10 alimente toxice pentru câini: nu-ți lăsa patrupedul să le guste! Strugurii se numără printre ele

Există alimente care îi dăunează câinelui! Sursă foto: pexels.com

Multe dintre alimentele pe care oamenii le consumă nu sunt bune și pentru câini! Ai încercat vreodată să-i dai un bob de strugure cățelului? Nu mai face asta! Există foarte multe alimente care îi pot dăuna animalului, în funcție de cantitatea consumată și de cât de sănătos este patrupedul, potrivit four-paws.org.

10 alimente pe care câinii nu trebuie să le consume

Dacă prietenul tău canin ajunge să mănânce un aliment toxic, atunci trebuie să ceri sfatul medicului veterinar. Nu da de bună voie cățelului tău alimente care îi pot afecta sănătatea și nu le lăsa la îndemâna lui!

Îți prezentăm o listă cu 10 alimente care pot afecta sănătatea câinelui tău:

Strugurii și stafidele

Acidul tartric din struguri și stafide afectează organismul câinelui. Patrupedul care mănâncă struguri și stafide se poate confrunta cu insuficiență renală acută. Primele simptome ale intoxicației cu struguri sau stafide sunt: vărsături, diaree, pierderea poftei de mâncare și letargie. Semnele mai grave nu apar decât după 24 până la 48 de ore. Dacă patrupedul nu este tratat la timp, va intra în comă și este foarte puțin probabil să își revină.

Nu toți câinii care mănâncă struguri se intoxică, fiecare câine reacționând diferit la toxine. Totuși, dacă observi că patrupedul a mâncat struguri, sună la veterinar și încearcă să-l faci să vomite pentru a diminua absorbția de toxine.

Avocado

Avocado este mai puțin periculos pentru câini decât pentru alte specii de animale (iepurii, porcușorii de Guineea sau papagalii pot muri din cauza consumului de avocado). Principalul risc pentru câini constă în conținutul ridicat de grăsimi din avocado, care poate provoca iritații ale mucoaselor din tractul gastrointestinal și pancreatită (inflamația pancreasului). De asemenea, sâmburele mare poate fi periculos pentru cățel. Dacă este înghițit, acesta poate rămâne blocat în tractul digestiv și poate fi necesar să fie îndepărtat chirurgical.

Ciocolata

Nu-i da câinelui tău ciocolată! Ciocolata este toxică pentru căței întrucât conține teobromină, care stimulează sistemul nervos central și inima, crește tensiunea arterială și provoacă indigestie. Simptomele de intoxicație cu ciocolată cuprind agitație, nervozitate, tulburări de echilibru, palpitații și crize epileptice.

Ciocolata neagră are o cantitate mai mare de teobromină față de ciocolata albă sau de cea cu lapte. Intoxicația severă cu teobromină la câine poate provoca pierderea coordonării și convulsii și duce chiar la comă și deces.

Alimentele grase sau prăjite

Așa cum alimentele grase pot afecta sănătatea oamenilor, și cățeii care le consumă sunt predispuși problemelor de sănătate, cum ar fi pancreatita sau obezitatea.

Nuci

În general, nucile au un conținut ridicat de grăsimi și sunt extrem de calorice, iar câinele care consumă acest aliment este predispus să aibă probleme cu stomacul. De asemenea, câinele se poate sufoca din cauza nucilor.

Nucile de macadamia, fiind foarte bogate în ulei, sunt foarte periculoase pentru câini. Semnele de intoxicație cu nuci de macadamia apar în mai multe faze. Primele simptome (care includ vărsături, febră și letargie) apar de la 3 până la 6 ore după ingerarea unei cantități periculoase. În faza următoare (la 6-12 ore după ce a mâncat), câinelui îi va fi dificil să se deplaseze sau să stea în picioare.

Alcool

Rinichii câinelui nu pot procesa eficient alcoolul. Băuturile alcoolice și fructele care fermentează îi pot provoca prietenului canin greață, vărsături, diaree, lipsă de coordonare, dezorientare. Simptomele mai grave ale intoxicației cu alcool cuprind: respirația lentă, tremurat, convulsii, comă.

Usturoi, ceapă

Aceste alimente sunt periculoase pentru câini atât crude, cât și gătite. Usturoiul și ceapa dăunează globulelor roșii, astfel încât acestea devin fragile și se sparg. Odată cu scăderea numărului de globule roșii, patrupedul devine anemic.

Xilitol

Acest îndulcitor provoacă o eliberare puternică de insulină la câini, ceea ce duce la o scădere drastică a zahărului din sânge (hipoglicemie). Dacă nu este tratată, hipoglicemia poate pune viața animalului în pericol. Simptomele includ: tremurat, apatie, slăbiciune, lipsă de coordonare, dezorientare și tulburări de vedere. Sunt posibile, de asemenea, convulsii epileptice, insuficiență hepatică și comă. Chiar și cantități mici de xilitol pot fi periculoase pentru câini!

Oase

Deși poate fi greu de crezut, oasele pot fi dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea câinelui. Dinții prietenului canin se pot rupe pe un os dur, iar limba și obrazul pot fi străpunse de așchii ascuțite. Bucățile de os care sunt înghițite accidental se pot depune uneori în esofag sau în trahee.

Dacă fragmente osoase ascuțite ajung în tractul gastrointestinal, acestea pot deteriora membrana mucoasă. În cazuri extreme, peretele gastrointestinal poate fi perforat, ceea ce face ca alimentele și conținutul intestinal să pătrundă în cavitatea abdominală. Acest lucru poate duce la peritonită, care poate fi fatală.

Aluatul crud

Dacă patrupedul mănâncă aluat crud, acesta se dilată în stomac. Asta duce la balonare și, în cele mai grave cazuri, la o afecțiune periculoasă cunoscută sub numele de torsiune gastrică (răsucire a stomacului).

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *