Drăcea, comediantul care salvează suflete: Cum a transformat durerea pierderii motanului Ramses într-o luptă pentru animalele fără adăpost

Comediantul Drăcea alături de doi căței Sursa foto: Facebook / Drăcea

Comediantul Drăcea, prietenul animalelor, urmărit de milioane de oameni, a pus umărul serios la treabă: și-a făcut ONG și a pornit lupta pentru salvarea animalele fără stăpân.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Dincolo de donațiile strânse și cazurile în care a oferit ajutor concret, Drăcea a reușit să atragă atenția și în spațiul public. Întrebarea lui pentru președintele Nicușor Dan, legată de drepturile animalelor, a devenit virală.

„Să învățăm să fim oameni cu animalele” – a spus Nicușor Dan la dezbaterea lui Micutzu. Exact asta își dorește și Drăcea de la noi toți: mai multă empatie, mai puțină indiferență.

Drăcea, comediantul care salvează animale

“Drăcea este unul dintre cei mai mișto artiști din România, dacă nu, chiar din lume și vă promit eu, că nu Drăcea e cel care scrie acest text. La bază, maestrul Drăcea este comediant, nu “comedian” cum zic toți figuranții, dar ce e cel mai de apreciat e că se chinuie și în multe alte domenii. Adică face YouTube de câțiva ani și surprinzător se uită ceva oameni, prezintă tot felul de emisiuni mișto la PORC TV, are clipuri cu vloggerii ăia mari, deci ceva, ceva e de capul lui”, așa se descrie Bogdan Drăcea pe site-ul lui.

Din aprilie, Bogdan Drăcea a înființat Asociația Ramses, care se ocupă de strângerea de fonduri pentru animale.

  • Asociația Ramses a fost înființată în memoria motanului Ramses, primul animal salvat de el de pe stradă.
  • Asociația sprijină adăposturi, ONG-uri și persoane individuale care salvează animale, acoperind costuri medicale, hrană și promovare.
  • În doar o lună, asociația a reușit să strângă aproximativ 12.000 de euro din donații.
  • Organizația ajută nu doar câini și pisici, ci și alte animale, cum ar fi caii din sanctuare.
  • România este încă departe de standardele internaționale în ceea ce privește protecția animalelor, dar Bogdan Drăcea este optimist.
  • Peste cinci ani, își dorește un adăpost fizic, realizat din fonduri proprii, și o rețea funcțională care să nu mai permită existența animalelor abandonate pe străzi.
Sursa foto: Facebook / Drăcea

Interviu realizat de PetsCats.ro cu Bogdan Drăcea, președinte Asociația Ramses

Reporter: Recent ai înființat Asociația Ramses, care luptă pentru drepturile animalelor. O platformă în care strângeți donații și ajutați alte ONG-uri care luptă pentru drepturile animalelor nimănui din România. Cine e Ramses sau cine a fost?

Bogdan Drăcea: Se numește Ramses pentru că așa îl chema pe primul meu motan, primul animal pe care l-am găsit vreodată pe stradă. Cumva el mi-a deschis, să zic așa, apetitul sau mi-a deschis orientarea asta spre a face lucruri pentru animalele străzii. Mie cumva nici nu prea îmi plăceau pisicile înainte. Adică nu că le uram sau ceva, îmi era destul de indiferent. Aveam doar un câine, îl aveam pe Otis și nu prea mă interesau pisicile. Cât timp l-am avut pe Ramses, mi-am dat seama cât de mult înseamnă să te iubească un animal al străzii, cât de mult contează.

Și cumva mi-a deschis toată chestia asta spre a ajuta animalele. Iar acum, pentru că nu mai este de, mă rog, nu chiar un an, de vreo șapte luni cred că s-a întâmplat, sau nu mai țin minte exact, cumva am decis că ar trebui să fac asta în memoria lui și să o fac pentru el, să ajut toate animalele străzii, animalele din adăposturi, cât mai multe animale pot eu. Am găsit așa, ceva de mijloc, să fie și ceva frumos și ceva care să-i ducă numele mai departe.

Ajutăm toate adăposturile din România, ajutăm și persoane individuale care, nu știu… mi s-a întâmplat în astea două luni de când avem asociația, să fie oameni care găsesc animale lovite pe stradă. Le duc la veterinar și au ajuns foarte mulți medici veterinari din România să ne recomande, pentru că noi ne ocupăm de cheltuieli.

Reporter: Aveți vreun caz recent?

Bogdan Drăcea: Uite, pot să-ți dau un caz super fericit de săptămâna trecută. Un om a găsit o pisicuță, a dus-o la veterinar, acolo oamenii s-au ocupat de spălat, să o curețe, să o vaccineze. Noi am făcut postări între timp și în trei zile am reușit să o și dăm. Adică noi ne-am ocupat de plata cheltuielilor, tot ceea ce înseamnă să fie o pisică numai bună de adoptat și ne-am ocupat și de promovare.

Pe lângă asta, am cumpărat foarte multă mâncare pentru diverse adăposturi, chiar și pentru adăposturi publice, din păcate, unde se cumpără mâncare, în teorie, din banii noștri pe care îi plătim pentru taxe și impozite, dar iată că nu se cumpără suficientă. Deci cam asta facem: ajutăm în toate modurile posibile oameni care au nevoie de promovare, oameni care au nevoie de bani și adăposturi care au nevoie de mâncare sau de tratamente.

Sursa foto: Facebook / Drăcea

Reporter: Care a fost prima donație primită, dar și primul caz ajutat?

Bogdan Drăcea: Cred că prima donație primită a fost de la colegul meu care a făcut site-ul, Alex Burlacu, care e la tonă – 200 de lei, că voia să vadă dacă merge platforma cum trebuie. Cred că asta a fost prima donație, să zic sincer. Sau, nu știu, dacă e să punem prima donație, poate aia 200 de lei ai mei, că îți trebuie un capital social când înființezi ceva de genul.

Știu că noi am pregătit toată platforma cu totul pentru tot felul de donații. Și în momentul în care am postat clipul, știu că noaptea aia și a doua zi dimineața a fost o nebunie în telefonul meu. Adică m-am trezit cu sute de mailuri, de mesaje și s-au donat foarte, foarte mulți bani. În prima lună am strâns vreo 12.000 de euro pe care i-am și dat mai departe. N-aș ști să zic care e prima, dar au fost foarte mulți oameni receptivi care au donat.

Reporter: Ce cazuri ați ales?

Bogdan Drăcea: Primele cazuri… nu mai știu. În prima lună am donat la foarte multe adăposturi, am cumpărat mâncare și la alte adăposturi, unde am putut am trimis direct sume de bani. Adică ne-au făcut contract de sponsorizare și noi le-am trimis banii. Deci nu mai știu să zic care a fost primul. Cred că dacă se uită oamenii pe Instagramul nostru sau Facebook sau TikTok, o să vadă acolo primele, primele chestii.

Reporter: Doar câini și pisici ajutați?

Bogdan Drăcea: Nu. Așa, ca o chestie interesantă, avem un sanctuar de cai în România cu peste 140 de cai și am ajutat la plata unei rate pentru un dispozitiv care e necesar pentru cai. Asta mi s-a părut interesant. Nu mă așteptam.

Reporter: La câți ani distanță e România în relația cu animalele față de țările deja dezvoltate?

Bogdan Drăcea: Aș zice 100, nu sunt 100% convins. Mi se pare trist și deranjant că în România, în continuare, e mentalitatea asta greșită care, vrem, nu vrem să zicem, vine din mediul rural. Animalul trebuie să aibă un beneficiu la casa omului, așa o văd oamenii: calul trebuie să tragă, vaca îți dă lapte, pisica atacă șobolani, câinele atacă pisicile care-ți vin la lapte sau nu știu… Mi se pare o concepție total greșită.

Cred că am evoluat destul de mult încât să nu mai vedem căruțe pe stradă. Sau dacă vedem asta, măcar să vedem cai sănătoși care sunt capabili și fizic și psihic să poată să muncească acolo, adică nu cai slabi, vai de capul lor, pe care îi pun oamenii să care greutăți mult prea mari.

Cred că suntem departe rău de tot, dar sper eu că în câțiva ani o să se schimbe situația pe cât posibil, pentru că deși apar oameni din ce în ce mai mulți care vorbesc despre asta, în continuare, mentalitatea asta se transformă la următoarele generații. Adică oamenii ar trebui să înțeleagă că un animal nu are o funcție, nu trebuie să-ți facă ceva, să-ți producă ceva.

Sursa foto: Facebook / Drăcea

Reporter: Unde vezi asociația peste cinci ani, când expiră mandatul președintelui Nicușor Dan?

Bogdan Drăcea: Băi, sincer, nu știu câtă lume știe, dar în dezbaterea lui Nicușor Dan cu nimeni, când a venit la dezbatere, am reușit să trag niște sfori să ajungă o întrebare la domnul Nicușor Dan, care ne este președinte. A ajuns întrebarea în care am vorbit despre o hotărâre, mă rog, un proiect de lege care a trecut mai departe, dar bineînțeles că s-a blocat undeva pe drum, prin care se interzice eutanasierea câinilor sănătoși.

Pentru că în multe adăposturi în continuare se practică eutanasierea. Să știm cu toții că pentru fiecare câine eutanasiat, unii iau niște bani și, din păcate, se eutanasiază și câini sănătoși. A ajuns asta și la președintele nostru, care a zis foarte frumos că ar trebui să învățăm să fim oameni cu aceste animale, ceea ce mi s-a părut un slogan destul de bun.

Nu știu sincer unde o să fie asociația peste cinci ani. Sper că o să reușim să ajungem… Nu știu dacă o să fim noi cei care au făcut cel mai mult bine pentru animalele din România, dar sper să fim acolo în top. Oricum, mi se pare că am mers mai bine decât mă așteptam.

Reporter: Ai pe listă și ideea unui adăpost fizic?

Bogdan Drăcea: Da. În cinci ani mi-ar plăcea să fie și un adăpost fizic, poate, pe care o să-l fac din resurse proprii. Eu, Drăcea Bogdan, președinte, nu o să iau niciun leu din donațiile oamenilor. Donațiile merg strict pentru animale, nu să-mi fac eu… să-mi cumpăr eu un teren sau ceva de genul.

Deci așa sper. Sper să fie un adăpost foarte mare, cu mai mulți angajați. Deocamdată suntem trei în echipă, eu și doi oameni pe care i-am angajat. Sper să meargă din ce în ce mai mult de la sine. Cumva am început și eu să mai predau din atribuții, pentru că în prima lună, nu o să mint, am fost cam haotic, nu prea dormeam. Plus, când vedeam foarte multe cazuri nasoale, mă gândeam constant la ele, nu prea eram bine. Și acum mi se pare că am dezvoltat așa un workflow.

Sper, peste cinci ani, cum se vede o firmă la niște birouri, sper să mă văd eu într-un adăpost, într-un câmp, cu o grămadă de animale. Știi ce mi-ar plăcea foarte mult? Să nu mai existe animale pe străzi, fiecare animal să aibă o casă, sau măcar să fie la un adăpost unde poate să-și ducă bătrânețea în liniște.

Iar veștile bune nu se opresc aici! În curând, pe PetsCats.ro, lansăm un nou episod din podcastul EduPet, unde Bogdan Drăcea va povesti pe larg despre misiunea Asociației Ramses, cazurile care l-au marcat și planurile pentru animalele fără stăpân. Rămâneți aproape!

Comentarii

  1. Mai avem mult de luptat cu mentalitatea oamenilor. Și în special în mediul rural. In mediul urban încă mai sunt din generația celor crescuți la tara-trebuie sa ai beneficii de pe urma animalului, dar mutați în orașe. Lucrez in mediul rural și pur și simplu mi s-a interzis să dau mâncare cățeilor. Pe motiv că sunt agresivi, musca copiii. Dar ei nu înțeleg de ce un animal este agresiv. Au chemat hingherii ca sa stea liniștiti. Eu am căței și pisici. Mă îmbolnăvesc cand știu cât suferă unele animale

    • Dar pisicile de ce nu mai sunt agresive? Pai e foarte simplu pentru ca nu sunt niste animale pline de rautate si ura ca sarlele. Nu pot sa sufar sarlele si cand spun sarle ma refer la cele agresive, restul sunt caini. Asta asa pentru clarificare!

  2. E oribil ce se íntampla in mediul rural….caini batuti,in lanturi….flamanzi pe strazi…eu sufar continuu, fac tot ce pot dar sunt limitata financiar si e f frustrant..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *