Ce visează pisicile? De ce dau din coadă când dorm, motivul pentru care tresar prin somn

Camelia Petrescu 29 octombrie 0 comentarii 3183 vizualizări
sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Pisicile iubesc somnul la nebunie, petrecând între 14 și 18 ore pe zi odihnindu-se, iar puii de pisică dorm chiar mai mult. Somnul lor, la fel ca al oamenilor, are mai multe faze, incluzând perioade de somn ușor, somn profund și faza REM (mișcare rapidă a ochilor), aceasta din urmă durând aproximativ cinci minute, notează Purina. Totuși, ce visează pisicile?

Pisicile chiar visează

Se pare că pisicile sunt mult mai asemănătoare cu oamenii decât am putea crede. Ele visează în faza REM, iar anumite mișcări le trădează când se află în această etapă. De exemplu, ochii lor se mișcă rapid sub pleoape, iar mustățile, coada și urechile pot tresări sau zvâcni.

Experiențele retrăite în vis de pisici

Cercetătorii au studiat somnul pisicilor cu ajutorul electroencefalogramei pentru a descifra visele acestora. Rezultatele au arătat că felinele tind să aibă un somn mai superficial în timpul zilei, ceea ce le menține într-o stare de semivigilență noaptea.

În faza REM, creierul pisicii își organizează experiențele zilnice și le înregistrează în memorie. Prin urmare, visele lor pot reprezenta momente din timpul zilei, cum ar fi joaca, îngrijirea personală sau interacțiunile sociale.

Nu este exclus ca motanul tău să aibă și coșmaruri, de obicei legate de momente de teamă sau stres, cum ar fi scene de luptă ori fugă. Aceste vise mai puțin plăcute îl determină să miaune sau chiar să mârâie în somn.

Importanța fazei REM

Faza REM este crucială pentru odihna și sănătatea mentală a pisicilor, astfel că trezirea lor în acest stadiu poate avea efecte negative asupra comportamentului lor, cum ar fi iritabilitate, agresivitate sau dificultăți de concentrare. Experții susțin că, atunci când pisicile sunt în această fază, sunt complet relaxate, fiind dificil să le trezești.

Când animalele de companie sunt trezite brusc în timpul unui vis, acestea pot avea o reacție de confuzie sau dezorientare, similară cu ceea ce experimentează și oamenii.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Necesitatea viselor pentru creier

Ca și în cazul creierului uman, și cel al pisicilor are nevoie de vise pentru o procesare sănătoasă a informațiilor. Visele apar pe parcursul diferitelor etape ale somnului, dar sunt deosebit de frecvente și intense în faza REM, care rămâne esențială pentru sănătatea psihică și comportamentală a micilor feline. Astfel, lăsându-le să doarmă neîntrerupt, ne asigurăm că pisicile se bucură de un somn profund și regenerativ.

De ce pisica ta dă din coadă și tresare prin somn

Uneori, observi cum pisica ta tresare, se întinde, sforăie ușor sau scoate sunete ciudate în somn, parcă ar avea un vis agitat. De obicei, aceste reacții sunt normale și nu reprezintă motive de îngrijorare, fiind asociate fazei REM a somnului, momentul în care pisica visează. Când felina tremură sau dă din coadă, creierul său procesează semnale specifice fazei REM, în care visele sunt mai intense.

Unii oameni pot confunda aceste zvâcniri cu posibile convulsii, dar convulsiile în somn sunt rare și se manifestă, de regulă, prin simptome ca rigiditatea corpului, letargie, pierderea poftei de mâncare sau chiar vărsături. Dacă observi aceste semne în afara somnului, este esențial să consulți un medic veterinar cât mai curând posibil.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *