Șapte lucruri surprinzătoare de care pisicile se tem. Devin nebune în preajma lor / Asta explică purtarea sălbatică

pisica se ascunde sub pat sursa foto: Freepik

Pisicile sunt percepute încrezătoare, independente și chiar puțin arogante. Sunt animale care te roagă din priviri să le hrănești și se supără dacă nu le bagi în seamă. Dar în spatele acestei atitudini de stăpâne ale casei se ascund unele dintre cele mai sensibile și ușor de speriat animale de companie. Un zgomot neașteptat sau un obiect neobișnuit poate declanșa o reacție dramatică.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Fricoasele deghizate în feline regale: Ce lucruri aparent banale pot speria o pisică

Deși te-ai putea aștepta ca o pisică să se sperie de aspirator, tunete sau vizita la veterinar, s-ar putea să fii uimit de cât de multe alte lucruri aparent inofensive îi provoacă panică.

Castravetele, „inamicul” numărul unu

Unul dintre cele mai răspândite exemple de pe internet este frica pisicilor de castraveți. Există zeci de videoclipuri în care felinele sar speriate în aer când observă un castravete plasat în spatele lor. Dar de ce au reacția asta?

Medicul veterinar Liza Cahn susține că această reacție ar putea fi rezultatul unui reflex de supraviețuire: „Unii consideră că forma castravetelui seamănă cu un șarpe, un prădător natural al pisicilor. Alții spun că este mai degrabă despre apariția bruscă a unui obiect necunoscut în mediul lor”. Indiferent de motiv, acest gest aparent amuzant este, de fapt, stresant pentru animal și nu ar trebui încurajat.

Aceeași reacție o pot provoca alte fructe și legume. Un utilizator Reddit povestește despre pisica sa care, deși devorează orice mâncare, fuge din cameră când simte mirosul unei căpșuni, notează Kinship.

Baloanele și bulele

Un alt factor de stres îl reprezintă baloanele și bulele de săpun. Pisicile par să fie înfricoșate nu doar de aspectul acestora, ci mai ales de mișcarea lor imprevizibilă și de faptul că se sparg brusc, uneori cu un sunet puternic.

Un stăpân povestește că pisica lui, de obicei neînfricată, nu se teme de câini sau aspirator, dar o simplă bulă o face să se panicheze complet. Este un exemplu perfect de cum lucrurile aparent neînsemnate dau o reacție exagerată.

Folia de aluminiu: textură, zgomot și asocieri negative

Dacă ai desfăcut vreodată o folie de aluminiu în prezența unei pisici, probabil ai observat cum se retrage brusc sau chiar fuge. Dr. Cahn explică: „Suprafața lucioasă, zgomotul specific și textura neplăcută pot fi factori declanșatori. În plus, folia este uneori folosită pentru a descuraja comportamentele nedorite, cum ar fi urcatul pe blaturi, putând crea asocieri negative”.

Schimbările

Spre deosebire de câini, pisicile nu se adaptează ușor la schimbări în mediul lor. Chiar și o modificare minoră, precum adăugarea unei noi piese de mobilier sau mutarea litierei, le creează disconfort.

„Pisicile sunt creaturi ale rutinei și se simt în siguranță într-un mediu familiar”, spune dr. Cahn. Dacă ai observat un comportament anxios după o reamenajare a camerei, să știi că aceasta ar putea fi cauza.

Spațiile mici

Felinele iubesc cutiile și spațiile mici doar când le aleg singure. Dacă o pisică se simte forțată să intre într-un spațiu strâmt, cum ar fi o cușcă de transport, poate reacționa cu teamă.

„Deși explorarea unui spațiu mic este tentantă, a fi prinsă fără opțiune de evadare devine rapid o sursă de stres”, subliniază dr. Cahn.

Ticăitul ceasului

Un alt exemplu straniu este frica de ceasuri care ticăie. Deși acest sunet pare inofensiv, unele pisici devin agitate în prezența lui. Un utilizator de Reddit povestește cum pisicile sale au refuzat să se mai apropie de peretele unde era montat un ceas cu ticăit vizibil. Motivul? Poate fi pur și simplu sensibilitatea crescută la sunetele repetitive și continue, specifice felinelor.

Măștile și deghizările

Pentru pisici, recunoașterea feței umane este esențială. Când îți acoperi chipul cu o mască, chiar și una amuzantă sau inofensivă, pisica ta se poate speria, neînțelegând cine ești.

Ce poți face dacă pisica ta este prea sperioasă

Unii se amuză când văd o pisică sărind în aer de frică, însă aceste reacții pot fi dăunătoare dacă sunt frecvente. Un animal anxios sau stresat constant poate avea probleme de comportament sau sănătate.

Medicul veterinar Liza Cahn recomandă să discuți cu un specialist, dacă pisica ta este foarte fricoasă. Există soluții, de la modificări ale mediului, până la terapii comportamentale sau suplimente calmante.

Regine fragile în blană de catifea

Pisicile sunt, fără îndoială, animale misterioase, sensibile și deseori surprinzător de fragile emoțional. Deși se poartă ca și cum ar conduce lumea, au temeri pe care nici măcar ele nu le pot explica. Iar pentru noi, stăpânii lor devotați, asta înseamnă să le oferim un spațiu sigur, previzibil și plin de iubire chiar și atunci când fug speriate de o…căpșună.

sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *