Răul de mașină la câini: ce poți face pentru a le ușura călătoria

Caine in spatele unei masini Sursa foto: freepik.com

Bălește excesiv, își umezește des botul, vomită, se vaită și nu vrea nicicum să intre în mașină – sunt toate semne că al tău câine are, cel mai probabil, rău de mișcare. Cel mai adesea, răul de mișcare apare încă de când este pui și, pentru unii câini, rămâne o problemă toată viața. Iată ce sfaturi au specialiștii pentru a le ușura călătoriile cu mașina.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Răul de mașină la câini: Pregătiri – pentru animal și stăpân

Dacă aveți un drum planificat cu mașina, e de preferat ca blănosul să nu mai mănânce nimic cu câteva ore înainte, până la 8 ore. De exemplu, dacă plecați dimineața, ultima masă este cea din seara de dinainte. Apa va rămâne, ca întotdeauna, la discreție.

Unii medici veterinari recomandă, de asemenea, administrarea de pastile pentru răul de mișcare, cu câteva zile înainte de călătorie. Nu dați câinelui pastile fără să consultați un specialist. Asigurați-vă că urmați întocmai indicațiile doctorului, care va ști cel mai bine ce să recomande în funcție de starea de sănătate a câinelui.

Înainte de a aduce câinele în mașină, e de preferat să așezi pe bancheta din spate, unde va sta blănosul, o husă protectoare și covorașe absorbante deasupra. Din cauza fricii de mașină, câinele poate nu numai să vomite și să bălească excesiv, ci chiar să facă pe el, necontrolat.

Nu uitați să asigurați câinele pe banchetă – cu centura de siguranță specială sau scaun auto pentru câini. Pentru alți câini, transportul în cușcă este soluția cea mai potrivită. De ajutor este să-i aduceți pătura preferată, perna sau jucăria de acasă, dar și una nouă, pentru a asocia experiența mersului cu mașina cu ceva pozitiv.

Să ne înțelegem câinele!

Imaginați-vă că blănosul ba va simți că nu are aer, ba că nu are unde să se miște, ba că nu are scăpare din acel vehicul, în care parcă totul se zdruncină, ba că sunetele de pe stradă, chiar și înfundate, îl copleșesc. Pentru unele animale, e o experiență care le îngrozește efectiv și, de aceea, nu trebuie certați că fac “mizerie” dacă vomită.

Stăpânul trebuie să înțeleagă toate aceste stări ale animalului și să nu aibă așteptări nerealiste, ca de exemplu, într-o săptămână, să nu mai aibă rău de mașină. Veți observa că, cel mai probabil, câinele va fi ori panicat și inactiv, ori extrem de agitat – nu-i vorbiți aspru, nu strigați la el, pentru că nu-l ajută. Cuvintele blânde, atmosfera calmă vor face ca animalul să fie ceva mai liniștit, deși în stomacul lui e, probabil, “revoluție”.

Acomodarea se face treptat

Cel mai bun mod de a-i diminua anxietatea e să-l plimbăm înainte, să-l lăsăm să se relaxeze înainte de orice călătorie cu mașina.

La început, facem doar exerciții de acomodare. Asta înseamnă să-l luăm în mașină, cu calm, să pornim motorul și să stăm pe loc câteva minute, pentru a-i da răgaz să se obișnuiască cu mirosul, cu temperatura aerului, cu spațiul închis și restrâns. Dăm drumul la aerul condiționat – aerul trebuie să fie mai degrabă rece – sau la geamuri, pentru a-i oferi o gură de aer proaspăt și pentru a scădea presiunea aerului, care i-ar putea reduce senzația de greață. De data aceasta, nu mișcăm mașina de pe loc.

Facem același lucru și a doua zi, dar avansăm puțin – mișcăm mașina și facem o foarte scurtă călătorie, să zicem până la colț și înapoi, în timp ce-i vorbim pe un ton calm, să-l asigurăm că totul e bine. Dacă avem timp, putem să repetăm același exercițiu, pentru a vedea ce-i face mai bine câinelui, putem chiar să punem și un fond muzical liniștitor, dedicat câinilor anxioși. A treia zi, de exemplu, putem să mergem în parc, pentru ca blănosul să înțeleagă că la destinație îl așteaptă distracția.

Nu faceți mișcări bruște și, pe cât posibil, nu lungiți totul la mai mult de 20-30 de minute. De mare ajutor ar fi și dacă un alt membru al familiei ar putea sta în spate, pe banchetă cu câinele, pentru a-l mângâia, a-i vorbi, a-i oferi sprijin. La fel ca în cazul oamenilor, și ei vor suporta mai ușor mișcarea dacă privesc înainte, așa că asigurați-vă că pot face acest lucru.

Dacă problema persistă…

Totul ține de timp și de obișnuință. Unii câini, spun specialiștii, nu vor scăpa niciodată de răul de mașină, dar problema poate fi gestionată, cu calm, în timp.

De la mici excursii de câteva minute, câinele va putea să ajungă să le suporte și pe cele de câteva ore. Nu va fi încântat, dar măcar va ști la ce să se aștepte, iar dacă la destinație se va juca în aer liber, pe o plajă sau într-o pădure, va ști că merită efortul. Nu uitați să faceți mereu pauze în timpul călătoriei, să-i dați apă proaspătă și ocazia să-și facă nevoile pe un spațiu deschis, preferabil cu iarbă.

Alegeți cu grijă ce călătorii faceți cu el și evitați drumurile inutile. Gândiți-vă întâi la sănătatea lui.

Surse: vcahospitals.com, American Kennel Club, webmd.com

Sursa foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *