În timp ce izolarea socială este adesea considerată negativă pentru oameni, o scădere a interacțiunilor sociale pe măsură ce animalele îmbătrânesc poate oferi beneficii pentru sănătate, conform unor cercetări recente, relatează The Guardian. Oamenii de știință care studiază specii variind de la căprioare sălbatice la păsări și insecte au descoperit că reducerea conexiunilor sociale la animalele în vârstă poate fi uneori benefică, ajutându-le să evite bolile și stresul.
Dr. Josh Firth de la Universitatea din Leeds, care a coeditat o serie specială de lucrări în Philosophical Transactions of the Royal Society B, a explicat că animalele, la fel ca oamenii, tind să devină mai puțin sociale pe măsură ce îmbătrânesc. Acest tipar, deși poate avea dezavantaje, poate ajuta animalele în vârstă să atenueze riscurile pentru sănătate. De exemplu, socializarea redusă le ajută să evite infecțiile, un beneficiu care devine din ce în ce mai semnificativ pe măsură ce răspunsurile imunitare slăbesc odată cu vârsta.
„În general, se pare că există un model foarte general conform căruia indivizii devin mai puțin sociabili odată cu înaintarea în vârstă”, a declarat Firth.
Într-un studiu, cercetătorii au examinat peste 150 de specii, constatând că animalele foarte sociale tind să trăiască mai mult, să se reproducă pe perioade mai lungi și să aibă o durată de viață generațională extinsă. Cu toate acestea, studiile pe păsări, precum vrăbiile domestice, au arătat că indivizii mai în vârstă tind să formeze cercuri sociale mai mici pe măsură ce semenii de aceeași vârstă mor. În mod similar, un studiu efectuat pe stârci comuni a legat schimbările sociale legate de vârstă de factorii genetici.
Interacțiunea socială redusă poate, de asemenea, reduce riscul de îmbolnăvire. De exemplu, un studiu asupra macacilor rhesus a arătat că animalele mai în vârstă, mai puțin sociabile, erau mai bine protejate împotriva bolilor grave legate de vârstă. Un alt studiu condus de Firth pe femele adulte sălbatice de cerb roșu a arătat că, prin reducerea contactelor sociale, animalele mai în vârstă pot evita infecțiile cu viermi paraziți, care altfel cresc odată cu vârsta.
Firth a remarcat importanța echilibrării acestor beneficii cu necesitatea de a aborda problema singurătății în rândul populațiilor umane îmbătrânite, sugerând că tehnologiile care permit conexiunile virtuale ar putea fi de ajutor. Prin observarea schimbărilor sociale ale animalelor de-a lungul vieții, oamenii de știință obțin informații care ar putea contribui la sănătatea socială umană, oferind posibil modalități de a face față provocărilor sociale ale îmbătrânirii, păstrând în același timp beneficiile pentru sănătate.