Un val de interdicții a lovit aproape 20 de orașe din Iran, unde plimbarea câinilor pe stradă a fost interzisă oficial, notează Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Autoritățile invocă motive de igienă, siguranță și ordine publică, însă realitatea din spatele acestei decizii este una cu accente religioase, culturale și politice.
De ce câinii sunt considerați „impuri” în Iran
În cultura și religia islamică, câinii, alături de alte animale, sunt priviți ca fiind impuri. Deși nu există o lege clară care să interzică deținerea unui animal de companie, liderii religioși și oficialii conservatori condamnă de ani de zile acest obicei, văzându-l ca pe un semn de influență occidentală.
„Dacă această practică seamănă cu cea a non-musulmanilor, promovează cultura lor sau provoacă tulburări vecinilor, ea este considerată interzisă”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei încă din 2017.
Ce pățesc cei care încalcă regula
Cel puțin 17 orașe, printre care Ispahan, Kerman și Ilam, au anunțat în ultimele zile că plimbarea câinilor în spațiile publice este complet interzisă. Cei care nu respectă decizia riscă să se aleagă cu dosare judiciare, iar animalele ar putea fi confiscate.
Deși în capitala Teheran există o directivă similară încă din 2019, aceasta nu a fost aplicată cu strictețe. Totuși, mulți stăpâni își plimbă animalele doar în cartierele luxoase, unde magazinele de animale și cabinetele veterinare sunt mai numeroase.
Un conflict între modern și tradițional
Chiar dacă Iranul rămâne o țară majoritar conservatoare, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți iranieni au început să adopte animale de companie, în special câini și pisici. Decizia autorităților vine pe fondul tensiunilor dintre generații și al diferențelor de mentalitate dintre mediul urban și cel rural, dintre elitele tinere și structurile religioase tradiționale.
Citește și:
Cum ajută pisicile și câinii medicina umană să găsească tratamente pentru cancer