INTERVIU Anca Tomescu, Adăpostul Speranța: Avem în jur de 200 de câini bătrâni, care trebuie să primească cel puțin o masă caldă pe zi / Cum poți adopta de la distanță: „Vreau să adopt un câine pe care nu îl adoptă nimeni niciodată”

anca tomescu, adapost speranta, caine Sursa foto: arhiva personală

Medicul veterinar al Adăpostului Speranța, Anca Tomescu, explică, într-un interviu pentru Pets&Cats cum pot fi adoptate animale de la distanță, cum primește informații pe telefon stăpânul câinelui adoptat în acest mod și cât de importantă este această procedură în cazul celor 200 de câini în vârstă pentru care este mai dificil să-și găsească o casă nouă.

Tomescu a vorbit, de asemenea, despre misiunea Adăpostului Speranța și despre modul în care funcționează acesta, subliniind importanța implicării în salvarea și îngrijirea animalelor fără stăpân.

Informații interesante din interviu: 

  • În adăpost sunt aproximativ 500 de câini, dar nu toți pot fi adoptați acum. Dintre aceștia, 200 sunt bătrâni.
  • Toți câinii dați spre adopție, de la pui la bătrâni sunt sterilizați, microcipați și deparazitați intern și extern.
  • Despre adopția de la distanță: 50% din mesaje sunt „vreau să adopt un câine pe care nu îl adoptă nimeni niciodată”.
  • Câinii pot fi adoptați de la distanță și nu se impune o sumă lunară.
  • Animalele lovite de mașină au prioritate.
  • Copiii de toate vârstele pot face voluntariat în Adăpostul Speranța.
  • Adăpostul Speranța nu va avea o parte de business, precum un pet hotel.

Redăm interviul integral cu Anca Tomescu, acordat publicației Pets&Cats:

Reporter: Cum arată o zi în adăpost?

Anca Tomescu: Este frig afară. Noi suntem înghețați. Câinii sunt înghețați. Apa este înghețată. Totul este înghețat. Noi suntem aici pe butan-gaz, deci nu ne permitem să lăsăm noaptea pentru că este foarte costisitor să umpli butelia. Avem câteva padocuri încălzite pentru câinii cu probleme mai mari. Sau mai sunt cazuri cum este Anișoara pe care o culcăm în ambulatoriu. Mie personal nu îmi place frigul, dar noi avem o vorbă aici în adăpost, «animalele n-are ceas și n-are vreme». Se joacă câinii în zăpadă, e o nebunie. Dar este mai bine vara. Avem piscină pentru căței. Avem câțiva care sunt înnebuniți după apă și deja au prins șmecheria pentru că le-am făcut o rampă să se urce și să sară în apă.

Reporter: Câți câini sunt în adăpost?

Anca Tomescu: În momentul de față sunt aproximativ 500. Noi nu ne ducem pe teren să prindem câini, noi nu aducem animale. Noi primim mesaje zilnic, din 15-20 de mesaje aproape 98% dintre ele sunt cu câine lovit, câine rănit, câine abuzat. Milioane de cazuri. Câinii loviți de mașină au prioritate, dar dacă nu avem loc nu îi luăm. De aceea adăposturile publice sunt cum sunt, pentru că am învățat să spunem nu. Toți câinii de la noi sunt microcipați și sterilizați, cu excepția cazurilor în care intervenția nu a fost posibilă. De asemenea, sunt deparazitați atât intern, cât și extern.

Reporter: Cât costă pe zi să întrețineți un câine?

Anca Tomescu: Depinde de zi. Dacă primim donații este mai bine, pentru că primim boabe. Dar în acest adăpost în fiecare zi se gătește, pentru că noi avem în jur de 200 de câini bătrâni. Și câinii bătrâni trebuie să primească cel puțin o masă caldă pe zi, mai ales că ei nu pot mânca boabe, că nu mai au dinți în gură. O chestie pe care foarte puțini o controlează. Banii pentru această mâncare vin din donații. Donează foarte mulți oameni care ne știu de mult timp, Adăpostul Speranța împlinește în curând 25 de ani. Avem circa 120 de căței adoptați de la distanță. Noi nu impunem suma. Ne interesează să aibă o conexiune cu noi și cu câinele, pentru că el primește update pe telefon în fiecare zi, cu poze.

Reporter: Ce trebuie să faci ca să poți adopta un câine la distanță?

Anca Tomescu: Să intri pe site. Să te duci la secția adopții. Să-ți alegi un câine care este pe site și dacă nu îți convine niciunul să ne scrii nouă. 50% din mesaje sunt «vreau să adopt un câine pe care nu îl adoptă nimeni niciodată». Și noi atunci știm ce câine să trimitem.

Reporter: Care a fost cel mai nefericit caz?

Anca Tomescu: Grivița de departe a fost cel mai brutal caz din toate punctele de vedere, o cățea care a fost măcelărită. Dar nu a fost singurul, am avut foarte mulți câini maltratați «for fun». Unii au murit, nu am putut să îi salvăm, alții sunt aici.

Reporter: Ce ați face cu un milion de euro?

Anca Tomescu: Aș cumpăra terenurile de lângă să fac locuri de joacă pentru căței cu multă verdeață și pădure multă. Și dacă mi-ar mai rămâne niște bani i-aș băga în educație și în programe care au legătură cu educație privind protecția animalelor. Vrem să facem aici primul centru educațional despre animale de companie. Noi avem în cap un plan foarte clar, cu ore ca la școală dedicate de la copii de clasa 0 până la practică pentru studenții veterinari. Să se învețe de la legislație până la protecția animalelor sau la practică despre cum să salvezi un animal.

Reporter: V-ați gândit la un business side al Adăpostului, cum este cel de pet hotel?

Anca Tomescu: Da și nu vreau. În primul rând pentru că nu am spațiu, în al doilea rând pentru că acel câine se va simții abandonat. Aici nu este un hotel unde să fie bibiliți din alte puncte de vedere, este un adăpost unde non-stop se lucrează. Am un pui de amstaff, care este terminat și suferă, are șase luni și nu înțelege de ce este închis în padoc. Lucrul cu câinii de rasă este complet diferit.

Reporter: Ne puteți da detalii despre cum se desfășoară voluntariatul în adăpost?

Anca Tomescu: Avem mame care vor să își aducă copii sub 18 ani aici, dar trebuie semnat un contract de voluntariat și procesul verbal că își asumă tot ce se întâmplă în adăpost. Am mame care vin și cu copii de 7 ani și îi pun să șteargă masa să dea cu mătura, am avut și voluntare de 20 de ani care atunci când le-am pus mătura în mână au încremenit. Deci o declarație pe propria răspundere, fie de la părinte fie de la tânărul de peste 18 ani. Pe copii îi bag în general la pui, sau să aranjeze seringile în funcție de ml. Depinde de vârsta copilului. Dar am voluntari care vin deja singuri, care deși sunt minori știu deja ce trebuie să facă. Iar dacă îmi cer ceva hârtie le dau o adeverință și o diplomă.

Context

Decizia de a primi un nou animal de companie în familie poate fi cea mai bună alegere, însă trebuie să fie totodată o decizie informată și responsabilă. De Ziua Mondială a Animalelor, Mars a încurajat adopțiile și susținerea adăposturilor și i-a invitat pe cei care își doresc să aducă un nou prieten patruped în familie să afle mai multe despre cum le pot oferi cățeilor din adăposturi șansa de a avea o casă iubitoare, dar și un mediu stabil și iubitor.

Mars, Incorporated are la bază convingerea că lumea pe care ne-o dorim mâine începe cu modul în care facem afaceri astăzi. În calitate de afacere globală, deținută de o familie, Mars se transformă, inovează și evoluează pentru a avea un impact pozitiv asupra lumii.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: arhiva personală

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *