E bine știut faptul că pisicile văd mult mai bine noaptea decât oamenii. Ba chiar studii recente au demonstrat că vederea lor este de până la cinci ori mai bună decât a noastră. Așa că este firesc să ne punem întrebarea dacă si prietenii noștri câini au această abilitate. Cu siguranță, ei văd mai bine decât noi pe înserat sau dimineața, când începe să se lumineze puțin, întrucât au abilitatea de a depista forme și mișcări mai bine decât o pot face oamenii, scrie Reader’s Digest.
Cum văd câinii pe întuneric?
Retina este responsabilă de asta. Potrivit expertului veterinar Katy Nelson, în general, retina are celule sensibile la lumină, care îi ajută atât pe câini, cât și pe oameni să vadă în semiîntuneric. Numai că patrupedele au mai multe astfel de celule decât au oamenii. Așa se face că ei pot vedea mai bine decât stăpânii lor.
Cât de bine pot vedea câinii în întuneric?
Se pare că acea privire înduioșătoare cunoscută drept “puppy eyes” este cea care le servește câinilor: “Ochii lor, la fel ca cei ai pisicilor sau ai altor mamifere, au o pupilă mai mare decât ochii umani, care permit unei cantități mai mari de lumină să pătrundă în interior. În plus, câinii au un câmp vizual mai vast decât al oamenilor, mai ales datorită faptului că au ochii poziționați mai departe unul de celălalt decât cei umani”, a declarat dr. Nelson.
Cât de confortabili sunt câinii în întuneric?
Câinii au, la fel ca oamenii, un ritm circadian influențat de lumină. Așadar, se odihnesc mai bine în întuneric. Totuși, dacă sunteți plecați de acasă, este bine să îi lăsați o lumină aprinsă peste noapte. Asta va ajuta ca spațiul să pară mai normal în absența dumneavoastră și să ajute câinele să se relaxeze. Totuși, nu este comun ca un câine să se teamă de întuneric. Dacă dă semne de anxietate în lipsa luminii, cel mai probabil alta este cauza. Pot fi artificii sau tunete și fulgere.
De ce strălucesc ochii câinilor în întuneric?
Probabil că ați observat acest luciu al ochilor cățeilor în lumina farurilor mașinilor, în timpul plimbărilor sau de la blițul camerei foto. Acest fenomen este cauzat de tapetum lucidum, un strat reflectorizant situat în spatele ochilor câinilor.
“Acesta are rolul de a reflecta lumina pe retină, mărind cantitatea de lumină care intră în interior”, afirmă dr. Nelson. Oamenii nu au tapetum lucidum, ceea ce îi face pe câini să fie de cinci ori mai sensibili la lumină decât noi.