ANSVSA: Ce condiții trebuie să respecte proprietarii de animale ţinute în aer liber. Cum trebuie să fie cușca și lanțul

caine in lant Sursa foto: Gábor Kenyeres | Dreamstime.com

ANSVSA a transmis care sunt condițiile pe acre trebuie să le respecte proprietarii de animale de companie. Acestea sunt prevăzute în Legea nr. 60/2004:

– Deţinătorii animalelor de companie ţinute în aer liber trebuie să le asigure acestora un adăpost individual, construit în funcţie de necesităţi, care să ofere protecţie împotriva intemperiilor, să fie confecţionat din materiale ce nu dăunează sănătăţii animalului şi care pot fi întreţinute cu uşurinţă.

– Adăposturile şi accesoriile pentru legarea animalelor de companie trebuie să fie construite şi întreţinute astfel încât să nu aibă margini ascuţite sau proeminenţe care pot răni animalul.

– Cuştile utilizate pentru adăpostirea câinilor vor fi dimensionate în funcţie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta în picioare şi de a se întoarce.

– Pentru câinii care sunt legaţi, zgarda trebuie să fie confecţionată dintr-un material care să nu fie dăunător sănătăţii animalului; zgarda trebuie să fie astfel concepută încât să se elimine riscul de strangulare.

– Pentru limitarea mişcării câinilor ţinuţi în aer liber se vor folosi următoarele mijloace:

a) lanţ confecţionat din zale metalice, cu lungimea minimă de 2 m; lanţul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic şi va fi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip „vârtej”;

b) padoc împrejmuit, cu o suprafaţă minimă de 6 ori mai mare decât cea a cuştii; padocul va fi împrejmuit astfel încât să nu permită evadarea câinilor.

Orice intervenţie în cadrul unui dezastru non-epidemic, cum este cazul inundaţiilor, trebuie să aibă în vedere respectarea de către proprietarii sau îngrijitorii de animale a celor 5 libertăţi ale animalelor recunoscute la nivel internaţional:

  • libertatea de a nu suferi de sete şi de foame prin accesul imediat la apă proaspătă şi la hrană corespunzătoare;
  • libertatea de a nu suferi de disconfort prin asigurarea unui mediu adecvat inlcusiv a unui adăpost şi spaţiu de odihnă confortabil;
  • libertatea de a nu suferi durere, leziuni sau boli;
  • libertatea de a-şi exprima comportamentul normal;
  • libertatea de a nu suferi de frică sau stres.

Atunci când se planifică intervenţia pentru salvarea animalelor de companie din calea inundațiilor, trebuie avute în vedere următoarele etape:

  • Asigurarea unui adăpost pentru animalele salvate;
  • Furnizarea de apă şi furaje animalelor înfometate şi însetate;
  • Furnizarea de tratament veterinar sau de mijloace de profilaxie pentru animalele bolnave sau cele cu risc ridicat de îmbolnăvire;
  • Eliminarea prin metode umane a animalelor care sunt în suferinţă şi pentru care nu se mai poate interveni terapeutic.

În condițiile în care noi inundații sunt posibile în România în această perioadă, Protecția Animalelor CJ Ilfov a făcut un apel la cetățeni, pe Facebook: „Dezlegați-vă câinii. Numai așa se pot salva, în caz de inundații.”

Citește și: Zeci de ONG-uri cer interzicerea ținerii câinilor în lanț / Ciclonul Ashley, care va intra și în România, ar putea provoca distrugeri

Sursa foto: Gábor Kenyeres | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *