Odată cu revenirea la birou după pandemie, mulți proprietari de câini se confruntă cu o problemă neașteptată: anxietatea animalelor de companie. Date recente arată că unul din nouă proprietari de câini a ales să își ia patrupedul cu el la muncă, iar tendința este și mai vizibilă în rândul generației Z, unde unul din cinci angajați își aduce câinele la birou, potrivit DailyMail.
Un expert în comportamentul canin subliniază că problemele legate de separare au devenit mai frecvente la câini, în special la cei care s-au obișnuit cu prezența constantă a stăpânilor în perioada pandemiei.
Pentru unii, această situație înseamnă că acum își iau animalele de companie la birou, chiar dacă trebuie să facă naveta.
O soluție economică și benefică pentru unii
De exemplu, Amanda Sefton, în vârstă de 27 de ani, din cartierul Finchley, călătorește de trei ori pe săptămână cu cockapoo-ul său, Otis, spre biroul din Londra. Pe lângă faptul că patrupedului îi este mai bine lângă proprietar, sunt eliminate și costurile pentru îngrijire.
„Pet daycare este atât de scump, încât este mai ușor și mai accesibil să îmi iau câinele cu mine la birou. Este relativ simplu să îl pregătesc pe Otis pentru drum – mă asigur că am la mine recompense, pungi pentru excremente și apă, iar pe parcursul călătoriei îl țin pe genunchi sau între picioare. Nu este doar un avantaj pentru mine – colegii mei sunt întotdeauna încântați când Otis intră în birou. Aduce un pic de veselie într-un mediu de lucru agitat”, a explicat Amanda.
Cum să îți pregătești câinele pentru perioadele de separare
Dom Burke, specialist în comportamentul canin, spune că animalele trebuie să fie obișnuite treptat cu singurătatea. De asemenea, proprietarii sunt încurajați să facă o plimbare lungă sau o sesiune de joacă înainte de a pleca, deoarece acest lucru ajută câinii să își consume energia și să se relaxeze.
Crearea unui mediu confortabil este esențială, prin asigurarea de apă proaspătă, a unei jucării de ronțăit sau a unui puzzle alimentar, precum și un culcuș primitor.
Este recomandat, de asemenea, să existe un obiect cu mirosul proprietarului pentru a le oferi animalelor confort.
„Păstrați lucrurile calme atunci când plecați și când vă întoarceți acasă. Deși este minunat să fim întâmpinați cu entuziasm, dacă ne suprastimulăm câinele când ne întoarcem, acest lucru îl poate face să tolereze mai greu perioadele de separare. Folosiți zgomot de fundal – lăsarea televizorului sau a radioului la un volum redus poate oferi o senzație de companie și poate reduce zgomotele externe care ar putea să-i sperie”, spune expertul.
Foto: Canva