La fel ca și oamenii, câinii sunt și ei afectați de temperaturile extreme și de expunerea prelungită la soare. Cum urmează vreme din ce în ce mai caldă, este important ca deținătorii de patrupede să știe cât de periculoase sunt temperaturile ridicate pentru câini și cum să-i protejeze de potențiale tragedii, potrivit American Kennel Club.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Cauzele insolației la câini
Cu toate că în cazul oamenilor se vorbește despre expunerea prelungită la soare, e bine de știut că, în cazul câinilor, insolația înseamnă supraîncălzirea organismului. Această acumulare de căldură se poate face chiar și prin simpla expunere la temperaturi ridicate, fără să fie neapărat sub bătaia directă a razelor soarelui.
Atunci, organismul animalului ajunge la o temperatură de peste 40 de grade, apare deshidratarea, este afectat sistemul cardiovascular, iar în cazuri mai grave se poate vorbi inclusiv despre insuficiență renală acută sau edem cerebral și chiar și deces.
Insolația la câini: Simptome
În urma expunerii prelungite la căldura excesivă, apar următoarele simptome, pe lângă temperatura de peste 40 de grade, precum gâfâitul puternic, respirație sacadată, salivare excesivă, puls accelerat și bătăi puternice ale inimii. De asemenea, limba se poate colora în roșu închis și apar vărsăturile, amețelile și tremurăturile.
Insolația la câini: Prevenție
Este important să nu lăsăm câinii în mașini. Acestea se supraîncălzesc pe perioada verii, iar în habitaclu, temperaturile pot depăși cu ușurință 50 de grade.
De asemenea, în perioadele caniculare, câinii trebuie să aibă în permanentă apă proaspătă ținută într-un loc umbros și, pe cât posibil, este de dorit să nu fie lăsați în curte. În caz contrar, asigurați-vă că au un adăpost la umbră unde să se retragă dacă le este cald.
În plus, în zilele cu temperaturi ridicate, sunt de evitat plimbările la orele amiezii, atunci când soarele este mai arzător.
Ce e de făcut?
Dacă ați constatat simptomele de mai sus la câinele dumneavoastră, vizita la medicul veterinar este imperios necesară. De asemenea, temperatura corpului poate fi scăzută cu ajutorul băilor în apă la o temperatură mai mică decât cea a corpului animalului. Răcirea trebuie să se facă treptat.
Foarte important de reținut este că patrupedul nu trebuie învelit în prosoape ude, întrucât asta favorizează menținerea unei temperaturi ridicate a corpului.