De ce sunt folosiți hamsterii și șoarecii în analizele de laborator și care ar fi alternativele?

Foto: Freepik Foto: Freepik

Deși este ceva la care mulți dintre noi nu vrem să ne gândim, foarte mulți hamsteri și șoareci sunt folosiți pentru teste de laborator în fiecare zi. Aceste animale sunt utilizate pe scară largă deoarece sunt mici, ieftine și ușor de îngrijit. De asemenea, au multe caracteristici comune cu oamenii, ceea ce îi face ideali.

Pe de altă parte, având în vedere că peste 111 milioane de șoareci, hamsteri (mai ales cei sirieni) și șobolani sunt uciși anual doar în laboratoarele din SUA, această practică ridică multe preocupări etice, potrivit PetMojo.com.

De ce folosim animale, și nu oameni?

Cercetătorii folosesc animale în loc de oameni pentru studiile de laborator pentru a determina siguranța și eficacitatea tratamentelor și medicamentelor testate. Vietățile sunt utilizate deoarece împărtășesc multe asemănări cu oamenii, cum ar fi anatomia, fiziologia și structura genetică. Acest lucru le permite oamenilor de știință să testeze tratamentele pe animale înainte de a le testa pe indivizi, reducând riscul de vătămare.

Multe necuvântătoare – cum ar fi șoarecii și șobolanii – au o durată de viață mai scurtă decât oamenii. Acest lucru permite cercetătorilor să efectueze studii longitudinale pe parcursul întregii lor vieți, uneori chiar examinând influențele genetice asupra următoarelor generații.

Există numeroase asemănări între biologia umană și cea animală (în special la mamifere). Multe procese de bază funcționează similar, cum ar fi respirația, digestia și reproducerea. Astfel de teste nu ar fi posibile pe oameni dintr-o combinație de motive practice, etice și legale.

Cu alte cuvinte, cercetătorii au un control mult mai bun asupra mediului unui animal decât asupra celui al oamenilor, reglementând factori precum temperatura și iluminatul la valori precise.

Care sunt beneficiile utilizării rozătoarelor în cercetare?

Șoarecii, hamsterii și șobolanii au fost utilizați în cercetare de decenii și s-au dovedit a fi un instrument foarte util. Ei sunt ușor de manipulat, se reproduc rapid și fiziologia lor este remarcabil de similară cu cea a oamenilor. Acestea sunt mamifere, ceea ce înseamnă că organismele lor trec prin procese de creștere și răspunsuri imunitare similare cu ale noastre.

De asemenea, sistemul hormonal este similar cu al nostru. Șoarecii sunt printre singurele vietăți care au avut întregul lor genom secvențiat, demonstrând că împărtășesc 80% din aceleași gene ca și oamenii. În plus, aceștia pot fi utilizați pentru a modela diverse boli, astfel încât cercetătorii să poată identifica tratamente sau remedii potențiale.

Pentru ce studii sunt folosiți șoarecii, hamsterii și șobolanii și care sunt alternativele?

Șoarecii, hamsterii și șobolanii sunt utilizați pentru a studia diverse subiecte, inclusiv genetică, comportament, fiziologie și boli. Cu ajutorul lor, cercetătorii pot înțelege mai bine cum funcționează bolile și pot dezvolta tratamente noi pentru acestea.

În plus, ei sunt utilizați și în testarea medicamentelor și studiile de toxicologie pentru a determina siguranța anumitor medicamente înainte de a fi lansate pentru utilizare umană.

Cu toate acestea, pe măsură ce înțelegerea noastră despre importanța și inteligența animalelor crește, mulți consideră că este greu de justificat utilizarea animalelor vii în aceste scopuri. Dezvoltarea tehnologice din ultimii ani înseamnă și faptul că cercetătorii pot acum crea culturi de celule și organe care funcționează ca organele.

În aceste condiții, pot fi avute în vedere alternative, cum ar fi:

  • Culturi de celule;
  • Țesut uman;
  • Modele generate de inteligența artificială;
  • Studii cu voluntari.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *