Axolotul, o specie unică de salamandră, este un animal de companie acvatic originar din Mexic, cunoscut sub denumirea de „peștele umblător mexican”. Spre deosebire de salamandrele tipice, acest animal își păstrează trăsăturile juvenile pe tot parcursul vieții, rămânând acvatic, cu branhii externe și evitând metamorfoza, relatează The Spruce Pets.
Acest aspect îl face un animal de companie neobișnuit, dar fascinant de observat, mai degrabă decât de manipulat, datorită pielii sale delicate și permeabile și a corpului cu multe cartilaje.
Cu o dimensiune de 15-20 de centimetri și o durată de viață de până la 15 ani, axoloții necesită puțină întreținere, dacă adăpostul lor este gestionat corespunzător. Un acvariu de 55-75 de litri, cu un capac sigur, este esențial, deoarece axoloții pot încerca să sară.
Mediul lor ar trebui să includă o adâncime suficientă a apei, temperaturi scăzute (14-20°C) și un loc întunecat pentru a se ascunde. Sunt recomandate acvariile cu filtre, iar schimbarea parțială a apei săptămânal este esențială pentru menținerea igienei și a chimiei apei. Dimensiunea adecvată a pietrișului este, de asemenea, importantă pentru a evita obstrucțiile gastrointestinale.
Acvariul trebuie păstrat curat
Axoloții sunt creaturi solitare care ar trebui ținuți singuri sau, cu precauție, cu alți axoloți maturi, deoarece cei tineri pot manifesta comportament canibal. În sălbăticie, se hrănesc în principal cu nevertebrate mici, iar în captivitate pot fi hrăniți cu creveți, viermi și pelete de pește din comerț. Rutinele de hrănire variază în funcție de vârstă și mărime. Axolotlii tineri (sub 15 cm) trebuie hrăniți zilnic, iar cei adulți la 2-3 zile, dar nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Este recomandat să li se ofere o cantitate de hrană pe care o pot consuma în câteva minute.
Deși au capacități de regenerare, axoloții sunt vulnerabili la condiții insalubre. Întreținerea necorespunzătoare a acvariului poate duce la infecții și intoxicație cu amoniac, afectându-le sănătatea.
Axoloții provin în principal de la crescători, din cauza amenințărilor asupra habitatului lor natural. Prețul lor este de 200-300 de lei pe site-urile de anunțuri din România. Variantele de culoare rare pot fi mai scumpe. În magazinul online Endler.ro, un axolot costa 75 de lei, dar stocul apare epuizat în acest moment.
Este un animal pe cale de dispariție
Axolotul este originar din Mexic și este un animal cunoscut pentru aspectul său unic și capacitatea remarcabilă de regenerare. Are branhii externe, ceea ce îi conferă un aspect ușor înfricoșător, dar și fermecător.
Deși ajunge la maturitate sexuală, rămâne în stadiul de larvă pe tot parcursul vieții, un fenomen numit neotenie. Este o specie pe cale de dispariție și este foarte apreciată în cercetarea științifică datorită abilităților sale regenerative.
Habitatul natural al axolotului este strict legat de o anumită regiune din Mexic. Aceste creaturi fascinante se găsesc în mod natural în lacurile și canalele din complexul Xochimilco, aflat în apropiere de capitala Mexico City. Acest ecosistem unic, cunoscut și sub numele de „Grădinile plutitoare”, este format dintr-o rețea de canale și insule artificiale create de azteci pentru agricultură.