10 alimente pe care papagalii nu le pot mânca: sunt toxice pentru peruși

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Papagalii sunt extrem de populari în casele din România. La fel ca în cazul altor păsări de companie, alimentația corectă este esențială pentru a-i menține sănătoși și fericiți. Printre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont sunt: ce alimente trebuie evitate și cum să le oferi perușilor o dietă echilibrată, transmite Be.chewy.

Alimente interzise pentru papagali

60% din hrana unui papagal ar trebui să fie un amestec de semințe (între 10 și 12 tipuri de semințe diferite). Restul de 40% din alimentație să fie format din fructe proaspete și legume. Din când în când, poți adăuga și nuci precum cele de pin sau fistic, care pot servi drept recompensă în dresarea papagalului. Pe de altă parte, există anumite alimente pe care papagalii nu trebuie să le consume sub nicio formă:

Zahăr

Papagalii nu pot digera corect zaharurile, iar consumul acestora poate duce la probleme serioase ale sistemului nervos și cardiovascular.

Ciocolată

Deși pare inofensivă pentru oameni, ciocolata este extrem de toxică pentru papagali. Conține substanțe care afectează inima și sistemul digestiv al acestora.

Avocado

Cu toate că papagalii au voie să consume fructe zilnic, avocado trebuie evitat din cauza conținutului său ridicat de grăsimi. Chiar și o cantitate mică provoacă nervozitate, agitație și chiar tahicardie.

Lapte și produse lactate

Papagalii au intoleranță la lactoză, iar consumul de lapte sau produse lactate poate duce la diaree.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Sare

Alimentele sărate sunt periculoase pentru papagali. Consumul de sare provoacă toxicitate, ducând la creșterea urinării și setei, tremur și dificultăți de mers.

Pătrunjel

Deși este un condiment obișnuit în bucătăria românească, pătrunjelul este toxic pentru papagali (probleme renale și digestive).

Usturoi

Usturoiul adaugă savoare multor preparate îndrăgite, dar pentru păsări este periculos. Atât usturoiul proaspăt, cât și cel pudră – și mai concentrat – provoacă reacții severe, precum vărsături, diaree și alte probleme digestive. Dacă este consumat frecvent, usturoiul cauzează anemie hemolitică (o boală care reduce numărul globulelor roșii), dificultăți respiratorii și, în cazuri grave, chiar moartea.

Ciuperci

Experții recomandă să eviți ciupercile în alimentația păsărilor. Anumite ciuperci „exotice” pot fi toxice, iar unele cauzează probleme digestive la peruși. De asemenea, tulpinile și pălăriile anumitor tipuri de ciuperci duc la insuficiență hepatică.

Ceapă

Indiferent dacă este gătită, crudă sau uscată, ceapa este interzisă papagalilor (provoacă diaree, vărsături și alte tulburări digestive). La fel ca usturoiul, aceasta poate cauza anemie hemolitică (o afecțiune ce reduce numărul globulelor roșii), dificultăți respiratorii și, în cazuri severe, este fatală.

Roșii

Roșiile proaspete nu sunt în mod direct toxice pentru păsări, însă mulți veterinari te sfătuiesc să le eviți, deoarece aciditatea lor irită sistemul digestiv aviar. De asemenea, produsele pe bază de roșii, precum ketchup-ul și salsa, nu sunt recomandate perușilor.

Dacă perușul consumă un aliment interzis, acesta poate suferi o reacție toxică, iar simptomele care trebuie monitorizate includ pierderea poftei de mâncare, ochii roșii, diaree, dificultăți de respirație și schimbări în comportament. Este important să consulți un medic veterinar dacă observi oricare dintre aceste semne.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *