Moartea Laikăi, norocosul Sam și loialul Greyfriars Bobby: Trei povești faimoase despre animale de companie care fie nu sunt adevărate, fie au fost „îmbogățite”

laika in spatiu Sursa foto: DeviantArt / warman333

Există câteva povești faimoase despre animale de companie, cunoscute de foarte mulți oameni. Exemple includ povestea cățelei Laika, primul animal trimis în spațiu, sau a motanului Sam, cel „de nescufundat”. Însă, în unele cazuri, nu există dovezi clare că aceste povești ar fi reale, iar în altele, ele au fost îmbogățite, deși se bazează pe fapte reale.

Iată trei povești celebre care implică animale de companie și care, deși sunt populare, s-ar putea să nu fie în întregime adevărate sau să fie bazate pe mituri și înfrumusețări:

Laika nu a avut o moarte ușoară: Mulți iubitori de câini din Occident au fost îngroziți, în 1957, de faptul că Laika, primul animal trimis de om în spațiu, urma să moară. Pentru a calma spiritele, sovieticii au declarat că Laika a fost eutanasiată în ultimele ei clipe. Totuși, în 2002 s-a aflat că acest lucru nu era adevărat. Cățelușa a murit din cauza căldurii extreme din capsulă, la câteva ore după lansare. Mai exact, potrivit Smithsonian Magazine, Laika a murit „supraîncălzită, înghesuită, speriată și, probabil, înfometată.”

Adilia Kotovskaia, dresoarea cățelei și biolog participant la misiune, a declarat pentru AFP că a simțit remușcări înainte de a o trimite pe Laika în misiune: „Am rugat-o să ne ierte și chiar am plâns când am îmbrățișat-o pentru ultima dată.”

Greyfriars Bobby: Se spune că Greyfriars Bobby, un Skye Terrier, a petrecut 14 ani, în secolul 19, păzind mormântul stăpânului său din Edinburgh. Deși această poveste a devenit un simbol al loialității, căruia i-au fost ridicate statui, unii istorici sugerează că ar putea fi exagerată și că mai mulți câini ar fi fost implicați în poveste. Există mai multe versiuni ale poveștii, în care diferă chiar și identitatea stăpânului câinelui, potrivit edinburghmuseums.org.uk.

Sam cel „de nescufundat”: Sam ar fi fost un motan despre care se crede că ar fi supraviețuit scufundării a trei nave de război diferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Naval Historia. Povestea lui ar fi început la bordul cuirasatului german Bismarck, care a fost scufundat în mai 1941. Sam ar fi fost găsit plutind pe o bucată de lemn de către echipajul distrugătorului britanic HMS Cossack și adus la bord. Câteva luni mai târziu, HMS Cossack a fost torpilat și scufundat, iar Sam ar fi supraviețuit din nou. A fost dus apoi pe portavionul HMS Ark Royal, dar și acesta a fost torpilat în noiembrie 1941. Sam ar fi supraviețuit pentru a treia oară și și-ar fi trăit restul vieții pe țărm.

Povestea lui Unsinkable Sam este foarte răspândită, dar autenticitatea sa este dezbătută. Lipsa unor documente concrete, în special din arhivele navale, sugerează că povestea ar putea fi mai mult o legendă navală decât un fapt istoric.

Citește și 5 povești remarcabile despre animale de companie care au supraviețuit în condiții dificile din timpul războaielor / Chips, cel mai viteaz câine, și Simon, singura pisică care a primit cea mai importantă medalie pentru animale

Sursa foto: DeviantArt / warman333

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *