Fermele de insecte pot concura cu ingredientele convenționale pentru hrana animalelor: Firma bulgară Nasekomo stabilește un nou record în Europa

Larve de insecte ținute în mână de un angajat al unei ferme de insecte Sursa foto: Nasekomo

Nasekomo stabilește un nou reper în profitabilitatea bioconversiei cu insecte. Compania biotech din Bulgaria demonstrează că fermele de insecte pot concura cu ingredientele convenționale pentru hrana animalelor, notează GlobalPETS.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Nasekomo, cu sediul în Sofia, susține că a atins un raport de conversie a hranei (FCR) de 25%, un nou record care este cu o treime mai mare decât soluțiile tradiționale pe bază de lăzi. Platforma proprietară a companiei, Automated Insect Rearing Beds and Bots, combină agricultura verticală pe substrat adânc, roboți, analize bazate pe inteligență artificială și un control complet al mediului, fără utilizarea lăzilor.

Marc Bolard, co-fondator și CEO al Nasekomo, spune că este un moment-cheie pentru industria pet food și vede un potențial uriaș. „Asta înseamnă că putem începe să pătrundem pe piețe reale — hrană pentru animale de companie, acvacultură, chiar și hrană pentru păsări — cu un produs care nu este doar sustenabil, ci și viabil economic. Nu e doar despre a atinge o cifră. E despre a deschide uși,” subliniază el pentru GlobalPETS.

Inteligență artificială și roboți

La baza platformei firmei se află un robot de afânare, cu senzori încorporați care ajută la reglarea precisă a umidității și temperaturii în fiecare etapă de creștere a larvelor.

Acesta este conceput pentru a fi flexibil, ocupându-se de tot, de la amestecare și udare la re-hrănire, răcire, încălzire și monitorizare în timp real. Astfel, sistemul se poate adapta constant pentru a menține condițiile optime, ajutând larvele să se dezvolte uniform și eficient de la început până la sfârșit.

Fiecare unitate poate avea până la 81 de metri lungime și 12 etaje în înălțime, procesând aproximativ 16.000 de tone de hrană pe an. Aceasta se traduce în aproximativ 4.000 de tone de larve anual, pe baza unei rate de conversie de 25%. Sistemul folosește inteligență artificială pentru a monitoriza totul, a ajusta unde este nevoie și a menține fluxul operațional fără întreruperi. Este conceput să fie modular, eficient energetic și o opțiune viabilă pentru extinderea fermelor de insecte.

Dezvoltarea platformei firmei a fost susținută de gigantul german Siemens.

Sursa foto: Nasekomo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *