Igiena dentară la câini și pisici: Cât de des ar trebui să-i speli pe dinți?

O pisică este fotografiată cu gura deschisă. Sursa foto: Pexels

Grija pentru sănătatea orală este la fel de importantă pentru animalele noastre de companie, așa cum este și pentru noi. Dacă medicii dentiști ne recomandă să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, oare cât este indicat în cazul câinilor și pisicilor?

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

De ce este important periajul dentar pentru animalele noastre de companie?

Igiena dentară precară poate duce la numeroase probleme de sănătate. Studiile arată că un procent de 80%-90% dintre câinii de peste 3 ani au probleme dentare, scrie Pet MD. Și dacă vorbim despre pisici, între 50%și 90% dintre cele cu vârste de peste 4 ani pot suferi de boli dentare.

O dantură cu probleme înseamnă gingii inflamate și chiar pierderea dinților. Parodontoza netratată duce la probleme de rinichi, ficat sau inimă pentru că bacteriile din gură pot ajunge în sânge, iar sângele ajunge la celelalte organe din corp.

Așadar, îngrijirea orală a animalelor noastre de companie este foarte importantă. Câinii și pisicile au nevoie de dinți și gingii sănătoase, iar asta înseamnă periaj regulat al dinților și vizite regulate la medicul veterinar pentru curățări dentare profesionale.

Cât de des ar trebui să periezi dinții câinilor și pisicilor?

Pentru a preveni bolile dentare grave, este recomandat să periezi dinții animalului tău de cel puțin 2-3 ori pe săptămână acasă. În plus, o dată pe an, este necesară și o curățare dentară profesioală.

Cum ai grijă de dinții animalului tău de companie?

Câinii și pisicile nu vor accepta cu ușurință această rutină de îngrijire, de aceea trebuie să abordezi situația cu multă răbdare.

1. Folosește produse potrivite

Alege o pastă de dinți special concepută pentru câini și pisici. Pasta de dinți pentru oameni poate provoca probleme digestive animalelor noastre.

De asemenea, optează întotdeauna pentru o periuță de dinți specială pentru animale: este mai mică, iar perii sunt mai moi. Pentru dinții pisicilor – care sunt mai mici – poți folosi chiar și un bețișor cu bumbac dacă nu ai la dispoziție o periuță de dinți specială.

Alege întotdeauna produse aprobate de medicii veterinari.

2. Obișnuiește animalele cu periajul dentar încă de când sunt mici

Ideal este să obișnuiești câinii și pisicile încă de mici cu periajul dentar. Cățelușii și pisoiașii se adaptează mai ușor la această rutină decât animalele adulte.

3. Sesiunile de curățare dentară ar trebui să fie de scurtă durată

Cel mai probabil, animalul nu va tolera curățarea întregii guri dintr-o singură periere. Oprește-te la fiecare 5–10 secunde și oferă încurajări, mângâieri și vorbește-i pe un ton blând.

Periajul ar trebui să dureze între 30 de secunde și 1 minut. Important este ca întreaga experiență să fie cât mai plăcută pentru animalele tale de companie.

Pot opta pentru metode alternative?

Oricât de mult ți-ai dori, unii câini sau unele pisici nu se vor obișnui deloc cu periajul dentar, așa că trebuie să folosești metode alternative. Unele dintre cele mai comune sunt recompensele dentare pentru câini și pisici. Când câinii sau pisicile tale nu sunt compatibile cu rutina periajului dentar, cel mai bun sfat îl poți lua întotdeauna de la medicul veterinar.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *