre vânzător, să caute recenzii și să discute direct cu acesta.
– Să solicite documente și acte medicale.
– Să li se explice importanța de a avea carnetul de sănătate al animalului, certificatele de vaccinare și, dacă este cazul, pedigree-ul.

Adopția, o alternativă

Beatrice Ilea încurajează adopția din adăposturi, unde există multe animale care așteaptă un cămin. Sunt suflete care au nevoie cu adevărat de stăpâni, care știu ce înseamnă viața pe străzi și care pot fi o viață lângă un om, pot ajuta în cazul nevăzătorilor, în cazul copiilor cu deficiențe de auz sau de vorbire! „Sunt atâtea beneficii în adopția unui animăluț”, a mai spus Beatrice Ilea.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *