Premieră în școlile din România: curs opțional despre bunăstarea animalelor: „După ce va fi pilotat un an, doi, în Ilfov, va fi analizat de specialiști din minister, ca să fie aprobat la nivel național”

caini, scoala, copii, caine in scoala Sursa foto: arhiva personala

Premieră în școlile din România: curs opțional despre bunăstarea animalelor. „După ce va fi pilotat un an, doi, în Ilfov, va fi analizat de specialiști din minister, ca să fie aprobat la nivel național”, spune insectorul școlar general adjunct Cristina Ghiță, de la ISJ Ilfov.

Într-o țară plină de câini abandonați și nesterilizați, iubitorii de animale demonstrează că empatia, respectul și responsabilitatea față de ființele necuvântătoare se învață. Timp de doi ani, elevii din localitățile ilfovene  Domnești și Ciolpani, au făcut cursuri interactive, ținute de Direcția Protecția Animalelor, Asociația Animal Society și de… mai mulți căței.

„Copiii au fost curioși, deschiși, am primit foarte multe întrebări. Și  pentru că am primit cereri de la multe școli, ne-am gândit că e mult mai bine să introducem această materie în școli, ca să nu luăm niciunui elev șansa de a învăța”, spune Anita Ciucur, consilier în Direcția Protecția Animalelor CJ Ilfov.

Cursul este o premieră la noi în țară. Specialiști din ISJ, Direcția Protecția Animalelor și voluntari lucrează împreună la materia școlară și se inspiră după modele din străinătate.

caini, scoala, copii, caine in scoala
Sursa foto: arhiva personala

„Încercăm să dezvoltăm responsabilitatea, țintim direct la părinți, prin copii. Este un curs de conștientizare, care pune accent pe componenta psihoeducațională. Încă lucrăm la el, este un volum enorm de muncă”, explică insectorul școlar general adjunct Cristina Ghiță, de la ISJ Ilfov.

Oana Vasiliu este medic veterinar și contribuie voluntar la realizarea noului curs despre bunăstarea animalelor. Oana Vasiliu: „Este un demers extraordinar, așa intrăm în normalitate. Vrem să abordăm subiecte precum animalele de companie, sălbatice, de fermă, utilitare, care salvează vieți. Este un curs despre ce ar trebui să însemne relația om-animal, gândit ca o dezbatere, interactiv, dar și cu teme pentru acasă, care stimulează creativitatea sau cu filme de vizionat în timpul liber.”

caini, scoala, copii, caine in scoala, baiat cu caine
Sursa foto: arhiva personala

Empatia chiar se învață și un astfel de curs privind protecția animalelor este vital pentru cei mici, afirmă psihologul Carla Buleanu. Această precizează că „ne naștem cu un procent mic de empatie, restul fiind un comportament deprins în perioada copilăriei și dezvoltat ulterior. Empatia se dezvoltă atunci când copilul reușește să identifice trăirile și emoțiile altei ființe și să aibă capacitatea de a se simți ca și cum ar fi în locul ființei din fața lui. ”

Materia opțională va fi introdusă în Ilfov în anul școlar 2024-2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *