O piruetă, o întoarcere, un curcubeu de paiete sclipitoare urmat de o rafală de blițuri de cameră. Un zâmbet și apoi… un lătrat. Poftim? Un lătrat? Da, pentru că modelul este un câine! Un chihuahua fermecător cu joben. Acesta este evenimentul anual Pet Gala din New York, creația designerului de modă pentru animale – Anthony Rubio, cel care a inventat și termenul de pet couturier, relatează Fashion United.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -

Cei care își imaginează modele plictisite defilând cu un cățel în brațe ca pe o poșetă ar trebui să-și schimbe percepția – câinii sunt adevăratele vedete, iar modelele umane par doar niște accesorii. Chiar și hainele lor sunt eclipsate de micile creații (sau uneori mai mari) dedicate prietenilor blănoși.
Îmbrăcați elegant pentru un eveniment de neuitat plin de „paw-sitive vibes” (joc de cuvinte: „vibes” pozitive și „paw” – labă), orice joc de cuvinte ai încerca nu te va pregăti pentru Pet Gala, o prezentare de modă organizată la două săptămâni după Met Gala, timp suficient pentru ca Rubio să poată recrea cele mai spectaculoase ținute în variantă miniaturală. Și dacă ai crezut că are o echipă întreagă în spate – nu, este doar el, creând meticulos fiecare ținută manual.

La ediția din acest an, din 19 mai, finanțată integral de Rubio, au fost prezentate 15 ținute inspirate de aparițiile Shakirei în Prabal Gurung, Doja Cat în Marc Jacobs și Diana Ross într-o capă personalizată de 5,5 metri și o pălărie cu boruri largi și pene, colaborare realizată de fiul ei Evan și designerul nigerian Ugo Mozie.
„Shakira a fost specială pentru mine anul acesta pentru că reprezintă poporul latino. Ținuta ei era extrem de colorată și transmitea foarte mult despre cultura noastră”, a spus Rubio.

Având în vedere tema de la Met Gala din 5 mai, au predominat costumele în dungi, pălăriile și bastoanele. „Aflând mai multe despre expoziția Superfine: Tailoring Black Style, care pune în valoare istoria culturală a conceptului de Black Dandy, am ajuns la un nou nivel de apreciere și a fost o provocare creativă interesantă. Expoziția celebrează excelența modei masculine de culoare și influența sa majoră asupra modei în general – m-a atins profund. La început, concentrarea pe moda masculină m-a pus pe gânduri, dar apoi am ajuns s-o înțeleg și s-o admir enorm”, a comentat Rubio.
FashionUnited a vorbit cu designerul înainte de prezentare pentru a înțelege mai bine evenimentul, provocările și scopul său.
Cum alegi modelele pentru show-ul tău?
Nu îmbrac un câine care nu vrea să fie îmbrăcat. Crede-mă, intervievez proprietarul în detaliu înainte să încep. Trebuie să știu că animalul este în siguranță, că se simte confortabil și că nu are alergii. Nu forțez niciodată nimic.
Și modelele umane? Nu toată lumea știe cum să interacționeze cu câinii, nu-i așa?
Exact. Este o condiție obligatorie. Trebuie să treacă un test și să-i cunosc personal. Vreau să văd ce experiență au. Uneori, un model spune că se descurcă cu câinii, dar în practică nu știe cum să se poarte. Nu mă supăr, prefer să-i educ. Le spun: „Stai aici”, apoi aduc câinele cu proprietarul și îi las să se cunoască. Așa se creează o relație. Câinii trebuie să fie confortabili – sunt purtați de străini. Am un grup restrâns de modele cu care colaborez constant – și odată ce încep, nu mai vor să se oprească.

Ai menționat alergiile. Ce tipuri de materiale folosești?
Dacă e un material sintetic, nu respiră bine, ceea ce poate duce la bacterii sau iritații. Sunt și textile dure, care pot deranja pielea câinelui. Trebuie să țin cont de toate aceste detalii.
Deci preferi materialele naturale?
Da, prefer materialele naturale. Dacă nu, aleg un material cu plasa fină – permite circulația aerului și are elasticitate. Atât timp cât există ventilație, este în regulă. Sunt foarte atent – nu fac nimic care să afecteze bunăstarea animalului.
Cum reușesc câinii să rămână calmi în haosul unui show de modă?
Mulți mă întreabă asta. Câinii din show-urile noastre sunt antrenați, bine crescuți și socializați. Îmi aleg cu grijă colaboratorii. Tocmai am încheiat al 25-lea show din cadrul New York Fashion Week. Am fost primul designer care a pus câini pe podium la acest eveniment. De atunci, am făcut 25 de show-uri, fără niciun incident. Oamenii sunt uimiți – spun că e show-ul care le aduce zâmbetul pe buze.

Și pentru câinii care nu suportă să poarte nimic, cum reușești să le pui pălării?
Am inventat un sistem acum 20 de ani, pentru un concurs unde câinele trebuia să semene cu Willy Wonka – care, evident, poartă joben. L-am legat de zgardă, astfel încât când câinele stătea jos, pălăria îi cădea pe cap. Apoi am adăugat elastice: unul în spatele urechii și unul în față – acesta e micuțul meu secret.
Nu creezi doar haine pentru prezentări, ci și la comandă. Cine sunt clienții tăi?
Am clienți din toate categoriile – internaționali, socialite, tineri pasionați de modă. Tinerii adoră să experimenteze. Le ofer și oportunitatea ca animalele lor să apară în prezentările mele – un mare privilegiu. Le spun: „Uite cât de mult se distrează câinele tău. Vrei să apară în show-ul meu?” – este cel mai mare cadou pentru ei.

Cu toate cheltuielile și faptul că finanțezi singur evenimentul, Pet Gala rămâne un eveniment caritabil?
Absolut. Strângem fonduri pentru animale. Anul acesta, pentru Muzeul Câinelui AKC. În cariera mea am strâns 4,3 milioane de dolari pentru salvarea animalelor. Colaborez de 7 ani cu Guide Dog Foundation for the Blind. Acum două săptămâni am strâns 400.000 de dolari. Totul a început din dragoste pentru animalele abandonate – sunt vocea celor care nu pot vorbi.
Educ oamenii despre problemele câinilor: cancer, sterilizare, controlul populației. Promovez aceste cauze dincolo de strălucirea prezentărilor. Folosesc moda ca să atrag atenția – și apoi vorbesc despre ce contează cu adevărat.
Minunat. Ai inițiat și o campanie pentru câinii din adăposturi, nu?
Da, se numește Adopt Me Maybe. A atras multă atenție. Mesajul este simplu: adoptă, nu cumpăra. De ce să plătești mii de dolari pentru un câine, când altul așteaptă într-un adăpost o familie?
Prin faptul că le dai câinilor adoptați haine luxoase, transmiți un mesaj puternic.
Îi spunem povestea Cenușăresei. Am luat câini de pe stradă care acum apar în reviste de modă, purtând creații couture. Ce final mai fericit poate exista?