Vastă operaţiune de salvare în Franța a unui grup de delfini eşuaţi pe o plajă / Pompierii au reuşit să sape gropi în sol pentru a menţine delfinii în apă

delfin Sursa foto: Pixabay

O intervenţie majoră a permis, marţi, salvarea a 17 delfini dintr-un grup de 18 care au eşuat pe o plajă din insula Ré, situată în sud-vestul Franţei, transmite Agerpres, care citează AFP.

Delfinii au rămas blocaţi într-o zonă în care se află ferme de stridii şi au fost surprinşi de reflux. Alertate marţi dimineaţă de locuitorii din zonă, serviciile pentru intervenţii de urgenţă au apelat la observatorul Pélagis, care coordonează reţeaua naţională pentru mamifere marine eşuate.

În total, 34 de persoane – dintre care 19 pompieri, trei gardieni de mediu şi şase membri ai Pélagis – au fost mobilizate pentru salvarea cetaceelor.

Pompierii au reuşit să sape gropi în sol pentru a menţine delfinii în apă. Ulterior, mareea şi vântul nordic care a înteţit valurile au permis celor 17 delfini să se întoarcă în larg, marţi după-amiază. Un singur delfin a murit. Pelagis avertizează în mod regulat asupra creşterii numărului de cazuri de eşuare în rândul delfinilor pe coasta franceză a Atlanticului în timpul iernii – de la 646 în 2016 la aproape 1.400 în iarna 2022-2023 -, pe care le pune în mare parte pe seama capturilor accidentale în timpul pescuitului. Însă, în această perioadă a anului, “aceste eşuări nu sunt un fenomen obişnuit”, a notat Paula Mendez Fernandez, membră a observatorului.

“Totuşi, devin din ce în ce mai frecvente”, a adăugat specialista în ecologie marină, făcând referire la precedentele cazuri din portul La Rochelle (sud-vest), de săptămâna trecută şi dintr-o altă zonă cu ferme de stridii, aflată puţin mai la sud, în urmă cu două săptămâni.

“Nu ştim care a fost cauza”, a adăugat ea. “Au rămas blocaţi, surprinşi de maree în timp ce vânau sau au fost dezorientaţi? Nu ştim nici dacă era o familie, însă erau femele şi doi pui”, a spus cercetătoarea.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *