Cum se calculează vârsta unui papagal în ani omenești. Cât trăiește un peruș, alimente care îi prelungesc viața

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Calcularea vârstei unui papagal în raport cu anii umani poate fi un efort intrigant. În primul rând, deoarece păsările, spre deosebire de mamifere, au durată de viață diferită în funcție de specie. Prin urmare, nu există un singur raport fix precum „1 an de câine este egal cu 7 ani umani”, scrie World Animal Foundation.

Cum să calculezi vârsta unui papagal în ani omenești

Durata de viață a unei păsări variază în funcție de specie, păsările de talie mare trăind, în general, mai mult decât cele mici. De pildă, multe specii mari de papagali pot avea o speranță de viață asemănătoare cu cea a oamenilor, iar în unele cazuri chiar mai mare. În schimb, pentru păsările mai mici, trebuie să faci uneori calcule pentru a înțelege în ce etapă a vieții se află.

Procesul de îmbătrânire al papagalilor mari este foarte asemănător cu cel al oamenilor, ceea ce înseamnă că aceștia trec prin etape de viață similare, cum ar fi maturitatea și bătrânețea, dezvoltând probleme de sănătate legate de vârstă, cum ar fi artrita, în funcție de genetică, dietă și exercițiu fizic.

În cazul speciilor mai mici, cum ar fi Papagalul nimfă (Nymphicus hollandicus) și papagalii călugări (Quaker), care sunt păsări de companie cunoscute, durata lor de viață este semnificativ mai scurtă. Aceste păsări trăiesc, în medie, în jur de 20 de ani cu îngrijire adecvată.

În comparație, speranța de viață a oamenilor este de aproximativ 80 de ani. Așadar, un papagal nimfă de 10 ani ar putea fi considerat la vârsta mijlocie, echivalent cu aproximativ 40 de ani în „ani omenești”. Totuși, acest tip de calcul nu este întotdeauna exact. Spre exemplu, calopsitele ating maturitatea la vârsta de 1 an, în timp ce oamenii nu devin adulți la 4 ani.

Ce să-i dai perușului tău să mănânce pentru o viață lungă

Păsările, indiferent de mărimea lor, ajung la maturitate mult mai rapid decât oamenii, ceea ce le permite să supraviețuiască și să se reproducă mai eficient în sălbăticie. Totuși, nu există suficiente studii care să stabilească precis la ce vârstă o pasăre devine de vârstă mijlocie sau când intră în perioada de bătrânețe.

Cu toate acestea, similar cu oamenii, putem estima că prima treime din viața unei păsări este marcată de creștere și dezvoltare până la maturitatea deplină, a doua treime este perioada de maturitate cu eventuale probleme legate de vârstă, iar ultima treime reflectă declinul natural asociat îmbătrânirii.

Pe măsură ce perușul tău îmbătrânește, este esențial să-i oferi o alimentație echilibrată, care să includă legume cu frunze verzi, fructe, cereale, nuci, semințe și alte ingrediente de calitate. Îi poți da un amestec de alimente proaspete și hrănitoare, pe care le poți congela. Acest lucru ajută la diversificarea alimentației zilnice a păsării.

Este important de menționat că un meniu bazat exclusiv pe semințe nu este recomandată. Semințele sunt bogate în grăsimi, dar sărace în vitamine și minerale esențiale, iar multe amestecuri comerciale conțin aditivi nocivi, cum ar fi coloranți artificiali.

De ce nu sunt recomandate doar semințele în alimentație

Păsările hrănite doar cu semințe tind să aibă pene fragile și un aspect tern. Mai mult, o astfel de alimentație poate duce la afecțiuni grave, cum ar fi boala ficatului gras, în special la păsările care ating vârsta mijlocie. Deși semințele pot face parte dintr-un meniu sănătos, ele nu ar trebui să fie alimentul principal dacă dorești să prelungești viața papagalilor tăi.

Pentru ca pasărea să fie sănătoasă și activă, este vital să-i oferi o rutină cu exerciții fizice și cel puțin 12 ore de somn neîntrerupt. Păsările care nu au suficient spațiu pentru mișcare sau stimulente, cum ar fi jucăriile, tind să trăiască mai puțin, la fel cum oamenii inactivi au o speranță de viață redusă.

Nu uita să programezi controale periodice la medicul veterinar. Detectarea precoce a eventualelor probleme de sănătate poate face diferența între viață și moarte. Specialistul poate, de asemenea, să observe semne de îmbătrânire, cum ar fi rigiditatea articulațiilor, iar tu poți lua măsuri pentru a reduce aceste simptome și a prelungi calitatea vieții papagalului tău.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *