Câinii folosesc diverse tipuri de vocalize, poziții corporale și mișcări, cum ar fi fluturarea cozii, pentru a transmite mesaje altor câini și oamenilor. La fel ca lătratul sau mârâitul, urletul este o vocalizare caracteristică pe care câinii o folosesc pentru a comunica, conform Business Insider.
Câinii urlă din mai multe motive, inclusiv pentru a atrage atenția sau pentru a recunoaște alți câini, explică Elizabeth Dimit, dresor de câini la Dogtopia, un serviciu de creșă și internat pentru câini.
Toți câinii sunt capabili să urle, dar acest comportament este mai evident la anumite rase, cum ar fi Beagle sau Husky, spune Dimit. Iată cinci motive pentru care câinii urlă și când este cel mai probabil să-i auziți:
1. Câinele reacționează la ceva ce aude
Mulți câini urlă atunci când sunt stimulați de sunete înalte, precum sirenele sau alarmele. Câinele dumneavoastră poate urla și la muzică, spune Rebecca Greenstein, medic veterinar.
Aceste reacții la zgomote puternice sunt un instinct ancestral. Lupii folosesc urletul pentru a comunica între ei în sălbăticie. Urlând, câinele încearcă să recunoască faptul că aude sunetul și că este pregătit să răspundă.
Acest tip de urlet începe, de obicei, atunci când câinele aude sunetul declanșator și se oprește atunci când sunetul se termină. Deși poate fi enervant, de obicei nu este un motiv de îngrijorare.
2. Încearcă să vă avertizeze cu privire la un pericol
Câinele poate, de asemenea, să urle pentru a semnala un posibil pericol, „un fel de sistem de alarmă canin”, spune Dimit.
Este posibil să vă auziți câinele urlând la străini care trec pe lângă casă, de exemplu. În acest caz, câinele dvs. încearcă să-și protejeze teritoriul, iar urletul este modul său de a semnala intrușilor că nu sunt bineveniți.
3. Recunoaște alți câini
Câinii descind din lupi și, la fel ca multe alte comportamente canine, urletul își are rădăcinile în instinctele ancestrale.
„Urletul este destinat în principal comunicării cu alți câini”, spune Greenstein. „Gândiți-vă la lupii sau coioții din pădure care urlă pentru a-și localiza haita. Intensitatea unui urlet este menită să fie auzită pe distanțe mari, așa că intenția câinelui dvs. este de a face un anunț către un public aflat la distanță.”
Lupii urlă adesea pentru a-și anunța locația altor membri ai haitei sau pentru a alunga alte animale și a-și proteja teritoriul. Când câinele dvs. urlă, este posibil să încerce să facă același lucru.
4. Vrea ceva
Puține sunete atrag atenția stăpânului la fel de bine ca un urlet, iar în unele cazuri acesta poate fi chiar scopul câinelui, spune Dimit.
Unii câini folosesc urletul ca pe un instrument de manipulare verbală pentru a obține ceea ce vor. De exemplu, pot urla pentru a primi dulciuri.
Oricât de dificil ar fi, cel mai bun mod de a gestiona acest tip de urlete este să evitați contactul vizual și să oferiți atenție câinelui numai după ce s-a liniștit.
5. Are anxietate de separare
Dacă câinele dvs. suferă de anxietate de separare când este departe de dvs., poate urla ca o formă de exprimare.
Din moment ce nu sunteți acolo, este dificil să vă dați seama dacă acest lucru se întâmplă, cu excepția cazului în care îl înregistrați sau întrebați vecinii dacă aud urlete frecvente.
De asemenea, puteți observa alte semne de anxietate de separare, cum ar fi obiecte distruse sau accidente frecvente în casă atunci când sunteți plecat.
Alte comportamente asociate cu anxietatea de separare includ:
- Plânsul
- Neliniștea
- Mersul agitat
- Scărpinatul excesiv
- Săpatul
Dacă anxietatea de separare este o problemă pentru câinele dvs., consultați medicul veterinar pentru a discuta despre soluții. Printre modalitățile prin care puteți reduce stresul câinelui se numără exercițiile fizice regulate și dresajul blând în cușcă.
6. Este rănit
Dacă animalul este de obicei liniștit, dar începe brusc să urle, ar putea fi un mod de a semnala că este rănit sau că ceva nu este în regulă.
Dacă urletul este mai frecvent decât de obicei, mai ales dacă pare urgent sau intens, verificați dacă câinele este rănit. De asemenea, luați în considerare un consult veterinar pentru a exclude eventuale probleme medicale subiacente.